Review – Conspiracy of Silence: Seizoen 1 (2018)

Informatie

Regie: Charlotte Brändström
Cast: Vera Vitali, Jens Hultén, Halina Reijn, Henrik Mestad, Simon J. Berger & Josefin Asplund
Genre: Criminaliteit, drama, thriller
Distributeur: Lumière
Originele zender: Viaplay
Releasedatum DVD: 30 oktober 2018, ook te bekijken via www.lumiereseries.com

© 2018 A Viaplay Original produced by B.Academy in CO-production with Twelve Town and UMEDIA. All Rights Reserved.

Recensie

Er is een gigantische hoeveelheid aan reeksen. Je kan kiezen voor horrorseries zoals The Haunting of Hill House, voor actiereeksen zoals Shooter of voor iets meer romantische titels zoals het uitstekende Outlander. Maar hoe weet je nu eigenlijk welke reeks echt de moeite waard is? Omdat wij van Screendependent weten dat dit vaak echt een groot probleem is, doen we graag de moeite om je enkele reeksen aan te raden. Onlangs bracht distributeur Lumière de Zweedse politieke thrillerreeks Conspiracy of Silence uit op DVD en via www.lumiereseries.com. De reeks lijkt heel erg interessant en actueel, maar weet het verhaal de kijker ook echt te entertainen? Kunnen de Scandinaviërs nog steeds even goed reeksen maken als een tijdje terug?

© 2018 A Viaplay Original produced by B.Academy in CO-production with Twelve Town and UMEDIA. All Rights Reserved.

Conspiracy of Silence gaat over de Zweedse wapenhandel. Wanneer er een vreselijke aanslag plaatsvindt in het Midden-Oosten, keert de al lang doodverklaarde Robert Kastell terug naar Zweden. Al gauw wordt hij opgemerkt door Anders Spetz, één van de meest vooraanstaande persoonlijkheden binnen de wapenhandel en bovendien een voormalige goede vriend van Kastell. Die laatste komt echter niet met goede bedoeling en wil er alles aan doen om Anders voor goed met de grond gelijk te maken. De aankomende wapendeal met Indonesië zou immers niet al te koosjer zijn verlopen en dat laat Kastell toe om alle dingen uit het verleden naar boven te halen. Samen met journalisten Åsa en Jens doet hij er alles aan om de misdaden van de wapenhandel bloot te leggen. Maar is dat ook zonder gevaar?

© 2018 A Viaplay Original produced by B.Academy in CO-production with Twelve Town and UMEDIA. All Rights Reserved.

Het lijkt wel alsof ze in Scandinavië de ene politieke thriller na de andere maken. Nog niet zo lang geleden zagen we immers het tweede seizoen van Occupied passeren, een reeks waarin Rusland zonder schaamte Noorwegen binnenvalt. Conspiracy of Silence gaat over een iets minder actievol onderwerp, maar dat betekent niet dat het allemaal saai is. De reeks zit goed in elkaar en bevat tal van plottwisten die je echt op het puntje van je stoel doen zitten. Het verhaal is bovendien ook echt geloofwaardig en bijzonder spannend en dat zegt eigenlijk al genoeg. Het politiek getouwtrek over deals met wapens is nu eenmaal niet echt iets dagdagelijks. Toch is deze reeks lang niet de strafste die Lumière al uitbracht. Titels als Follow the Money en Blue Eyes blijven onklopbaar. Maar vergis je niet: Conspiracy of Silence is absoluut de moeite waard.

© 2018 A Viaplay Original produced by B.Academy in CO-production with Twelve Town and UMEDIA. All Rights Reserved.

Dat komt ongetwijfeld ook door het fijne acteerwerk én de goede personages. Iedere persoonlijkheid die je ziet rondflaneren in de reeks heeft een duidelijke achtergrond en maakt op één of andere manier ook een psychologische ontwikkeling door. Dat geldt vooral voor journaliste Åsa Fantuzzi, die zich na een vreselijke gebeurtenis echt ontpopt tot een geloofwaardige ‘detective’. Haar rol wordt voortreffelijk tot leven gebracht door Vera Vitali, die je misschien wel kent als Sally uit Brimstone (2016). Maar ook Robert Kastell, Maggie Van Haal, Anders Spetz en Johanna zijn fijne personages die echt iets te vertellen hebben. Zij worden uitstekend vertolkt door Jens Hultén, de Nederlandse Halina Reijn, Henrik Mestad en Vikings-ster Josefin Asplund.

Het verdict

Conspiracy of Silence is lang niet de beste Scandinavische reeks die Lumière al presenteerde. En toch is het allemaal de moeite waard. Het verhaal over een journalist en tot inkeer gekomen medewerker van een grote wapenhandelaar die er alles aan willen doen om de handel bloot te leggen, is bijzonder interessant. Het brengt niet alleen politiek naar boven, het is ook gewoon bijzonder spannend. Door het schitterende acteerwerk van Vera Vitali, Josefin Asplund en Henrik Mestad wordt de reeks naar een nog hoger niveau getild. En op visueel vlak? Daar is ook alles helemaal in orde. Conspiracy of Silence is dus absoluut de moeite waard als je nog zoekt naar een goede televisiereeks. De serie wordt verdeeld door Lumière, ligt sinds 30 oktober 2018 op DVD in de winkelrekken en is ook volledig digitaal te bewonderen via www.lumiereseries.com. Bekijk de spannende trailer nu.

Ken jij Conspiracy of Silence of heb je de reeks al bekeken? Vond jij het ook zo spannend? Of laten het onderwerp en de cast je maar helemaal koud? Laat het ons nu weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *