Review – First Man (2018)

Informatie

Regie: Damien Chazelle
Cast: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler & Christopher Abbott
Genre: Historisch drama, biografie
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 17 oktober 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 20 februari 2019

© 2018 Universal Studios and Storyteller Distribution Co, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

De wetenschap staat nooit stil en dagelijks worden er nieuwe vernuftige ontdekkingen gedaan die ons leven nog beter maken dan het al is of die onze kennis nog meer verruimen. En toch zijn er tal van gebieden op wetenschappelijk vlak die onontgonnen terrein blijven. Één daarvan is de ruimte. We weten immers nog steeds niet of er leven is op andere planeten en hoe dit er dan uit zou zien. En bovendien zijn er gewoon nog tal van dingen die we nog moeten ontdekken of zelfs nooit zullen ontdekken. Maar het universum is en blijft iets dat ons tot het einde der tijden zal blijven boeien. Dat was ook al zo in de jaren ’60, een periode die gekenmerkt werd door er een heuse wedloop tussen de VS en de Sovjetunie. In die context was er één man die het totaal ondenkbare deed: de eerste stap zetten op de maan. En net daarover gaat First Man, de nieuwste prent van Damien Chazelle.

© 2018 Universal Studios and Storyteller Distribution Co, LLC. All Rights Reserved.

First Man neemt ons dus mee naar het Amerika van de jaren ’60. De ruimtewedloop tussen de VS en de Sovjetunie bereikt een nieuw hoogtepunt en daarom willen de VS iets totaal nieuws proberen: reizen naar de maan. De NASA zet een grootschalige wervingscampagne op poten en zo komt Neil Armstrong in beeld, een jonge vader die al eerder actief was in de ruimtevaart. Na de dood van zijn dochtertje besliste hij immers om zich kandidaat te stellen voor het programma. Hij wordt geselecteerd, maar al gauw merkt hij dat het een eigenlijk één grote en gevaarlijke afvalrace is. De andere astronauten om hem heen sterven tijdens de loodzware opleiding en ook de reis naar de maan zelf is niet zonder risico’s. Zal Armstrong uiteindelijk nog terug op onze aarde kunnen rondlopen? Daar kan niemand in zijn omgeving een zeker antwoord op geven…

© 2018 Universal Studios and Storyteller Distribution Co, LLC. All Rights Reserved.

Toen First Man vorig jaar voorgesteld werd op het filmfestival van Venentië, werd het meteen getipt als één van de grootste films van het jaar. De prent zou immers zonder twijfel een aantal Oscars in de wacht slepen. Wel, sinds vorige week weten we dat dat helemaal niet het geval is. De prent won alleen de Oscar voor beste visuele effecten. En dat is opmerkelijk, aangezien First Man eigenlijk alles in zich heeft om de Academy voor zich te winnen. Het verhaal over een doodgewone man die de meest bekende astronaut in de hele geschiedenis wordt is immers bijzonder interessant. Het script is goed geschreven en daardoor verveel je je ook geen seconde. Het is bovendien ook niet zo dat de prent focust op ‘de grote verdienste van de VS’. Damien Chazelle kiest slim voor de focus op het gezinsleven van Armstrong en daardoor is First Man een uitstekende en straffe film geworden. Vreemd dat de Oscars voor dit pareltje nogal blind zijn geweest…

© 2018 Universal Studios and Storyteller Distribution Co, LLC. All Rights Reserved.

Chazelle, die eerder furore maakte met zijn geweldige en Oscarwinnende musicalprent La La Land (2016), kiest dus voor een gigantische focus op de personages. En dat loont, want daardoor voel je als kijker heel goed mee en weet je hoe vreselijk spannend het destijds allemaal was. De prent is biografisch, dus zijn de personages in principe ook heel goed uitgewerkt. Chazelle neemt de tijd om iedereen te laten spreken en echt ieder facet van het leven van Armstrong te belichten. Door het prachtige en vooral heel erg ingetogen acteerwerk van Ryan Gosling en Claire Foy wordt het uiteindelijk allemaal nog straffer. Maar ook Cory Stoll, Jason Clarke, Kyle Chandler en Christopher Abbott doen het voortreffelijk in interessante ondersteunende rollen. En dan is er nog het visuele, waarvoor de prent wel beloond werd. First Man is van A tot Z een echte streling voor het oog. Wat een topfilm…

Het verdict

First Man is ongetwijfeld één van de betere films die in 2018 op het grote scherm zijn verschenen. Hoewel het verhaal op zich bijzonder groots is, houdt Damien Chazelle het over de hele lijn behoorlijk klein. De focus op de personages is fenomenaal goed en door het gevoelige acteerwerk van Gosling, Foy en alle andere leden van de indrukwekkende cast kom je als kijker vaak heel erg dichtbij. Damien Chazelle is een geweldige regisseur en zorgt ervoor dat je ook visueel echt op je wenken bediend wordt. Het is dan ook opmerkelijk dat deze nagenoeg perfecte prent niet meer erkenning kreeg tijdens de jaarlijkse Academy Awards. Hoe dan ook: zorg dat je First Man zo snel mogelijk opneemt in jouw filmverzameling. De prent wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 20 februari 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij ook een fan van First Man? Zag je de film al in de bioscoop en vond je het ook allemaal zo indrukwekkend goed? Of spreekt de prent je niet zo hard aan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *