Review – STHLM Requiem: Seizoen 1 (2019)

Informatie

Regie: Karin Fahlén & Lisa Ohlin
Cast: Liv Mjönes, Jonas Karlsson, Alexej Menvelov, Magnus Roosmann & Jessica Liedberg
Genre: Misdaad, drama, mysterie
Originele zender: C More
Distributeur: Lumière
Releasedatum DVD: 12 maart 2019, ook te bekijken via www.lumiereseries.com

© 2019 Black Spark Film & TV. All Rights Reserved.

Recensie

Een goede serie vinden is in deze woelige tijden van overaanbod niet zo heel eenvoudig. Natuurlijk kiezen mensen snel voor grote titels als Game of Thrones, Stranger Things of Westworld, maar daardoor vergeet men vaak dat er interessante kleinere pareltjes op hen liggen te wachten. Om die kleinere – maar daarom niet per se minderwaardige – reeksen te vinden, loont het de moeite om eens te kijken naar onze verre, verre noordervrienden. Scandinavië staat er immers al langer dan vandaag om bekend van stijlvolle en vooral erg spannende reeksen op het publiek los te laten. Dat ondervonden wij ook al met titels zoals Follow The Money en Springvloed. Sinds 12 maart 2019 ligt de Zweedste crimireeks STHLM Requiem op DVD in de winkelrekken. Is ook die titel een parel die je gezien moet hebben?

© 2019 Black Spark Film & TV. All Rights Reserved.

STHLM Requiem gaat over Fredrika Bergman, een voormalige topvioliste. Door een vreselijk verkeersongeval brak de vrouw haar pols en hand, waardoor ze niet langer op het hoogste niveau meekan. Daarom besluit ze om de politie van Stockholm te vervoegen bij de afdeling ‘zware misdrijven’. Ze heeft immers een diploma in de rechten en criminologie. Fredrika belandt in een team van rasechte politieagenten die haar niet al te graag zien komen, maar al snel weet ze haar meerwaarde te bewijzen. De vele lugubere en vooral gevaarlijke zaken zorgen er echter voor dat haar leven, dat van haar omgeving én haar collega’s in gevaar komt. Zullen ze elke zaak kunnen oplossen? En wat is de impact van de vaak expliciete gebeurtenissen op het leven van Fredrika en haar collega’s?

© 2019 Black Spark Film & TV. All Rights Reserved.

Een politie-inspecteur is ook maar een mens… Dat is eigenlijk de grootste boodschap die STHLM Requiem op de kijker loslaat. Het verhaal dat de reeks vertelt is over de hele lijn behoorlijk interessant. De vijf grote zaken, telkens verdeeld over twee afleveringen, die je in de reeks ziet passeren zijn behoorlijk interessant en verre van simplistisch. Het toont aan dat de makers van deze misdaadreeks erg hebben nagedacht over wat ze met hun reeks gingen doen. STHLM Requiem is immers geen doodgewone typische reeks over ‘de politie die weer eens wat slechteriken moet vangen’. Bovendien is alles strak geregisseerd en ziet ook deze reeks er wederom uit als een erg stijlvolle Scandinavische topserie. STHLM Requiem is gewoon erg entertainende televisie.

© 2019 Black Spark Film & TV. All Rights Reserved.

Het grootste deel van de reeks focust dus op Fredrika Bergman en het leven van de voormalige violiste die nu haar brood verdient als inspecteur. Het personage is uitstekend uitgewerkt en door de gelaagdheid ervan verveel je je nooit. Het helpt natuurlijk ook dat de rol knap vertolkt wordt door Liv Mjönes, die de reeks in haar eentje eigenlijk volledig draagt. Ook de overige personages, zowel de collega’s van Fredrika als de verschillende bad guys, zijn interessant en goed uitgewerkt. Mjönes wordt op het scherm geassisteerd door interessante acteurs zoals Jonas Karlsson, Alexej Menvelov en Magnus Roosmann. Ook zij leveren sterk acteerwerk. Als kers op de taart schitteren ook Jurgen Delnaet, Axel Daeselaire, Natali Broods en Joke Devynck in twee razendspannende afleveringen. Reden genoeg dus om deze reeks absoluut te bekijken.

Het verdict

STHLM Requiem is wederom een fantastische Zweedse topreeks. Het verhaal is interessant, de verschillende cases zijn geloofwaardig en de aandacht voor de personages is bijzonder groot. Fredrika Bergman is een interessante persoonlijkheid die je als kijker gedurende tien afleveringen erg graag volgt. De rol wordt fantastisch neergezet door Liv Mjönes, maar ook de andere leden van de cast vertolken hun personage met glans. Visueel is de reeks wederom een streling voor het oog. De stijlvolheid spat er meermaals vanaf. Kortom: ook deze Scandinavische misdaadreeks is absoluut de moeite waard. Twijfel niet langer en zorg dus dat je de reeks zo snel mogelijk bekijkt. STHLM Requiem wordt verdeeld door Lumière en ligt sinds 12 maart 2019 op DVD in de winkelrekken. De serie is ook te bewonderen via www.lumiereseries.com. Bekijk de trailer nu.

Hou je wel van spannende misdaadreeksen en heb je ook een zwak voor wat ze in Scandinavië allemaal maken? Heb je al gehoord van Sthlm Requiem of heb je de reeks al gekeken? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *