Review – The Girl in the Spider’s Web (2018)

Informatie

Regie: Fede Alvarez
Cast: Claire Foy, Sverrir Gudnason, Sylvia Hoeks, Lakeith Stanfield en Stephen Merchant
Genre: Actie, criminaliteit, drama
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 21 november 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 21 maart 2019

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc., Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Monarchy Enterprises S.a.r.l. and Regency Entertainment (USA), Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn heel wat boeken of boekenreeksen die door iedereen gekend zijn en bijgevolg ook met grote graagte door Hollywood werden verfilmd. Denk zo bijvoorbeeld maar aan de fantastische boeken van J.R.R. Tolkien die resulteerden in de immens populaire filmtrilogie van The Lord of the Rings of de al even grootse Harry Potter-reeks van J.K. Rowling. Een minder fantastierijke – maar daarom niet meteen minderwaardige – boekenreeks is die van Stieg Larsson. De man schreef onder andere de bekende Millenium serie, waarvan al meermaals een aantal verhalen werden verfilmd. Ook in 2018 verscheen er een nieuwe prent. Het langverwachte vervolg op The Girl with the Dragon Tattoo van David Fincher uit 2011 heeft alles in zich om absolute topcinema te zijn. Maar is het dat ook echt?

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc., Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Monarchy Enterprises S.a.r.l. and Regency Entertainment (USA), Inc. All Rights Reserved.

The Girl in the Spider’s Web neemt ons wederom mee in de leefwereld van Lisbeth Salander, een Zweedse hacker die zich vooral bezighoudt met het oplossen van onrecht in haar eigen land. Zo komt ze op voor vrouwen die in hun leven om tal van redenen werden misbruikt. Wanneer ze van haar opdrachtgever echter een heel andere taak krijgt, wordt het allemaal een stuk spannender. Ze moet immers een belangrijk bestand stelen en beseft al gauw dat ze daardoor middenin een gigantisch spinnenweb belandt. Zeker wanneer ze doorheeft dat alles met haar lang overleden vader te maken heeft, komt alles een pak dichterbij. Zal Lisbeth uiteindelijk het bestand kunnen bemachtigen en het er zonder al te veel schrammen vanaf brengen?

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc., Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Monarchy Enterprises S.a.r.l. and Regency Entertainment (USA), Inc. All Rights Reserved.

In 2011 kwam topregisseur David Fincher  op de proppen met zijn The Girl in the Dragon Tattoo, een film die wereldwijd heel erg gesmaakt werd. Een vervolg had er snel moeten komen, maar door de ene herwerking van het script na het andere kwam dat er maar niet. Deze aflevering, geregisseerd door Don’t Breathe-regisseur Fede Alvarez, is echter niet zo diepgaand als de vorige. Het verhaal is oppervlakkig en probeert te hard om een soort James Bond-achtige sfeer naar voor te brengen, terwijl de Milennium-serie net focust op de misdaad en niet zozeer op het actiegehalte. Ook het einde – dat vooral op actie berust – maakt de film er niet echt geweldig op. De uiteindelijke finale sluit de film af zoals hij in z’n geheel is: bombastisch, maar niet echt met finesse.

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc., Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc., Monarchy Enterprises S.a.r.l. and Regency Entertainment (USA), Inc. All Rights Reserved.

De personages die je in de prent ziet rondlopen zijn niet echt fantastisch uitgewerkt. Hoewel je Lisbeth Salander wellicht al wel kent, was het toch geen overbodige luxe geweest als de scenaristen van deze prent wat meer moeite hadden gedaan om haar echt geloofwaardig te brengen. Door het groot gemis aan achtergrond lijkt Salander immers één of ander ongeleid projectiel dat niet goed weet waarmee het bezig is. Claire Foy zet de rol ongetwijfeld goed neer, maar stoot meermaals op de limieten van het personage. Dat geldt overigens ook voor Sverrir Gudnason, Sylvia Hoeks en Stephen Merchant, die respectievelijk de rollen vertolken van Mikael Blomkvist, Camilla en Frans Balder. Ook zij doen echt hun best, maar komen niet helemaal tot hun recht omwille van de niet zo vernuftig geconstrueerde personages. En dat doet je concluderen dat deze aflevering eigenlijk niet zo heel Millenium-waardig is.

Het verdict

Als actiefilm kan The Girl in the Spider’s Web er absoluut nog wel mee door. De actiescenes zijn door Fede Alvarez en zijn team uitstekend en stijlvol in beeld gebracht. Maar het verhaal is niet helemaal top. Na een spannende beginscène tuimelt deze prent in de clichés van het actiegenre en wordt er te weinig aandacht besteed aan de personages. Het resultaat is dat Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist geenszins interessant aanvoelen, al doen Claire Foy en Sverrir Gudnason echt wel hun best door hun fijne acteerwerk. Fede Alvarez levert dus een film af die je echt met gemengde gevoelens achterlaat. Entertainend is het allemaal vast en zeker, maar echt interessante cinema zoals de aflevering van Fincher is het niet. The Girl in the Spider’s Web wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 21 maart 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Wat denk jij van deze aflevering in de Millenium-serie? Heb jij The Girl in the Spider’s Web al bewonderd in de bioscoop of wachtte je op de DVD of Blu-Ray? Wat vond jij ervan? Laat het ons nu weten door hier onder te reageren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *