Review – Galveston (2019)

Informatie

Regie: Mélanie Laurent
Cast: Ben Foster, Elle Fanning, Beau Bridges, María Valverde & C.K. McFarland
Genre: Drama, misdaad, thriller
Distributeur: Source 1 Media
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 4 april 2019

© 2018 Emerald Shores, LLC. Premiere TV Distribution. All Rights Reserved.

Recensie

Een film hoeft niet perse groots of bombastisch te zijn om ook echt goed te zijn. Vaak zijn mensen geneigd om meer aandacht te hebben voor de bombastische cinema à la het Marvel Cinematic Universe en soortgelijken. Toch loont het vaak de moeite om toch eens te piepen bij de kleinschaligere cinema. Dat betekent meteen dat je films die bij ons geen bioscoopreleases krijgen ook een kans moet geven. Denk zo bijvoorbeeld maar aan Pledge (2019), de recente horrorfilm die onze goedkeuring over de gehele lijn genoot. Een paar weken terug kwam Source 1 Media op de proppen met Galveston, een klein maar interessant roaddrama met in de hoofdrollen Elle Fanning en Ben Foster. De moeite waard of regelrechte rommel?

© 2018 Emerald Shores, LLC. Premiere TV Distribution. All Rights Reserved.

In Galveston volgen we het doen en laten van Roy Cade, een sombere man die met zijn gezondheid sukkelt. Om zijn kost te verdienen werkt hij als een fikser en huurmoordenaar voor de bekende maffiabaas Stan en dat lijkt vooralsnog goed te verlopen. Wanneer Roy echter bewust een dodelijke opdracht krijgt die fataal dreigt af te lopen, leert hij Rocky kennen. Het twintigjarige onschuldige meisje zat opgesloten en vastgebonden in het huis waar Roy moest binnenvallen en dus besluit de man om zich over het meisje te ontfermen. Roy, zelf op de sukkel met zowat alles, moet van het ene moment op het andere een soort vaderfiguur zijn. Tegelijk weet hij niet of hij de veiligheid van het meisje wel voldoende kan garanderen. Zal hij het meisje echt kunnen beschermen tegen het gratuite en voortdurend dreigende geweld van Stan en diens medewerkers?

© 2018 Emerald Shores, LLC. Premiere TV Distribution. All Rights Reserved.

Een bombastische film is Galveston helemaal niet. Vanaf de allereerste seconde wordt je volledig meegesleurd in het ingetogen verhaal en door de rustige en toch niet saaie sfeer wordt dat alsmaar beter. Galveston is het bijzonder interessante portret van een sukkelaar die de levensvreugde terug lijkt te vinden door een geheel toevallige ontmoeting. Alles is bijzonder goed uitgewerkt en raakt je behoorlijk diep. Regisseur Mélanie Laurent focust zeer goed op de personages en daardoor voelt alles ook uitstekend aan. Verrassend is dat niet. De vrouw presenteerde eerder immers al het straffe drama Respire (2014) en de klimaatdocu Demain (2015). Als je dan ook nog eens opmerkt dat de film voor het scherm geschreven werd door de schrijver van de gelijknamige roman waarop de film is gebaseerd, weet je eigenlijk al wel genoeg. Deze dramafilm kan nooit teleurstellen…

© 2018 Emerald Shores, LLC. Premiere TV Distribution. All Rights Reserved.

Laurent verliest haar personages dus voor geen seconde uit het oog. Daar zit de sterkte van deze film meteen ook. Roy Cade is een erg geloofwaardig personage dat met tal van problemen kampt. Doordat scenarist-schrijver Nic Pizzolatto het allemaal heel laagdrempelig houdt, voel je als kijker van meet af aan erg goed mee met het hoofdpersonage. Het uitstekende acteerwerk van de straffe Ben Foster is natuurlijk aangenaam meegenomen. De man acteert zo echt en geloofwaardig dat je haast niet kan geloven dat het fictie is. Hetzelfde geldt voor het personage en acteerwerk van Elle Fanning. De jonge vrouw toonde eerder met haar acteerwerk in onder andere Maleficent (2014) al aan wat voor een talent ze is. Samen met Foster resulteert dit alles in uitstekende en rakende cinema. Verder wordt de cast nog aangevuld door een straffe Beau Bridges.

Het verdict

Een kleine film die het in België niet tot in de bioscoopzalen haalde, hoeft niet per se slecht te zijn. Dat bewijst de fijne Mélanie Laurent heel mooi met haar knappe dramaprent Galveston. Het verhaal over een zieke man die zijn eigen dood letterlijk tegemoet loopt en zich vervolgens ontfermt over een jonge vrouw is bijzonder mooi en geloofwaardig verteld. Het script van Nic Pizzolatto zit mooi in elkaar en door het prachtige acteerwerk van Elle Fanning en Ben Foster ben je eigenlijk van meet af aan verkocht. Galveston is een aangename verrassing en een boeiend, rakend drama dat je absoluut niet mag missen. De prent wordt verdeeld door Source 1 Media en ligt sinds 4 april 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer nu.

Ben jij wel te vinden voor rustige en rakende drama’s à la Galveston? Wat denk jij van deze film na het lezen van onze recensie? Spreken het verhaal en de personages je wel aan? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *