Review – Trapped: Seizoen 2 (2019)

Informatie

Regie: Baltasar Kormákur, Ugla Hauksdóttir e.a.
Cast: Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Ingvar Sigurdsson & Elva María Birgisdóttir
Genre: Criminaliteit, drama, mysterie
Originele zender: RÚV
Distributeur: Lumière
Releasedatum DVD: 12 maart 2019, ook te bekijken via www.lumiereseries.com

© 2018 RVK Studio. All Rights Reserved.

Recensie

Wie vandaag een nieuwe serie wilt beginnen kijken, heeft eigenlijk een gigantische luxe. Via diensten  als Netflix en Play of Play More van Telenet komt iedere seriefan meteen aan zijn trekken. Maar dat grote aanbod betekent ook meteen dat het erg moeilijk wordt om te kiezen. Want welke topreeks is nu echt de moeite waard en welke niet? Het is een moeilijke opgave, dat staat vast. Wie echt geweldige reeksen wil zien, kan zich onder meer richten tot de heerlijke Scandinavische crimireeksen van Lumière. Een tijdje terug bracht Lumière het tweede seizoen van de IJslandse prestigereeks Trapped – bedacht, geschreven en deels mede-geregisseerd door Baltasar Kormákur – uit op DVD. Is de spannende misdaadreeks over een klein stadje in het noorden van het koude en ongerepte land nog steeds zo straf?

© 2018 RVK Studio. All Rights Reserved.

De rust is gaan liggen in Siglufjörður sinds de gebeurtenissen van het eerste seizoen. Alles dreigt echter te veranderen wanneer een man plots Halla, de minister van financiën, in Reykjavik levend in brand steekt. Andri Olafsson, die nu werkt als inspecteur in de hoofdstad, begint de zaak meteen te onderzoeken en ziet een link met het noordelijke stadje. Samen met Hinrika en Ásgeir zet hij een heus onderzoek op poten en al gauw komt er een waar familiedrama aan het licht. Iedereen kent iedereen in Siglufjörður en dat betekent dat echt iedereen verdacht kan zijn. Is de aanslag op Halla echt zomaar een geïsoleerd geval of is er meer aan de hand? Zou het kunnen dat de nieuwe energiecentrale er iets mee te maken heeft? Wanneer er meer lijken uit de kast vallen, moeten Andri, Hinrika en Ásgeir alles op alles zetten om hun stadje opnieuw te redden van de totale chaos.

© 2018 RVK Studio. All Rights Reserved.

Het eerste seizoen van Trapped was indrukwekkend straf. Je kon haast niet geloven dat dit een productie was uit het relatief dunbevolkte IJsland. Dat geldt wederom voor het tweede seizoen van de topreeks. Het verhaal komt misschien wat minder goed op gang, maar na een aflevering of twee heb je weer helemaal door waarom dit toptelevisie is. De intriges, het psychologische getouwtrek, het feit dat iedereen in de kleine gemeenschap verdacht is… het zijn maar een paar elementen die aantonen waarom Trapped absoluut één van de beste Scandinavische reeksen ooit gemaakt is en blijft. Baltasar Kormákur en zijn collega-regisseur zorgen er bovendien voor dat het tweede seizoen ook op visueel vlak niet teleur stelt. De prachtige natuurshots zijn een uitstekende aanvulling en tonen je nogmaals wat voor een prachtige landschappen IJsland herbergt.

© 2018 RVK Studio. All Rights Reserved.

Trapped is een reeks die het naast het goede verhaal en de straffe regie ook moet hebben van de uitstekende personages. Net zoals in het vorige seizoen, wordt het politieteam aangevoerd door Andri Olafsson. Hoewel je het personage al kende, slagen de makers van de reeks erin om je als kijker nog dichtbij te laten komen. Dat komt natuurlijk ook door het ingetogen en vooral heel erg geloofwaardige acteerwerk van Ólafur Darri Ólafsson. De man draagt de reeks volledig en dat is echt straf. Maar ook Ilmur Kristjánsdóttir en Ingvar Sigurdsson zorgen opnieuw voor interessante dialogen als Hinrika en Ásgeir. En dan zijn er nog de zovele andere personages die de reeks indrukwekkender dan ooit maken. Iedere persoonlijkheid is boeiend en iedere acteur of actrice is een echte meerwaarde. Verbluffend is het!

Het verdict

Trapped doet het alweer. Het tweede seizoen mag dan misschien wel minder straf aanvangen dan het eerste, de reeks blijft absoluut top. Baltasar Kormákur slaagt er samen met zijn co-makers in om je meermaals echt op het puntje van je stoel te doen zitten. Het verhaal is wederom fenomenaal straf en dat geld ook voor de personages. Ólafur Darri Ólafsson leidt een cast van indrukwekkende acteurs die stuk voor stuk het beste van zich geven en die Trapped nog beter maken dan het al is. Kortom: er is geen enkele reden om het tweede seizoen van Trapped niet zo snel mogelijk in huis te halen. Sterker nog: het is een echte must-see. De IJslandse reeks wordt verdeeld door Lumière en ligt sinds 12 maart 2019 op DVD in de winkelrekken. Je kan de volledige serie ook bewonderen via www.lumiereseries.com. Bekijk de knappe en visueel verbluffende trailer nu.

Hou jij ook van Scandinavische reeksen en ben je ook helemaal in de ban van Trapped? Zag je het eerste seizoen van de reeks al en kon je niet wachten op het tweede? Deel je mening met iedereen door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

  1. Zojuist de laatste aflevering gezien van het eerste seizoen. PRIMA hoe hier vorm is gegeven aan de effecten op menselijk gedrag van het financiële stelsel en de daaruit volgende crisis die rond 2008 een feit werd; hoe dat stelsel het slechtste in de mens naar boven haalt. Zelfs bij mensen die rekening willen houden met anderen en vooral bij mensen die nooit rekening houden met anderen, maar alleen met hun rekening …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *