Review – Widows (2018)

Informatie

Regie: Steve McQueen
Cast: Viola Davis, Elizabeth Debicki, Michelle Rodriguez, Liam Neeson & Colin Farrell
Genre: Criminaliteit, drama, thriller
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 28 november 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 27 maart 2019

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Sommige films zijn al zo interessant voor ze zijn uitgekomen, dat je op voorhand al weet dat ze een gigantisch kwalitatief succes gaan zijn. Dat zal bijvoorbeeld ongetwijfeld het geval zijn bij Joker, de misdaadfilm van Tod Phillips met Joaquin Phoenix als Gothams bekendste slechterik. Nu al is die film één die bij vele cinefielen bovenaan de lijst staat. Ook in 2018 was er één film die iedereens interesse vanaf het meest prille begin beet had: Widows. 12 Years a Slave-regisseur Steve McQueen sloeg de handen in elkaar met Gillian Flynn, de schrijfster van Gone Girl (2014), voor een interessant ogende film met een bijzonder straffe cast. Critici van over de hele wereld waren dolenthousiast. Maar waarom is dat eigenlijk? Wat maakt Widows zo veel beter dan de doorsnee actievolle misdaadprent?

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

In Widows volgen we het doen en laten van Veronica Rawlings in het hedendaags Chicago. Ze heeft een schitterend leventje met Harry, de beste man die ze zich maar kan inbeelden. Harry is echter geen typische man en heeft tal van criminele geheimen. Wanneer een klus verkeerd afloopt en Harry het samen met zijn vrienden door een ontploffing niet overleeft, beslist Veronica om het werk van haar man verder te zetten. Ze wordt immers onder druk gezet om een grote schuld van haar echtgenoot af te lossen. Samen met Linda en Alice, de weduwen van Harry’s vrienden, besluit ze om voor één keer een bivakmuts aan te trekken en een vreselijke misdaad te plegen. Loopt dit wel goed af? Veronica doet haar uiterste best om alles tot in de details te plannen, wetende dat er wellicht toch onaangename verrassingen zullen opduiken. Zullen er nog meer lijken vallen?

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Wanneer Steve McQueen op de proppen komt met een nieuwe prent, beginnen alle critici een beetje zenuwachtig te worden. De Oscarwinnende regisseur maakte immers al tal van straffe films. Ook Widows hoort zonder twijfel in dat rijtje thuis. Van meet af aan voel je dat deze prent – geschreven door de geweldige Gillian Flynn – geen doorsnee misdaadfilm is. De spanning is met momenten niet te snijden en bovendien voelt alles heel actueel aan. Zo speelt de film onder andere in op thema’s zoals ras, vrouwendiscriminatie en andere sociale elementen. Widows is een verrassend gelaagde film en dat zou je niet verwachten. Dat maakt de film net zo indrukwekkend goed. Als je er dan ook nog eens bijneemt dat Steve McQueen verbluft met zijn strakke en dynamische regie, weet je eigenlijk al meer dan genoeg.

© 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Verhaal, spanning en goede regie zijn natuurlijk niet de enige elementen die van groot belang zijn in een film. De personages moeten immers ook voldoende aandacht krijgen. Ook daar hebben McQueen en Flynn gelukkig aan gedacht. De drie vrouwen die je in de film volgt, Veronica, Linda en Alice, zijn uitstekende personages met wie je gedurende het hele gebeuren een hele hechte band hebt. Door de goede uitwerking kom je als kijker heel dichtbij en dat is natuurlijk alleen maar een pluspunt. Viola Davis, Michelle Rodriguez en Elizabeth Debicki zorgen voor fenomenaal acteerwerk en tillen de film daardoor naar een nog veel hoger niveau. De drie dames dragen de film compleet en dat is heel fijn om te zien in deze tijden van #MeToo. Verder passeren ook Colin Farrell en Liam Neeson in interessante rollen de revue.

Het verdict

Je kon het op voorhand misschien al wel verwachten, maar Widows is absoluut één van de beste films die in 2018 op het grote witte doek te zien waren. De prent is uitstekend uitgebalanceerd en heeft een schitterend verhaal met een focus op tal van interessante sociale elementen. De spanning is met momenten niet te snijden en door de goede uitwerking van de personages wordt je nog enthousiaster. Viola Davis, Michelle Rodriguez en Elizabeth Debicki lijken een heilige Drievuldigheid en maken van Widows eigenlijk een meesterwerk. Regisseur Steve McQueen bewijst nog maar eens wat voor een meester hij is, natuurlijk ook dankzij het waterdichte script van Gillian Flynn. Zorg dus dat je deze prent zo snel mogelijk in huis haalt. Widows wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt sinds 27 maart 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de straffe trailer nu.

Is Steve McQueen een regisseur die jij al langer dan vandaag bewondert? Heb jij Widows al gekeken in de bioscoop of wachtte je tot je de film thuis kon ontdekken? Wat vond jij van de thriller? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *