Review – A Prayer Before Dawn (2018)

Informatie

Regie: Jean-Stéphane Sauvaire
Cast: Joe Cole, Vithaya Pansingarm, Panya Yimmumphai, Nicolas Shake & Pornchanok Mabklang
Genre: Biografisch drama, actie
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 20 juli 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 30 oktober 2018

© 2017 Meridian Entertainment (USA) LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

Als gewone sterveling is je leven vaak heel saai. Los van hier en daar eens een leuke anekdote van je werk of een coole reis die je maakte, lijken onze levens behoorlijk hard op elkaar. Maar nu en dan zijn er mensen die echt een bijzonder leven hebben gehad en er vervolgens ook een boek over schrijven. Het is dan vaak maar een kwestie van een aantal jaren tot Hollywood ook op de hoogte is en vervolgens komt er een film. Dat was zo immers al het geval bij Billy Moore, een Britse ex-drugsverslaafde die jarenlang in een gevangenis in Thailand vertoefde. In 2018 kwam de verfilming van zijn boek A Prayer Before Dawn in de Belgische zalen en de kritieken waren zowel hier als wereldwijd lovend. Maar wat maakt die biografische film zo indrukwekkend goed?

© 2017 Meridian Entertainment (USA) LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

In A Prayer Before Dawn volgen we dus het doen en laten van Billy Moore. Wanneer Moore aan het werk gaat als bokser in het Aziatische Thailand, komt hij niet veel later in contact met alcohol en drugs. Dat brengt niet alleen tal van problemen met zich mee, het zorgt er ook voor dat Billy na een aantal maanden in Klong Prem, één van de gevaarlijkste gevangenissen ter wereld, belandt. Het leven is er hard, de omstandigheden zijn er vreselijk en ook van zijn celgenoten moet Moore het niet hebben. Gaandeweg leert hij mensen kennen en wordt hij op de hoogte gesteld van een boksafdeling in de gevangenis. Moore probeert zich op die manier hogerop te werken en hoopt zo toch iets van zin aan zijn leven te geven. Maar iedere stap die hij neemt, zal een zware tol eisen. Zal Moore zijn leven in de gevangenis toch ietwat dragelijk kunnen maken?

© 2017 Meridian Entertainment (USA) LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: A Prayer Before Dawn is een behoorlijk brute film. De allereerste scene wordt gekenmerkt door geweld en dit legt meteen de bodem voor de rest van de prent. Geweld is immers een rode draad doorheen het verhaal en wordt door regisseur Jean-Stéphane Sauvaire bijzonder goed in beeld gebracht. Het eerste deel van de film focust net daarop, terwijl het tweede deel vooral plaats maakt voor de ontwikkeling van Moore als personage. En ook daar is en blijft de prent erg indrukwekkend. Alles blijft bijzonder klein, terwijl het toch erg groots aanvoelt. En hoewel je van de film nooit echt blij zal worden omwille van de thematiek, blijft A Prayer Before Dawn over de hele lijn straffe cinema.

© 2017 Meridian Entertainment (USA) LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Je kan het maar amper geloven dat de Britse Billy Moore effectief alles meemaakte wat je in de film te zien krijgt. Aangezien het een biografische film is, spreekt het voor zich dat het hoofdpersonage tot in de puntjes is uitgewerkt. Het geweld beschrijft perfect met wie je te maken hebt en door het verbluffend straffe acteerwerk van Joe Cole wordt het allemaal nog indrukwekkender. Cole straalt geweld uit, maar niet op een marginale manier. Hij draagt A Prayer Before Dawn compleet en zorgt ervoor dat je als kijker voortdurend met open mond naar het scherm staart. Ook de Thaise cast doet het trouwens goed, al is het moeilijk om iemand bij naam te noemen aangezien ze allemaal zo op elkaar lijken. Echt alles is subliem aan deze prent.

Het verdict

A Prayer Before Dawn is een beklijvend en actievol biografisch drama dat je echt met open mond naar het scherm doet staren. Regisseur Jean-Stéphane Sauvaire – je kent hem van onder andere Johnny Mad Dog (2008) – zet vanaf de allereerste seconde een sfeer van geweld neer die de hele prent kenmerkt. Door het ongelooflijk straffe acteerwerk van Joe Cole en de dynamische regie van Sauvaire komt alles heel erg goed over. Het verhaal is haast ongeloofwaardig, terwijl het allemaal toch echt gebeurd is. A Prayer Before Dawn is een niet te missen prent voor zij die niets hebben tegen een gewelddadige film. Maar ook voor anderen is deze film eigenlijk een absolute must. A Prayer Before Dawn wordt verdeeld door The Searchers en ligt sinds 30 oktober 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij ooit al gehoord van het verhaal van Billy Moore en heb je A Prayer Before Dawn al in de bioscoop gezien? Of is het voor jou allemaal te gewelddadig? Zag je de film misschien al vanuit je luie zetel? Laat het nu snel weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *