Review – Kursk (2018)

Informatie

Regie: Thomas Vinterberg
Cast: Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Colin Firth, Max Von Sydow & Magnus Millang
Genre: Actie, thriller, historisch drama
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 7 november 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 6 april 2019

© 2018 Via Est. & Belga Productions. All Rights Reserved.

Recensie

Als Belgen staan we er om bekend een heel bescheiden volkje te zijn. Dat is bijzonder, zeker aangezien er tal van dingen zijn waarin we echt uitblinken. Zo doet de Belgische – en in het bijzonder de Vlaamse – cinema het heel erg goed. Onze acteurs en regisseurs worden exportproducten en duiken geregeld op in gigantische internationale producties of bombastische Hollywoodproducties. Het beste voorbeeld daarvan is Matthias Schoenaerts, de Antwerpenaar die nog niet zo lang geleden schitterde naast Jennifer Lawrence in Red Sparrow (2018), de nieuwste film van regisseur Francis Lawrence. Eind 2018 was Schoenaerts ook te zien in de nieuwe prent van Thomas Vinterberg. De film bleek geen schot in de roos en oogstte heel wat kritiek. Maar wat maakt Kursk dan juist een minder goede film?

© 2018 Via Est. & Belga Productions. All Rights Reserved.

Het is zomer anno 2000. In een klein stadje in Rusland maken de bemanningsleden van de Koersk, een bekende onderzeeër, zich klaar voor een belangrijke oefening met de voltallige Russische Noordelijke Vloot. Één van de belangrijkste en meest gerespecteerde aanvoerders aan boord is Mikhail, een dappere man die veel ervaring heeft. Wanneer iedereen zich vlak voor de start van de grootse oefening aan het klaarmaken is, slaat het noodlot toe. Een grote torpedo geraakt oververhit en ontploft. Het merendeel van de bemanning van de duikboot overleeft het niet, maar Mikhail slaagt erin om samen met een aantal van zijn nauwste collega’s te schuilen in de achterkant van het schip. In het donker, zonder eten, zonder zuurstof en met tal van lekken in de romp proberen de mannen te overleven, wachtend op een reddingsactie. Maar zal die ook echt komen?

© 2018 Via Est. & Belga Productions. All Rights Reserved.

Thomas Vinterberg staat erom bekend interessante karakterstudies naar het grote witte scherm te brengen. Ook in Kursk wordt het meteen duidelijk dat dat de bedoeling van de man is. Alles gaat uitstekend van start en dit actievolle historische drama heeft aanvankelijk dan ook alles in zich om een topfilm te zijn. Jammer genoeg zinkt de film op hetzelfde moment als de duikboot redelijk snel naar de bodem. Kursk bereikt immers veel te snel een climax en daardoor blijft een groot deel van de film redelijk eentonig. Een verhaal over een duikboot en de bemanning die moet proberen te overleven zou immers veel interessanter moeten zijn dan wat je hier voorgeschoteld krijgt. Er zijn tal van facetten die Vinterberg en zijn scenaristen uit het oog verliezen of die veel te mager uitgewerkt worden. Zonde is dat, want als het script een beetje beter geschreven was, dan was Kursk ook echt een topfilm geweest.

© 2018 Via Est. & Belga Productions. All Rights Reserved.

Het verhaal is dus niet helemaal top en dat geldt eigenlijk ook voor de personages. Hoewel je wel weet wie iedereen is, kom je nooit echt heel dichtbij. Dat komt door de magere uitwerking, iets wat we niet gewoon zijn van Vinterberg. Mikhail is vast en zeker het meest interessante personage en de rol wordt ook met glans neergezet door Matthias Schoenaerts. Je merkt enkel nu en dan wel dat de man stoot op de grenzen van zijn personages. En dat geldt voor iedereen die je in de film de revue ziet passeren. Colin Firth, Léa Seydoux, Max Von Sydow en Magnus Millang vertolken elks een mager personage dat net genoeg meekreeg om overeind te blijven. Ook hier zie je weer dat het script niet genoeg facetten heeft uitgewerkt, wat resulteert in een iets te zwak eindproduct. Gelukkig zorgt Vinterberg ervoor dat het visueel allemaal wel de moeite waard is. Let trouwens ook op de andere Belgische namen die je in de film ziet verschijnen: Eva van der Gucht, Koen De Sutter Kristof Coenen en Josse De Pauw.

Het verdict

Dat Kursk ook in ons land – ondanks de grote rol van Schoenaerts – redelijk geruisloos in de bioscopen passeerde, is helemaal geen verrassing. Dit is niet de grote en goede productie die je verwachte. Thomas Vinterberg presenteert zijn minst straffe film in jaren en dat ligt zonder twijfel aan het magere script. Het verhaal is te eentonig en ook de personages zijn niet helemaal wat je ervan verwachtte. Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux en Colin Firth doen hun best om het allemaal nog een goede richting in te sturen en dat lukt ook deels, maar echt enthousiast wordt je nooit. Kursk blijft absoluut de moeite waard, al zal je na afloop met gemengde gevoelens achterblijven. De prent wordt verdeeld door Belga Films en ligt sinds 6 april 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Volg jij het internationale parcours van Matthias Schoenaerts ook van dichtbij en werd je ook zo enthousiast wanneer je hoorde over zijn rol in Kursk? Wat vond jij van de film? Zag je hem in de bioscoop of bij je thuis? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

2 reacties

  1. ja je heb nu eenmaal mensen die van alles en nog wat moeten hebben zo dat ze een film leren te waarderen. ik heb films gezien waar ze prijzen aan geven dat ik hem daarna zag en met niet bevalde. die film daarentegen was het wel. bijna tot de werkelijkheid zo goed vond ik de film spanning drama. ik ga de film ook nog kopen hoe minder er zijn die hem goed vinden hoe meer ik kans heb dat ik hem kan kopen des te meer dat er geen haast bij is om hem te kopen dus tijd zat

  2. Deze film is nu in 2022 pas rijp voor het grote publiek.

    Dus dank aan de makers !

    Wat toen het probleem was, was toen twijfelachtig. Nu zo klaar als een klontje.

    1 + 1 = 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *