Review – A Star Is Born (2018)

Informatie

Regie: Bradley Cooper
Cast: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliot, Rafi Gavron & Anthony Ramos
Genre: Romantisch drama, muziek
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 3 oktober 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 20 februari 2019

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Je hoort mensen wel eens jaloers praten over bekende muzikanten of acteurs: “Was ik maar zo rijk!”, “Had ik maar al die mensen om me heen.”, “Wat een leven, zo vliegen met privéjet van A naar B.” Maar wat we dan eigenlijk vergeten, is dat het leven van die grote vedetten eigenlijk niet altijd even rooskleurig is. Bekend zijn en moeten knokken om je bekendheid te behouden vraagt vaak bijzonder veel moeite en het is bijgevolg erg veeleisend. Het is geen wonder dat persoonlijkheden als Kurt Cobain of nog meer recent Avicii onder die grote druk totaal zijn bezweken. Alcohol en drugs liggen op de loer en wie niet sterk genoeg is, is absoluut een vogel voor de kat. Daarover gaat onder andere A Star Is Born, één van de Oscarfavorieten dit jaar. De film wordt overal erg gesmaakt, maar wat maakt het eigenlijk zo goed? Tijd om dat eens even te checken…

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

In A Star Is Born maken we kennis met Jackson Maine, een gigantische vedette in de VS en een briljant zanger. Hij heeft echter één groot probleem: door overmatig drank- en druggebruik presteert hij compleet ondermaats. Maar dan, in een totaal louche travestietenbar, leert hij Ally kennen, een fantastische zangeres met een engelstemmetje. De twee groeien snel naar elkaar toe en voelen zich zowel muzikaal als fysiek van meet af aan tot elkaar aangetrokken. Jack wil samen met Ally optreden en niet veel later wordt ook zij ontdekt door een grote producer uit de VS. Ally, het eens zo doodgewone meisje, wordt plots zelf een grote ster en timmert aan haar carrière. Maar intussen gaat het slechter met Jack en begint de man nog meer te duiken in zijn problemen. De twee blijven elkaar trouw, maar loopt dit allemaal wel goed af?

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Met een heerlijke scene en een steengoed concert trapt Bradley Cooper, die de film zowel regisseert als erin speelt, zijn film af. En je voelt het meteen: A Star Is Born is een unieke prent met een fijne sfeer die je van meet af aan helemaal mee sleurt. Het verhaal over een opkomende ster en een ster die eigenlijk niet zo heel veel meer voorstelt is bijzonder goed geschreven en verveelt je absoluut geen seconde. Hoewel het misschien allemaal een ver-van-mijn-bedshow is, kan je je toch inbeelden dat het leven aan de top niet zo ongelooflijk gemakkelijk moet zijn. En door de vele fijne close ups die je dicht bij de personages laten komen, wordt dat ook meer dan duidelijk. Non-verbale communicatie is in deze film belangrijk en toont aan wat er echt diep binnenin de personages speelt en dat is echt straf. De film duurt misschien wel een beetje te lang, maar dat vergeet je echt heel snel omdat alles zo geweldig is. Het verhaal, de soundtrack, de regie… wat een feest!

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Dramafilms hebben natuurlijk vaak nagenoeg alles te danken aan de personages en de acteurs die hen vertolken. In A Star Is Born is ook dat helemaal perfect. Jack en Ally, twee boeiende persoonlijkheden die elkaar op een totaal onverwachte manier leren kennen, maken allebei een prachtige persoonlijke ontwikkeling door en dus blijft alles over de gehele lijn erg interessant. Het is mooi om te zien hoe de twee naar elkaar toe groeien en meermaals krijg je echt een krop in de keel. Dat komt vanzelfsprekend ook door het meer dan uitstekende acteerwerk van Bradley Cooper en Lady Gaga. Van Cooper wisten we al langer dat hij een straffe tist was, maar Lady Gaga zagen we nog niet vaak in een film passeren. De popzangeres zet een verbluffend straffe performance neer en brengt met veel gevoel haar rol naar het scherm. Samen met Bradley Cooper zorgt ze meermaals voor echt vuurwerk. En dan is er ook nog Sam Elliot die uiterst beheerst de rol van Jacks broer brengt. Het is dus geen verrassing dat de drie acteurs genomineerd zijn voor een Oscar.

Het verdict

Het is een unieke film, A Star is Born, maar dan wel in de meer dan positieve zin. Vanaf de allereerste seconde voel je dat de prent tot in de puntjes uitgewerkt is en dat echt ieder element fantastisch aanvoelt. Het verhaal is boeiend en intrigerend, de personages zijn straf en de soundtrack doet je meer dan eens totaal stilletjes worden. En dan is er nog het beklijvend goede acteerwerk van Lady Gaga en Bradley Cooper, die je absoluut helemaal meezuigen in het mooie verhaal. De twee brengen vuurwerk naar je scherm en doet dat fenomenaal goed. Bradley Cooper regisseert fantastisch goed en weet de accenten perfect te leggen. A Star Is Born is een perfecte film die terecht genomineerd is voor acht Oscars. Zorg dus dat je deze prent zo snel mogelijk (her)bekijkt, want mogelijk is dit de beste film die je in jaren hebt gezien. A Star Is Born wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 20 februari 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de prachtige trailer nu.

Wat vind jij van A Star Is Born? Heb je de film al in de bioscoop gezien of wachtte je tot je hem rustig bij je thuis kon ontdekken? Vond je het misschien allemaal een beetje tegenvallen? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *