Review – Overlord (2018)

Informatie

Regie: Julius Avery
Cast: Jovan Adepo, Mathilde Ollivier, Wyatt Russell, John Magaro & Pilou Asbæk
Genre: Actie, horror, avontuur
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 7  november 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 20 maart 2019

© 2018, 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Recensie

Voor veel mensen lijkt het misschien al een heel ver verleden, maar eigelijk is het nog niet zo heel lang geleden dat er een vreselijke oorlog woedde in heel Europa. Vandaag zorgen instanties als de NAVO en de EU voor één grote vrede, maar in de jaren ’40 van de vorige eeuw was dat helemaal anders. Adolf Hitler ontketende in zijn eentje een gigantisch bloedbad en sleurde daar de halve wereld in mee. De Duitsers stonden er bovendien ook om bekend experimenten uit te voeren op diegenen die volgens hen niet tot het Arische ras behoorden. Maar is daar eigenlijk iets van aan? Was het echt allemaal zo gruwelijk? Daarover gaat Overlord, een spannende horrorthriller die vorig jaar in de zalen te zien was. Topentertainment of vergeetbare popopcornpret?

© 2018, 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Het is 1944 en de Tweede Wereldoorlog maakt van Europa het meest gevaarlijke continent van de wereld. Terwijl de Duitsers zich vooral bezighouden met het verder veroveren van Frankrijk, plannen de Verenigde Staten een grootse landing. Maar daarvoor zijn een aantal voorbereidende missies nodig, net zoals operatie Overlord. Samen met zijn team van jonge en gemotiveerde soldaten moet Boyce een belangrijke communicatietoren van de Duitsers opblazen in het kleine Franse dorpje Cielblanc. Wanneer de jonge soldaat op een verkenningsmissie echter ontdekt dat de Duitsers zich bezighouden met vreselijke experimenten op mensen, krijgt de missie een hele andere aard. Boyce en zijn teamleden moet niet alleen de toren vernietigen, maar moeten er ook voor zorgen dat dit gruwelijke geheim nooit het daglicht ziet. Dat blijkt alleen niet zo eenvoudig…

© 2018, 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Met een knaller van een bombastische openingsscene trapt regisseur Julius Avery – je kent hem misschien wel van Son of a Gun (2014) – zijn film af. En vanaf de allereerste seconde heb je door waar Overlord voor staat: topentertainment. Het verhaal is niet het meest inventieve en je voelt je nu en dan in een soort Battlefield-videogame, maar het is allemaal wel uitstekend uitgevoerd. De vele verrassende elementen maken van deze spannende WOII-horrorprent absoluut topvermaak. Bovendien is de prent uitstekend geproduceerd, hetgeen volledig te verwachten was. Overlord is immers een productie van één van Hollywoods grootste namen van dit moment: J.J. Abrams. Geen wonder dat het er dus allemaal zo strak en goed uitziet.

© 2018, 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Goed entertainment is er natuurlijk ook alleen als de personages die je ziet passeren de moeite waard zijn. Avery en zijn scriptschrijvers schieten ook daarin niet meteen tekort. Boyce, Ford, Chade, de Duitse Wafner en de Franse Chloe zijn stuk voor stuk fijne persoonlijkheden die je graag het scherm ziet binnenwandelen. Hier en daar mis je wel achtergrond en merk je dat de film te vaak de focus legt op de actie, maar dat is natuurlijk ook de ruggengraat van Overlord. De personages worden uitstekend vertolkt door fijne acteurs zoals Jovan Adepo, Mathilde Ollivier, Wyatt Russell en Game of Thrones-acteur Pilou Asbæk. Vooral Adepo, die de rol van Boyce met glans vertolkt, verbluft. Het ziet er dan ook dat de nog-niet-zo-bekende acteur in de toekomst in veel meer interessante prenten te zien zal zijn.

Het verdict

Overlord is absoluut een gigantische verrassing. Over de film was tot kort voor de release nog niet heel veel bekend en daarom werd er lang gedacht dat het een nieuwe prent zijn zijn in de bekende Cloverfield-franchise. Dat is het helemaal niet en dat is best een goede zaak. Overlord is een uitstekende op zich staande horrorthriller die je van A tot Z trakteert op heerlijk entertainment met veel gore en verrassingen. De personages zijn misschien niet de meest sterke, maar dat hoeft voor een prent als deze eigenlijk ook niet. Ter conclusie: Overlord is een niet te missen stukje cinema dat je zo snel mogelijk in huis moet halen. Je zal het je niet beklagen! Overlord wordt verdeeld door Paramount Pictures en ligt sinds 20 maart 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de interessante en vooral actievolle trailer nu.

Spreken horrorthrillers die zich afspelen tijdens de tweede wereldoorlog je wel aan? Wat denk jij van dit spannende spektakel Overlord? Heb je de film misschien al bekeken? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *