Review – The Darkest Minds (2018)

Informatie

Regie: Jennifer Yuh Nelson
Cast: Amandla Stenberg, Patrick Gibson, Mandy Moore, Harris Dickinson & Gwendoline Christie
Genre: Sciencefiction, thriller, mysterie
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 8 augustus 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 5 december 2018

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

In een nog niet zo heel ver verleden kregen (jongere) cinefielen van over de hele wereld maar liefst drie grote young adult franchises op hen afgevuurd. Het begon allemaal met The Hunger Games, maar al gauw volgden de eerste films in de Divergent-serie en de The Maze Runner-avonturen. De drang om zulke verhalen naar het grote scherm te brengen eindigde gelukkig op een sisser, aangezien de films binnen die franchises naar het einde toe slechter en slechter begonnen te worden. In 2018 probeerde 20th Century Fox echter om een nieuw verhaal naar het witte scherm te brengen: The Darkest Minds. De insteek van de film lijkt interessant, maar weet het concept zich ook te onderscheiden van eerdere verhalen die we zagen?

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

The Darkest Minds gaat over de jonge Ruby Daly. Zes jaar geleden vond er in de VS een vreselijke epidemie plaats die kinderen over de hele wereld ongelooflijk gevaarlijk maakte. Sindsdien worden de kinderen in categorieën opgedeeld en moeten ze in werkkampen blijven: de Groenen en Blauwen vormen geen gevaar, maar de Oranjen en Roden worden systematisch uitgemoord omdat ze bovennatuurlijke gaven hebben. Ruby Daly is een Oranje die zich op één of andere manier onder de Groenen kon mengen. Wanneer er echter een test gebeurt en ze door de mand valt, helpt een vriendelijke dokter haar ontsnappen. Ruby moet nu overleven in de echte wereld en ontdekt al gauw dat dat niet veel gemakkelijker is. Samen met een aantal andere kinderen gaat ze op zoek naar East River, een plek waar kinderen veilig zijn en zonder angst kunnen samenleven. Maar is dat eigenlijk ook zo?

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Je hoeft er geen doekjes om te winden: The Darkest Minds is echt een film die gemaakt is voor pubers. Wellicht is dat ook het allergrootste probleem dat cinefielen ermee hebben. Het verhaal zit simpel in elkaar en focust vooral op datgene waar tieners helemaal voor vallen: een flauw liefdesverhaal dat ongelooflijk ongeloofwaardig aanvoelt. Door voornamelijk hierop te focussen, haalt regisseuse Jennifer Yuh Nelson het tempo uit haar film en dat is natuurlijk nooit goed. Qua spanning is het ook allemaal veel te mager. Als je dan ook nog eens merkt dat de slechterik op het einde van de film helemaal niet goed overkomt, kan je maar een ding concluderen: The Darkest Minds wordt nooit een goede film.

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Ook op het vlak van personages stelt de film heel erg teleur. Het grootste deel van het verhaal focust op Ruby Daly, een jong meisje dat probeert haar weg te zoeken in een heel gevaarlijke wereld. Hier en daar krijgt het personage wel wat achtergrond mee, maar echt straf wordt het nooit. Het resultaat is dat het nog degelijke acteerwerk van Amandla Stenberg eigenlijk nooit goed overkomt. En dat geldt eigenlijk voor ieder personage en iedere acteur in de film. Patrick Gibson, Mandy Moore, Harris Dickinson en zelfs Gwendoline Christie spelen allemaal belachelijk lege personages die geen enkel verhaal te brengen hebben. Dat is zonde, want The Darkest Minds had hoe dan ook beter kunnen zijn als de personages wat sterker uitgewerkt waren.

Het verdict

Je had het misschien al wel voelen aankomen, maar The Darkest Minds is helemaal geen goede film. Het is een rasechte tienerfilm die focust op pietluttige elementen en bovendien maar heel weinig entertaint. De hoofdpersonages zijn flauw en ook de slechterik is helemaal niet geloofwaardig. Dit maakt dat het acteerwerk van de gehele cast ook maar heel magertjes aanvoelt. The Darkest Minds is niet meer dan een mislukt afkooksel van andere young adult franchises en zal wellicht daarom geen  vervolg krijgen. De film flopte immers enorm hard en ook recensenten waren niet helemaal tevreden met de film. Er is met andere woorden geen enkele reden om je tijd te verdoen met deze prent. Wil je dat toch? The Darkest Minds wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt sinds 5 december 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij The Darkest Minds in de bioscoop gezien en vond je de film eigenlijk wel goed? Of ben je het helemaal eens met onze recensie? Vind je dat de film een vervolg verdient? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

2 reacties

  1. The Darkest Minds net gekeken maar ik vond het een mooie film.,en nee ik ben geen tiener.
    Niks op aan te merken maar sommige mensen kunnen beter een andere hobby gaan zoeken dan films beoordelen. Het zijn vaak mensen die je ook niet graag op een feestje wilt hebben, van die saaie zeikers zeg maar die zich overal aan ergeren.. Jammer dat er geen deel 2 komt.

    1. Inderdaad een verschrikkelijke film, helemaal eens met deze recensie. Degene die deze recensie heeft geschreven heb ik al uitgenodigd op mijn volgende feestje. gelukkig komt er geen deel 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *