Review – Lost Highway (1997)

Informatie

Regie: David Lynch
Cast: Bill Pullman, Patricia Arquette, Robert Blake, Robert Loggia & Balthazar Getty
Genre: Thriller, mysterie
Distributeur: Cinéart
Releasedatum bioscoop: 13 maart 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 22 februari 2019

© Suzanne Tenner. All Rights Reserved.

Recensie

Het doet deugd om nu en dan nog eens te genieten van een echte filmklassieker. Zo zijn er enorm veel cinefielen die minstens één keer per jaar James Camerons Titanic (1997) of Ridley Scotts topfilm Gladiator (2000) herbekijken. Dat is natuurlijk helemaal terecht, aangezien die films ook effectief legendarisch zijn. Gelukkig zijn er filmdistributeurs in België die nu en dan de grote klassiekers voorzien van een nieuwe release. Zo bracht arthouse filmdistributeur Cinéart een tijdje terug een gerestaureerde versie van Lost Highway uit. De spannende mysterieuze thriller van niemand minder dan David Lynch oogt immers heel interessant. Maar is het ook echt een klassieker die in het rijtje van de eerder genoemde films past?

© Suzanne Tenner. All Rights Reserved.

Lost Highway gaat over de bekende jazzmuzikant Fred Madison. Wanneer hij merkt dat er rare dingen gebeuren in zijn huis en ook zijn vrouw Renée er last van heeft, weet hij helemaal niet wat hij moet doen. Ook een vreemde ontmoeting met een rare man laat Fred achter met een bizar gevoel. Een paar dagen later wordt hij plots beschuldigd van de moord op zijn vrouw en belandt hij plotsklaps in de gevangenis. Maar heeft hij zijn vrouw ook echt vermoord? Is er misschien meer aan de hand? Niet veel later vinden de cipiers een hele andere man terug in Freds cel en lijkt er van Fred zelf geen spoor meer te zijn. Is de saxofonist ontsnapt? Het grote mysterie van Fred Madison is iets wat veel mensen bezighoudt, maar zal er ooit iemand zijn die echt alles begrijpt?

© Suzanne Tenner. All Rights Reserved.

Lost Highway is over de gehele lijn een hele rare film. Dat viel natuurlijk te verwachten, aangezien topregisseur-scenarist David Lynch er wel om bekend staat dat hij een heel eigen stijl heeft. Het probleem met deze film – die door EYE fantastisch mooi gerestaureerd werd – is dat het verhaal eigenlijk geheel opzijgeschoven wordt voor het visuele. Lynch trakteert de cinefiel absoluut op een visueel erg interessante ervaring, maar vergeet de kijker ook echt te boeien. Eens de film is afgelopen, heb je immers niet zo goed door wat er nu eigenlijk juist gebeurd is. Wellicht is dat ook de reden waarom niet iedere filmcriticus even enthousiast is over de film. Lynch was toen nog niet helemaal in vorm en dat zie je dus meer dan duidelijk.

© Suzanne Tenner. All Rights Reserved.

De prent heeft niet alleen qua verhaal een groot probleem, ook de personages zijn niet helemaal duidelijk uitgewerkt. Aanvankelijk heb je wel goed door wie Fred Madison nu net is, maar gaandeweg verliest Lynch die focus helemaal. Zeker wanneer halverwege de prent plots een soort buitenaards element binnen komt waaien, verlies je als kijker helemaal het overzicht. Ook Renée, de vrouw van de muzikant die plots sterft, is niet steeds even interessant. Zonde is dat, zeker omdat het acteerwerk van Bill Pullman en Patricia Arquette absoluut indrukwekkend is. De twee bezorgen je af en toe kippenvel, maar stoten vaak op de limieten van hun personage. Zo zie je maar: een goede cast betekent niet per se dat de film zelf ook van uitstekende kwaliteit is. Jammer is dat, aangezien je als kijker voortdurend enthousiast probeert te zijn.

Het verdict

Lost Highway is lang niet de beste film van Hollywoodlegende David Lynch. Visueel is de prent absoluut de moeite waard, maar zowel de personages als het verhaal laten meer dan eens te wensen over. Lynch doet zijn best om de kijker erbij te houden, maar na verloop van tijd kan je gewoon echt niet meer volgen. Hoe dan ook: EYE heeft de prent prachtig gerestaureerd en het is dan ook een uitstekend initiatief van Cinéart om deze film opnieuw een release te gunnen. Sommige cinefielen zullen immers dolenthousiast worden van de prent, al kon die ons dus niet helemaal bekoren. Wil je de prent graag bewonderen? Lost Highway wordt verdeeld door Cinéart en ligt sinds 22 februari 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de coole trailer snel.

Heb jij het werk van David Lynch altijd al op de voet gevolgd en ben je blij dat Cinéart Lost Highway opnieuw van een release heeft voorzien? Wat denk jij van de film? Heb je de gerestaureerde versie al bekeken? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *