Review – Gotham: seizoen 4 (2019)

Informatie

Regie: Mark Tonderai, Ben McKenzie e.a.
Cast: Ben McKenzie, David Mazouz, Morena Baccarin, Donal Logue, Sean Pertwee & Erin Richards
Genre: Actie, fantasy, criminaliteit
Originele zender: Fox
Distributeur: Warner Bros.
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 23 januari 2019

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved;

Recensie

Als er één ding is waar DC Comics, de tegenhanger van Marvel, op filmvlak de laatste jaren voor stond, dan is het wel de grote onzekerheid waarmee het bedrijf de fans opzadelde. De laatste jaren is er immers een gigantische geruchtenmolen op gang gekomen door de matige kwaliteit van films als Batman V Superman: Dawn of Justice (2015) en Justice League (2017). Zo ging Ben Affleck vertrekken als Batman en werd datzelfde bericht iets later weer helemaal ontkracht. Bij Marvel is het helemaal anders. Dat universum wordt immers gekenmerkt door een gigantische zekerheid. Zo is de acteur die Iron Man speelt als sinds mensenheugenis dezelfde. Gelukkig zijn er bij DC toch nog een aantal zekerheden, die zich vooral op het vlak van televisiereeksen bevinden. The Flash en Superwoman zijn immers al een aantal jaren vaste waarden. Maar ook Gotham is één van die interessante titels die al een tijdje meegaan. Even terug bracht Warner Bros. het vierde seizoen van de reeks uit. Maar is het nog altijd zo goed?

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved;

Het vierde seizoen van Gotham gaat verder daar waar het derde eindigde. De Penguin is nu definitief de koning van de onderwereld in de stad en heeft een ingenieus systeem op poten gezet om de criminaliteit tegen te gaan: licenties. Inspecteur Jim Gordon kan zich hier natuurlijk niet in vinden en probeert op alle manieren om Oswald te beschadigen, die eigenlijk criminaliteit legaliseert. Intussen broedt er een nieuw en vooral gevaarlijk kwaad in de stad, dat ook een grote verandering met zich mee kan brengen in het leven van de rijke Bruce Wayne. Die moet immers stilaan beslissen of hij zijn ware lot zal omarmen of niet. Gotham belandt opnieuw in de greep van de grootste criminelen en deze keer lijkt het nog erger dan ooit tevoren. Zal alles goed aflopen en weet Gorden de orde op zaken te houden in de donkere stad?

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved;

Gotham is al jaren één van de meest entertainende reeksen die DC op de kijker afvuurt. Het verhaal over de jonge Bruce Wayne, die voorbestemd is om Batman te worden, blijft bijzonder interessant. Dat geldt ook in dit vierde seizoen. De verhaallijnen zijn alweer om van te smullen, al loert de ongeloofwaardigheid hier en daar om de hoek. Natuurlijk is het allemaal fantasy, maar dode personages die terugkeren… het blijft toch een beetje vreemd. Één ding is absoluut zeker: Gotham is een serie die je over de hele lijn een enorm vertier bezorgt. Geen enkele aflevering is saai en bovendien wordt de reeks echt gekenmerkt door een overgroot aanbod aan verrassingen. Gotham blijft een geweldige serie, nog steeds.

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved;

Het grote aantal aan personages is iets wat Gotham al sinds het allereerste seizoen met zich meedraagt. Ook dit seizoen is dat het geval, al komen er niet al te veel nieuwe gezichten bij. De meest interessante nieuwkomer is Sofia Falcone, de dochter van de voormalige maffiabaas in de stad. Het verfrissende personage zorgt ervoor dat het vierde seizoen een frisse start krijgt en dat is uiteraard fantastisch. De rol wordt trouwens ook goed vertolkt door Crystal Reed. Verder zien we vooral bekende gezichten de revue passeren: de Penguin, Barbara Kean, de Riddler, Bruce Wayne, Jim Gordon enzovoort. En zoals ieder seizoen is en blijft het acteerwerk geweldig. Opvallend is dat vooral de jonge David Mazouz deze reeks straffe performances neerzet als Wayne. En dan is er ook nog Cameron Monaghan die verbluft als de knotsgekke Jerome. Ach… wat blijft Gotham een feest om naar te kijken.

Het verdict

Het vierde seizoen van Gotham is net zoals alle eerdere seizoenen een waar schot in de roos. De sfeer, de personages, de regie en het acteerwerk van de voltallige cast zorgen ervoor dat je 22 afleveringen lang over de gehele lijn geëntertaind bent. Ook dit seizoen zit vol interessante verrassingen en fijne twists, waardoor je enthousiasme nog groter wordt. Het is dan ook jammer dat Fox besliste om er na een korter vijfde seizoen van twaalf afleveringen mee op te houden. Gotham is en blijft voor iedereen die van de DC-personages houdt één groot feest. Kortom: zorg ervoor dat je  ook dit nieuwe seizoen zo snel mogelijk bekijkt. Het vierde seizoen van Gotham wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 23 januari 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij ook al jaren fan van Gotham en vindt je de reeks ook zo geweldig? Heb je het vierde seizoen al gezien of ben je dat nog van plan? Waarom wel of niet? Reageer nu hier onder en deel je mening met de wereld. We zijn immers benieuwd naar jouw bevindingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *