Review – Matriarch (2019)

Informatie

Regie: Scott Vickers
Cast: Charlie Blackwood, Scott Vickers, Julie Hannan, Martin Murphy & Alan Cuthbert
Genre: Horror, drama, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 19 april 2019

© 2018 The Mother Film Limited. All Rights Reserved.

Recensie

Horror is het genre bij uitstek dat je beter niet alleen kijkt. Veel mensen durven dat ook gewoon niet, omdat ze te bang zijn om zelf echt iets vreselijks mee te maken. Er zijn immers tal van horrorprenten die zo echt lijken, dat je het zelf misschien ook wel eens zou kunnen meemaken. We hebben het dan niet over geweldige bovennatuurlijke horrorverhalen zoals de films in de The Conjuring-franchise, maar wel over enge films waarin menselijke horror en gruwel centraal staan. Een tijdje terug bracht Dutch FilmWorks de kleine Britse horrorprent Matriarch uit op DVD en Blu-Ray. Zonder grote acteurs of grote namen achter de schermen ontfutselt de film toch je interesse. Maar is dat ook terecht?

© 2018 The Mother Film Limited. All Rights Reserved.

Matriarch volgt een jong koppel dat eropuit trekt richting het platteland. Het belooft een geweldig weekend te worden, maar alles valt in elkaar wanneer Matt tegen een omvergevallen boom rijdt. De auto is stuk en de twee moeten op zoek naar hulp. Rachel is immers hoogzwanger en moet ergens op haar effen kunnen komen. Matt en Rachel belanden zo al snel op de boerderij van Agnes en Bob. Het jonge koppel voelt meteen dat er een heel vreemde sfeer hangt en dat wordt nog erger wanneer ze kennis maken met David en Luke, de twee zonen van Agnes en Bob. Niet wetende wat hen te wachten staat besluiten Matt en Rachel mee te gaan in het bizarre gedoe van de Fairbairns. Maar dat zal hen uiteindelijk heel zuur opbreken. Zullen Matt en Rachel ooit nog kunnen ontsnappen uit de klauwen van deze gevaarlijke boeren?

© 2018 The Mother Film Limited. All Rights Reserved.

In tegenstelling tot grote horrorfilms zoals die in de Insidious-franchise, staat in deze kleinere prent de menselijke horror centraal. Het is eens wat anders en dat doet eigenlijk ook wel goed. Matriarch begint goed en onheilspellend en ook wanneer Matt en Rachel kennis maken met de familie Fairbairn, druipt het horrorgehalte er vanaf. Jammer genoeg weet Matriarch nooit echt een hoog niveau te bereiken. De prent is over de gehele lijn behoorlijk voorspelbaar en bovendien merk je echt dat dit een kleinschalige prent is. Regisseur-scenarist Scott Vickers doet zijn best om iets uitstekends te maken met de middelen die hij heeft, maar slaagt daar geenszins in. Als je dit vergelijkt met de indrukwekkend straffe low budget-prent Pledge (2019), weet je maar al te goed welke film je moet kiezen. Zeker niet deze dus!

© 2018 The Mother Film Limited. All Rights Reserved.

Menselijke horror kan interessant zijn, maar alleen als er ook echt goed nagedacht is over het achtergrondverhaal van het of de personage(s) die voor de enge elementen zorgen. Daar wringt ook meteen het schoentje in deze film. Je weet meteen dat de Fairbairns niet koosjer zijn, maar nooit kom je te weten waarom. Het resultaat is dat je de hele film zit te kijken naar betekenisloze horror. De rollen van Agnes en Bob worden wel goed vertolkt door de huiveringwekkende Julie Hannan en Alan Cuthbert, maar je mist achtergrond. Hetzelfde geldt voor Rachel en Matt, die ook degelijk naar het scherm worden gebracht door Charlie Blackwood en Scott Vickers zelf. Ook zij hebben niet meteen de meest uitgewerkte achtergrond meegekregen.

Het verdict

Lang niet alle kleine films die bij ons niet in de bioscoop verschijnen zijn absoluut niet de moeite waard. Wat betreft Matriarch gaat die vlieger echter wel op. De prent begint leuk en onheilspellend, maar tuimelt vervolgens in een negatieve spiraal. Het verhaal blijft over de hele lijn eentonig en op geen enkel moment begrijp je iets van de achtergrond van de verscheidene personages. Dit mag dan wel menselijke horror zijn, het is absoluut niet horror van het hoogste niveau. Charlie Blackwood, Scott Vickers en alle andere leden van de cast doen hun best om de magere kwaliteit van deze film te verbergen, maar dat is tevergeefs. Matriarch is echt tijdverlies. De film wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 19 april 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Hou jij wel van kleinere horrorfilms en ben je wel te vinden voor films waarin het enge aspect echt uit mensen zelf komt? Wat denk je van Matriarch? Heb je de film al bekeken of ben je dat nog van plan? Laat het weten door hier onder te reageren.

1 reactie

  1. Eerst en vooral was deze film best wel spannend, met zeer goed acteerwerk. Kijk vooral de film op groot scherm (de beleving is veel intenser),verhaal is best realistisch,van begin tot einde van genoten, zat volledig in het verhaal. Begrijp niet goed de negatieve reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *