Review – Replicas (2019)

Informatie

Regie: Jeffrey Nachmanoff
Cast: Keanu Reeves, Thomas Middleditch, John Ortiz, Alice Eve & Emily Alyn Lind
Cast: Drama, sciencefiction, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 3 mei 2019

© 2018 Riverstone Pictures (Replicas) Limited. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn veel dingen die ons als mensen meer dan eens bezighouden: is er leven na de dood, zijn we alleen in ons universum, bestaat er een andere ‘ik’ in een alternatieve realiteit… Een andere en tevens boeiende vraag is of klonen in de toekomst ooit mogelijk zal zijn. De wetenschap heeft immers al aangetoond dat het biologisch allemaal zou moeten kunnen. Het is dan ook geen verrassing dat over deze thematiek nu en dan films worden gemaakt. Een tijdje terug kwam Dutch FilmWorks op de proppen met Replicas, een sciencefictionfilm met de grote Keanu Reeves die net over dit onderwerp gaat. De film kreeg veel negatieve recensies en werd wereldwijd dan ook niet goed onthaald. Wat is het probleem? Zoekt de film wel voldoende antwoorden op ethische vraagstukken of blijft het allemaal redelijk oppervlakkig? Hoog tijd om dat eens te ontdekken.

© 2018 Riverstone Pictures (Replicas) Limited. All Rights Reserved.

In een niet zo heel verre toekomst zijn er veel bedrijven dagdagelijks bezig met het overplaatsen van menselijk bewustzijn in robots. Ook de grote farmareus Bionyne investeert daar keer op keer in. Er is echter één probleem: de bekende dokter William Foster en zijn medewerker Edward Whittle slagen er maar niet in om het theoretisch logische concept te laten werken. Wanneer het leven van William helemaal overhoop wordt gegooid door een ongeluk waarin zijn gezin sterft, maakt hij een levensveranderende keuze. William beslist immers om het bewustzijn van zijn kinderen en vrouw op te slaan en het over te brengen naar gekloonde versies. Dit wordt Williams meest gewaagde experiment ooit en hij beseft dat – als het lukt – er een groot gevaar om de hoek lonkt. Zal het hem allemaal lukken?

© 2018 Riverstone Pictures (Replicas) Limited. All Rights Reserved.

Het vraagstuk over klonen en of dit maatschappelijk wenselijk is, is bijzonder interessant. Je zou dan ook verwachten dat een film over deze thematiek dit ethische vraagstuk ietwat aansnijdt. Jammer genoeg is dat helemaal niet het geval. Replicas vergeet de kijker echt te boeien en toont eigenlijk alleen een oppervlakkig en slecht geschreven verhaal dat meermaals met ongeloofwaardigheid flirt. Zo kan je eigenlijk maar amper geloven dat een slimme wetenschapper zonder nadenken besluit om zijn gezin te klonen. Bovendien barst Replicas van de plotholes en wordt het na verloop van tijd erg moeilijk om te volgen. Als je dan ook nog eens opmerkt dat de film halverwege een nutteloze actieprent wordt met veel te veel wendingen, weet je eigenlijk al meer dan genoeg.

© 2018 Riverstone Pictures (Replicas) Limited. All Rights Reserved.

Één van de grootste problemen met deze prent, is ongetwijfeld dat de aandacht voor de personages niet zo geweldig groot is. Je komt veel te weinig te weten over William Foster en zijn gezin, waardoor je je ook niet gemakkelijk met hem kan identificeren. De motieven van het personage worden ook niet helemaal helder blootgelegd en dat stoort. Keanu Reeves probeert met zijn acteerwerk het niveau van de prent wat hoger te tillen, maar komt veel te twijfelachtig over. Reeves heeft al betere prestaties neergezet, dat staat vast. De rol van Ed Whittle wordt wel degelijk vertolkt door Thomas Middleditch. Alleen weet je over zijn personage niet bijzonder veel. Verder wordt de cast aangevuld door John Ortiz en Alice Eve, die eigenlijk echt ondermaats acteerwerk leveren. Replicas had veel beter gecast kunnen zijn.

Het verdict

Het was eigenlijk wel te verwachten, maar een echte voltreffer is Replicas helemaal niet. Het verhaal dat regisseur Jeffrey Nachmanoff brengt hangt als een lappendeken aan elkaar en is daardoor bijzonder ongeloofwaardig. Ook de personages zijn helemaal niet goed uitgewerkt, waardoor het acteerwerk van Keanu Reeves, Thomas Middleditch en de andere leden van de cast maar erg middelmatig aanvoelt. Replicas is een weinig intelligente film en gaat ieder ethisch vraagstuk uit de weg. Dat is jammer, want net dat had van de film echt een topper kunnen maken. Om een lang verhaal kort te maken: verdoe je tijd niet met deze matige prent. Replicas wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 3 mei 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Vind jij het thema van deze film ook zo interessant en vind je het ook jammer dat Replicas zo slecht is? Of kon de film jou wel bekoren? Laat het ons nu weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *