Review – Sorry to Bother You (2019)

Informatie

Regie: Boots Riley
Cast: LaKeith Stanfield, Tessa Thompson, Armie Hammer, Michael X. Sommers & Jermaine Fowler
Genre: Komedie, fantasy, sciencefiction
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum DVD: 17 april 2019

© 2018 Worry Free, LLC. Universal Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Cinefielen die op zoek zijn naar ‘de film met een echte meerwaarde’, komen vaak bedrogen uit. De grote bombastische films die vandaag de dag in de zalen verschijnen zijn meestal immers inhoudelijk niet zo heel intelligent. Daarom lijkt het aangewezen voor zulke mensen om te duiken in straffe arthousefilms. Die staan er immers om bekend om ook effectief een leerrijke boodschap te brengen. Een andere mogelijkheid is ook om eens een film te kijken die helemaal niet zo bekend is en ook niet in onze zalen verscheen, maar die in de VS wel lovende kritieken genoot. Universal Pictures kwam in april bijvoorbeeld met zo’n film: Sorry to Bother You. De prent met tal van interessante namen en kleurrijke sfeer geeft je van meet af aan kriebels. Maar weet de scherpe komedie ook echt te verbluffen?

© 2018 Worry Free, LLC. Universal Studios. All Rights Reserved.

In een alternatieve realiteit gaat het niet zo heel goed met de wereld. De alternatieve versie van Oakland wordt geplaagd door overdreven kapitalisme en sociale onrust. Ook de jonge ambitieuze Cassius Green heeft het er lastig mee. Wanneer hij een job krijgt als telemarketeer, krijgt hij de opdracht om zo hard mogelijk te presteren tegen zo weinig mogelijk loon. Samen met zijn collega’s beslist hij te staken, hoewel hij dat eigenlijk niet graag doet. Cassius heeft de microbe immers te pakken en werkt zich al snel op tot ‘Power Caller’, één van de beste telemarketeers. Terwijl op persoonlijk professioneel vlak alles alsmaar beter lijkt te gaan, merkt Cassius dat hij van iedereen in zijn omgeving lijkt te vervreemden. Zou dit te maken kunnen hebben met zijn ‘witte stem’?

© 2018 Worry Free, LLC. Universal Studios. All Rights Reserved.

Sorry to Bother You begint ongelooflijk goed. De prent speelt zich af in een toch niet zo heel alternatieve realiteit en dat wordt meteen duidelijk. Door de frivole en toch scherpe toon in het verhaal slaagt regisseur-scenarist Boots Riley erin de kijker echt een spiegel voor te houden. Sorry to Bother You gaat immers over het kapitalisme en alle negatieve gevolgen ervan. De prent leert je – en dat weet je natuurlijk al wel – dat er meer in het leven is dan professioneel succes. En als dat nog niet genoeg is, raakt Riley ook aan de hele rassenkwestie. Zo wordt duidelijk dat een Afro-Amerikaanse man of vrouw in de kapitalistische wereld alleen succesvol kan zijn als hij of zij zich volledig integreert in de blanke gemeenschap. Al deze elementen lijken hard, maar eigenlijk is het gewoon de waarheid. Sorry to Bother You is echt indrukwekkend knap geschreven.

© 2018 Worry Free, LLC. Universal Studios. All Rights Reserved.

Een goed verhaal aan de man brengen is één ding, maar zonder straffe personages zal daar niet meer veel van overblijven. Boots Riley heeft ook hier ongelooflijk veel aandacht voor. Cassius Riley is een fijn personage om te volgen en is bovendien vanaf de allereerste seconde iemand waarmee je je als toeschouwer heel snel kan identificeren. Want zijn we niet allemaal een beetje prestatiegericht gefocust op ons professionele leven. De rol wordt met glans neergezet door de verrassend straffe LaKeith Stanfield. De acteur schitterde ook al eerder in Selma (2014). Verder zorgen ook de personages van Tessa Thompson en Armie Hammer voor interessante dialogen. Zij spelen immers respectievelijk de rol van Cassius’ vriendin Detroit – een bewust gekozen naam natuurlijk – en de kapitalistische topondernemer Steve Lift. Wat een cast, wat een personages, wat een film.

Het verdict

De cinefiel die op zoek is naar films die veel meer doen dan alleen entertainen, is met Sorry to Bother You absoluut aan het juiste adres. Regisseur-scenarist Boots Riley is een uitstekende verteller die niet alleen oog heeft voor het entertainmentgehalte, maar er ook in slaagt effectief scherpe kritiek op de maatschappij te brengen zonder dat het te zwaar aanvoelt. Het resultaat is een niet te missen topfilm met fantastisch geschreven rollen voor LaKeith Stanfield, Tessa Thompson en Armie Hammer. De cast is indrukwekkend en weet de kijker over de gehele lijn bij het verhaal te houden. Sorry to Bother You maakt z’n potentieel dus helemaal waar. Zorg dat je deze film zo snel mogelijk bekijkt. De prent wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 17 april 2019 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de fantastische trailer nu.

Hou jij wel van cinema die diepgaand is en denk je dat Sorry to Bother You wel iets voor jou is? Heb je de film al bekeken of ben je dat van plan na het lezen van onze recensie? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *