Review – Halloween (2018)

Informatie

Regie: David Gordon Green
Cast: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Dylan Arnold & Will Patton
Genre: Horror, thriller
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 24 oktober 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 6 maart 2019

© 2018 Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Wie dacht dat superheldenfilms het enige echte goud zijn, zou misschien eens twee keer moeten nadenken. De laatste jaren zijn het immers ook horrorfilms die onvoorstelbaar veel mensen naar de bioscoop lokken. Het resultaat is dat zulke films verhoudingsgewijs veel meer geld in het laatje brengen voor filmstudio’s. Denk bijvoorbeeld aan Fede Alvarez’ topfilm Don’t Breathe (2016) of Us, de nieuwe angstaanjagende horrorprent van meesterregisseur Jordan Peele. Ook die film breekt op dit moment wereldwijd door en staat bovenaan in de box office resultaten. In 2018 kregen we trouwens ook een gloednieuwe Halloween-film te zien. De prent werd door critici enthousiast onthaalt en dat doet vermoeden dat de prent ook echt de moeite waard is. Maar is dat ook echt zo?

© 2018 Universal Studios. All Rights Reserved.

In Halloween keren we terug naar het leven van Laurie Strode, één van de niet-dodelijke slachtoffers van de bekende seriemoordenaar Michael Myers. Laurie leeft al jaren als een kluizenaar en gelooft nog steeds niet dat Michael ongevaarlijk is, al zit hij opgesloten in een zwaarbewaakte inrichting. Wanneer een overplaatsing echter fout gaat en de seriemoordenaar samen met een aantal andere gekken weet te ontsnappen, beseft Laurie meteen dat hij uiteindelijk haar richting zal uitkomen. Laurie doet er alles aan om haar eigen familie veilig te stellen en bereidt zich voor op zijn komst. De finale confrontatie zal voor iedereen immers allesveranderend zijn. Maar wie zal deze verschrikkelijke gebeurtenissen weten te overleven?

© 2018 Universal Studios. All Rights Reserved.

De Halloween-films waren eigenlijk al een aantal afleveringen niet meer zo geweldig goed. Wanneer werd aangekondigd dat er een nieuwe film zou komen, werden veel mensen toch enthousiast. Dat is achteraf geheel terecht gebleken. Halloween is immers qua verhaal een uitstekende film. Regisseur-scenarist David Gordon Green begint zijn film  heel rustig en onheilspellend, om vervolgens alle remmen erg gecontroleerd los te laten. Halloween is bovendien geen typische horrorprent, maar wel een film die daadwerkelijk een verhaal vertelt. Dat is verfrissend, zeker aangezien de meeste films in het genre vergeten om een goed verhaal te presenteren. Green zorgt er ook voor dat de kijker meer dan eens echt de dreiging van seriemoordenaar Michael Meyers voelt. Alles komt dichtbij en dat is uiteraard alleen maar positief.

© 2018 Universal Studios. All Rights Reserved.

David Gordon Green brengt niet alleen een heel geloofwaardig en goed geconstrueerd verhaal, hij heeft ook voldoende aandacht voor zijn personages. Laurie Strode is misschien wel een personage waar je eerder al kennis mee maakte, maar in deze aflevering komt ze dichterbij dan ooit tevoren. Je voelt perfect met het personage mee en begrijpt iedere stap die ze doorheen het verhaal neemt. Dat komt vanzelfsprekend ook door het straffe acteerwerk van Jamie Lee Curtis. De actrice draagt de film echt compleet. Maar ook de andere personages zijn fijn uitgewerkt en het acteerwerk van Judy Greer, Andi Matichak en Will Patton voelt bijzonder natuurlijk aan. Green wist een uitstekende cast voor zijn nieuwe film bij elkaar te brengen en dat zorgt vanzelfsprekend voor uitstekende cinema.

Het verdict

Dat horrorfilms de laatste jaren aan een heuse opmars bezig zijn, is echt geen enkel probleem. Het zorgt er immers voor dat studio’s de lat een aanzienlijk stuk hoger leggen waardoor de films in het genre keer op keer straffer worden. Ook deze Halloween is een absolute must see die van A tot Z erg spannend is, met personages die ook echt interessant zijn. Jamie Lee Curtis en haar collega’s zorgen voor uitstekend acteerwerk, terwijl regisseur David Gordon Green ervoor zorgt dat het overzicht over de gehele lijn behouden blijft. Halloween is een uitstekend staaltje cinema dat je absoluut niet mag missen. De prent van Universal Pictures ligt sinds 6 maart 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de angstaanjagend spannende trailer nu.

Zijn de Halloween-films jouw favoriete horrorprenten en vond je het fijn dat er een nieuwe film in de reeks verschenen is? Wat denk jij van deze prent? Heb je de film al gekeken? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *