Review – Undercover: Seizoen 1 (2019)

Informatie

Regie: Eshref Reybrouck & Frank Devos
Cast: Tom Waes, Anna Drijver, Frank Lammers, Elise Schaap, Kevin Janssens & Raymind Thiry
Genre: Criminaliteit, drama, thriller
Distributeur: Dutch Filmworks
Originele zender: Één, vanaf 3 mei ook integraal te bewonderen via Netflix
Releasedatum DVD: 5 april 2019

Even tussendoor: versta je het Nederlands en Vlaams in de reeks niet goed? Geen zorgen! Wie via Netflix kijkt, kan gemakkelijk ondertiteling aanzetten.

© Jo Voets/VRT – Netflix – De Mensen. All Rights Reserved.

Recensie

Het gaat goed met de Vlaamse filmindustrie, maar ook onze series hoeven helemaal niet onder te doen. Titels als Tabula Rasa, Beau Séjour, Professor T. en Over Water werden internationaal met grote ogen bekeken. The Guardian noemde België zelfs het nieuwe Scandinavië. Recent verscheen op Één de eerste Vlaams-Nederlandse Netflix Original Undercover. De langverwachte reeks met in de hoofdrol niemand minder dan Tom Waes werd de afgelopen weken druk bekeken en goed bevonden door de Vlaming. Een tweede seizoen is momenteel al in de maak. Ook wij zijn laaiend enthousiast over de reeks. Maar wat maakt Undercover zo waanzinnig goed? En kan Tom Waes echt overtuigen als acteur? Lees verder als je wil ontdekken waarom de reeks absoluut niet te missen is.

© Jo Voets/VRT – Netflix – De Mensen. All Rights Reserved.

Het oosten van België, de provincie Limburg, wordt al jaren geteisterd door de groeiende drugscriminaliteit. Op één of andere camping woont de bekende Ferry Bouman, een gevreesde Nederlander die aan de leiding staat van één van de grootste drugskartels van Europa. De Belgische en Nederlandse politie voelt dat het tijd is om de man eindelijk in te rekenen en besluiten een gigantische undercoveroperatie in te zetten. De oudgediende Bob en de jonge Kim moeten als Peter en Anouck op de camping gaan wonen en close zien te worden met Ferry en diens entourage. Dat houdt natuurlijk tal van gevaren in. Peter en Anouck integreren zich perfect en doen er alles aan om de operaties van Bauman bloot te leggen. Zullen ze uiteindelijk slagen in hun opzet en het hele kartel kunnen oprollen?

© Jo Voets/VRT – Netflix – De Mensen. All Rights Reserved.

Series over undercoverwerk hebben we in Vlaanderen eigenlijk nog niet heel vaak gezien. Undercover voelt dan ook van meet af aan heel erg vernieuwend aan. De rode draad is op zich al erg interessant, maar eigenlijk zijn het alle andere elementen die de reeks zo hard de moeite waard maken. De camping, de knotsgekke situaties, de uitstekende personages… het zijn stuk voor stuk elementen die Undercover ontzettend gelaagd maken. Dan is er natuurlijk ook de spanning, die gelijkmatig wordt opgedreven en tegen de laatste aflevering volledig ontploft. Undercover is misschien wel de meest spannende reeks die Vlaanderen en Nederland de laatste jaren zelf in elkaar wisten te boksen. Alle lof aan de scenaristen van dit knap staaltje televisie.

© Jo Voets/VRT – Netflix – De Mensen. All Rights Reserved.

Undercover verliest de aandacht voor haar personages nooit uit het oog en dat maakt de reeks meteen beter dan de doorsnee Amerikaanse reeks die je kan voorgeschoteld krijgt. Bob en Kim – alias Peter en Anouck – zijn formidabele personages die echt een eigen verhaal te vertellen hebben. De twee maken een knappe en moeilijke psychologische ontwikkeling door, hetgeen de reeks nog beter maakt. De rollen worden formidabel neergezet door Tom Waes en Anna Drijver, een duo dat elkaar perfect aanvult en meermaals voor vuurwerk op het scherm zorgt. Durfal Tom Waes toont met zijn rol nogmaals aan wat voor een geweldig getalenteerd man hij is. Maar ook de rest van de cast is fenomenaal. Frank Lammers verbluft als Ferry Bouman, de degoutante drugslord, en Elise Schaap doet het uitstekend als de niets wetende Danielle Bouman. En dan zijn er nog Raymond Thiry en Kevin Janssens die in heerlijke rollen de revue passeren. Wat een cast!

Het verdict

Undercover is echt een hele straffe serie. Het scenario is uitstekend geschreven en de spanning is met momenten echt niet te snijden. Alles bouwt uitstekend op naar een finale, die geenszins teleurstelt. Tom Waes en Anna Drijver leiden een onvoorstelbaar straffe cast en zorgen met hun acteerwerk dat alles bijzonder geloofwaardig overkomt. De spannende momenten worden uitstekend aangevuld door grappige momenten en dat maakt Undercover meteen ook erg gebalanceerd. Kortom: er valt absoluut niets slechts te zeggen over deze gloednieuwe reeks. Undercover is een must see voor iedereen die houdt van spannende televisie. De reeks wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 5 april 2019 op DVD in de winkelrekken. Het eerste seizoen staat vanaf 3 mei ook integraal op Netflix. Bekijk de spannende trailer nu.

Wat denk jij van het acteerwerk van waaghals Tom Waes? Heb jij Undercover de afgelopen weken ook gevolgd en was je ook onder de indruk van de reeks? Of spreekt het je allemaal niet zo aan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

5 reacties

  1. Fantastisch acteer en filmwerk. Het brabants en belgisch dialect zijn niet de reden dat ik na deel 1 ben gestopt met kijken. Ik versta er niets van zoals bijna in elke nederlandse film. Zonde van al het productiegeld. Hoe kan dat nou?

  2. Fantastische serie! Top acteerwerk! MOET je gezien hebben. Zó spannend dat je niet kan stoppen met kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *