Review – Air Strike (2019)

Informatie

Regie: Xiao Feng
Cast: Ye Liu, Bruce Willis, Su Ma, Wei Fan, Adrien Brody & Janine Chun-Ning Chang
Genre: Actie, avontuur, ooglog, drama
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 18 januari 2019

© 2018 Origin Film (Beijing) Investment Co., LTD. All Rights Reserved.

Recensie

Doorheen de geschiedenis zijn er heel wat interessante gebeurtenissen voorgevallen. Het is dan ook geen verrassing dat er vanuit Hollywood jaarlijks een aantal boeiende historische prenten op jou worden afgevuurd. Zelfs in onze eigen contreien worden er nu en dan films met een geschiedkundig sausje gemaakt. Denk zo bijvoorbeeld maar aan het recente Redbad (2018), de epische film over de Nederlandse Friesen. Het loont bovendien ook de moeite om af en toe eens te kijken naar wat voor historische films er in andere landen worden gemaakt. Zo kwam Dutch FilmWorks begin 2019 op de  proppen met Air Strike, een film die zich afspeelt middenin de bloederige oorlog tussen China en Japan. Met onder andere Bruce Willis, een aantal grote Chinese namen en een aanzienlijk budget kan de film niet tegenvallen, toch?

© 2018 Origin Film (Beijing) Investment Co., LTD. All Rights Reserved.

Het is 1938 en we bevinden ons aan de vooravond van de vreselijke Tweede Wereldoorlog, die niet alleen in onze contreien hevig heeft gewoed, maar ook in het Oosten voor vele slachtoffers zorgde. Terwijl de Chinese luchtmacht een bloederige oorlog voert tegen de Japanse, gaat het leven in de nieuwe Chinese hoofdstad Chongqing langzaam vooruit. De ene aanslag na de andere zorgt voor verschrikkelijke taferelen. Terwijl in de stad een groot toernooi Mahjong op til staat, probeert een groep vluchtelingen, vergezeld van de Chinese soldaat Xue Gangtou, een belangrijke verborgen lading richting de stad te brengen. Het gevaar gluurt echter om elke hoek en iedereen moet samenwerken om dit tot een goed einde te brengen. Zullen de Chinezen de Japanners uiteindelijk kunnen tegenhouden?

© 2018 Origin Film (Beijing) Investment Co., LTD. All Rights Reserved.

Air Strike – of in het Chinees ook wel bekend als Da hong zha – vertelt eigenlijk verschillende verhaallijnen door elkaar. Enerzijds is er het verhaal van de dappere Xue Gangtou en zijn groep vluchtelingen die proberen om heelhuids de hoofdstad te bereiken, maar daarnaast zijn er ook de verhalen over de Chinese luchtmacht onder leiding van de Amerikaanse Jack Johnson en het grootse Mahjongtoernooi in de hoofdstad. Op zich is alles wel interessant, maar er is een gigantisch groot probleem met de uitvoering. Doordat regisseur Xiao Feng eigenlijk voortdurend van de hak op de tak springt, kan je na verloop van tijd eigenlijk gewoon niet meer volgen. Je begrijpt wat de man wil doen – zo veel mogelijk tonen wat de impact van de oorlog was – maar op geen enkel moment komt iets echt goed over. Zonde is dat…

© 2018 Origin Film (Beijing) Investment Co., LTD. All Rights Reserved.

Ook qua personages scoren Xiao Feng en zijn schrijvers niet bepaald een voltreffer. Het hoofdpersonage, de dappere Xue Gangtou, mag dan wel leuk zijn om doorheen het verhaal te volgen, maar echt diepgaand wordt het allemaal nooit. Ook Jack, de rol die op z’n Bruce Willis wordt neergezet door de man zelf, is verre van een interessante persoonlijkheid. Vaak voelen zijn tussenkomsten aan als geheel overbodig en dat kan je natuurlijk nooit positief noemen. Het meest fijne personage is misschien wel dat van Oom Cui, met glans vertolkt door Wei Fan. Hij brengt hier en daar wat meer plezier in de film, maar ook dit voelt nooit helemaal op z’n plaats. Air Strike weet zelf eigenlijk niet goed wat voor film het nu wil zijn en dat is voor de kijker erg storend.

Het verdict

Air Strike was bij ons niet in de bioscoopzalen te zien en dat is eigenlijk een heel erg goede zaak. De film – gemarket als een knap actie-avontuur met Bruce Willis in de hoofdrol – is eigenlijk niet meer dan een Chinese kakofonie die zelf niet weet wat het nu eigenlijk wil zijn. Doordat regisseur Xiao Feng verschillende verhaallijnen door elkaar laat verschijnen, geraak je als kijker het overzicht helemaal kwijt. Bruce Willis speelt een overbodige rol en wordt op geen enkel moment echt een meerwaarde voor deze film. Hetzelfde geldt voor Adrien Brody, de eens zo straffe acteur die nu alleen nog in middelmatige actiefilms schittert. Zonde is dat… Deze actievolle oorlogsfilm uit China is dus absoluut niet de moeite waard. De prent van Dutch FilmWorks ligt sinds 18 januari 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Air Strike al bekeken of was je dat van plan? Wat denk je over de film na het lezen van onze recensie? Ga je de Chinese oorlogsfilm kijken? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *