Review – De Collega’s 2.0 (2018)

Informatie

Regie: Jan Verheyen
Cast: Steve Geerts, Eva van der Gucht, Ben Segers, Veerle Dobbelaere & Matthijs F. Schepers
Genre: Komedie
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 12 december 2018, verdeeld door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD: 12 april 2019

© 2018 Fobic Films. All Rights Reserved.

Recensie

Het gaat relatief goed met de Belgische cinema. Veel van onze films krijgen internationale aandacht en ook onze regisseurs en acteurs begeven zich meer en meer op het internationale toneel. Denk bijvoorbeeld maar aan Girl (2018), de geweldige film van topregisseur Lukas Dhont, die lange tijd een Oscarkanshebber werd geacht. Het spreekt natuurlijk voor zich dat lang niet alle films die in ons landje gemaakt worden ook even fel de moeite waard zijn. Zo kwam Jan Verheyen eind 2018 met zijn langverwachte De Collega’s 2.0. De film flopte enorm en ook critici waren niet echt lovend over de prent. Opmerkelijk was dat, zeker omdat Jan Verheyen bekend staat als een van Vlaanderens grootste regisseurs. Ook de reeks waarop de film een vervolg was, was destijds een gigantisch succes.

© 2018 Fobic Films. All Rights Reserved.

De Collega’s 2.0 gaat over Alexander, een echte fils à papa die zijn leven maar niet op de rails krijgt. Na een mislukt avontuur met start-ups in het Amerikaanse Silicon Valley, krijgt de man via zijn vader een job als diensthoofd aangeboden via de connecties van zijn vader. Alexander wilt er absoluut het beste van maken, maar stoot al gauw op de grenzen van zijn mensen. Niemand van de verdieping is gemotiveerd om te werken en de dossierachterstand wordt uiteindelijk alleen maar groter. Om opnieuw een beetje animo in de groep collega’s te brengen, stelt hij voor om op teambuildingweekend te gaan naar Limburg. Iedereen gaat tegen zijn zin mee, dus het belooft een verschrikkelijk weekend te worden. Alexander verliest echter nooit de moed en probeert om zijn mensen echte goede collega’s te maken. Maar zal hem dat ook echt lukken?

© 2018 Fobic Films. All Rights Reserved.

Het verhaal dat Jan Verheyen voor deze film uit zijn hoed toverde, ziet er op het eerste gezicht nog wel leuk uit. Alleen al het feit dat deze prent Vlaamser is dan je je maar kan inbeelden, doet je enthousiast worden. Jammer genoeg is dat volkomen onterecht. De Collega’s 2.0 is immers niet meer dan een totaal ongrappige rommelfilm. Het verhaal is slecht geschreven, de regie is erg matig en de grapjes die je ziet passeren zijn eigenlijk helemaal niet grappig. Met momenten wordt het immers behoorlijk kwetsend, hetgeen je niet doet begrijpen dat dit voorgesteld werd als een leuke familiefilm. De Collega’s 2.0 is absoluut een zwarte pagina in het kleurrijke boek van de gerespecteerde Jan Verheyen. De man heeft zich mispakt en dat kan absoluut eens gebeuren. Alleen is het deze keer wel heel erg.

© 2018 Fobic Films. All Rights Reserved.

Als het verhaal dan zo slecht is, kunnen de personages er misschien nog wel aan veranderen. Helaas is dat ook helemaal niet het geval. Alexander is nog een leuke persoonlijkheid die een echt verhaal te vertellen heeft, maar verder zijn er weinig interessante mensen in de film te zien. Van de arrogante Aisha tot de saaie Kaat, van de oversekste Hilde tot de communistische loser Kristof… het zijn stuk voor stuk flauwe karakters die slecht uitgewerkt zijn. Gelukkig kan de film wel rekenen op een uitstekende bekende cast, met onder andere Ben Sergers, Jurgen Delnaet, Veerle Dobbelaere, Eva van der Gucht en Steve Geerts. Zij doen hun best om het schip dat al half gezonken is toch nog boven water te houden. Dat lukt, maar echt enthousiast ben je aan het einde van het hele gebeuren niet meer.

Het verdict

De Collega’s 2.0 is zonder twijfel één van de minst interessante films die de Vlaamse cinema de laatste jaren op de cinefiel heeft losgelaten. Het verhaal, de personages en zelfs de regie zijn alles behalve goed en dat zorgt ervoor dat je je meer aan de film begint te storen dan dat je ervan geniet. Jan Verheyen beging absoluut een misstap, maar je kan het de man wel vergeven. De fijne cast met onder andere Ben Segers en Eva van der Gucht doet zijn best om alles nog recht te trekken, maar eigenlijk is die moeite tevergeefs. De Collega’s 2.0 is echt geen goede film, punt aan de lijn. Wil je hem toch nog thuis ontdekken? De prent wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 12 april 2019 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de erg matige trailer snel.

Was jij een fan van de bekende reeks De Collega’s en keek je uit naar deze nieuwe film? Heb je de prent van Jan Verheyen al in de bioscoop gezien of wachtte je op de DVD-release? Wat is jouw mening? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *