Review – The Last Son (2018)

Informatie

Regie: John Curran
Cast: Jason Clarke, Ed Helms, Bruce Dern, Kate Mara, Olivia Thirlby & Clancy Brown
Genre: Historisch en biografisch drama, thriller
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum DVD: 29 december 2018

© 2017 Apex Films SC, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

Doorheen de Amerkaanse geschiedenis zijn er tal van interessante politici en politieke figuren de revue gepasseerd. Zo zullen namen als Franklin D. Roosevelt en Abraham Lincoln je wellicht wel bekend in de oren klinken. En dat er in de toekomst ook veel gepraat zal worden over de passage van Donald Trump, staat nu ook al vast. Één van de meest besproken figuren van de Amerikaanse politiek van vorige eeuw is ongetwijfeld John F. Kennedy, de president die op een gewone dag doodgeschoten werd. Wat veel mensen niet weten, is dat ook de broers van John actief waren in de politiek. Wanneer naast John ook twee andere broers overleden, bleef alleen nog Ted Kennedy over. De senator wilde ook een gooi doen naar het presidentschap, maar een vreselijke gebeurtenis stak daar een stokje voor. Daarover gaat The Last Son.

© 2017 Apex Films SC, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Het is 18 juli 1969 en zoals vele dagen in zijn leven bevindt Ted ‘Teddy’ Kennedy zich in het mooie Massachusetts. Wanneer hij na zijn jaarlijkse deelname aan een zeilrace geniet van een heerlijke barbecue, beslist hij met de bevallige campagnemedewerkster Marie Jo Kopechne een stukje rond te gaan rijden. Maar wanneer de twee een brug naderen, verliest Ted de controle over het stuur en belandt de wagen in de rivier. De enige nog levende Kennedy overleeft het ongeluk, maar Marie Jo kan door niemand nog gered worden. Kennedy weet dat hij een fout heeft gemaakt, maar beslist om zich niet meteen aan te geven bij de politie. Hij en zijn omgeving willen zijn politieke carrière immers geenszins op het spel zetten. Al gauw ontstaat er een groot schandaal waar Ted maar moeilijk aan kan ontsnappen. Komt dit nog wel in orde?

© 2017 Apex Films SC, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

The Last Son verscheen niet in de Belgische zalen, wellicht omdat distributeur The Searchers dacht dat er voor dit soort politieke drama’s helemaal geen publiek is. Maar dat is absoluut niet het geval. The Last Son is immers een erg onderhoudende, leerrijke en vooral interessante dramafilm die focust op het leven van de langstlevende, maar minst bekende Kennedy. Het verhaal is echt boeiend en het is bijzonder om te zien hoe de politieke machine rond Kennedy een heuse ‘operatie schadebeperking’ op poten zet. Regusseur John Curran dompelt je onder in een interessante periode in de Amerikaanse politiek. The Last Son gaat trouwens niet alleen over de politicus zelf, maar ook over de man erachter. Meermaals focust de film op de gewetensproblemen die ontstaan bij Kennedy en diens entourage en dat is absoluut boeiend.

© 2017 Apex Films SC, LLC. The Searchers. All Rights Reserved.

Een historisch en biografisch drama als The Last Son kan natuurlijk alleen maar echt werken als de persoon waarover het gaat ook echt interessant is. Wel, dat is helemaal het geval. Teddy Kennedy loopt voortdurend in de schaduw van zijn briljante broers en door dit ongeval wordt het allemaal nog erger. Regisseur John Curran en zijn scenaristen focussen goed op het interne worstelen van het personage en dat komt nog beter tot zijn recht dankzij het fijne acteerwerk van de getalenteerde Jason Clarke. De man overtuigt volledig, net zoals hij in eerdere rollen al helemaal deed. Naast Clarke schittert ook Ed Helms in een opvallend serieuze rol die hem echt goed afgaat. Verder passeren Kate Mara en Bruce Dern, die ook een knappe prestatie neerzet als de oude papa Kennedy, de revue.

Het verdict

Het is volledig onterecht dat The Last Son – of zoals die in de VS heette: Chappaquiddick – geen Belgische bioscooprelease heeft gekregen. De prent is ongelooflijk interessant en over de hele lijn dan ook absoluut de moeite waard. Jason Clarke speelt overtuigend de rol van Ted Kennedy, de laatste zoon in een spraakmakende familie. Clarke draagt de film helemaal en tilt de prent meermaals naar een bijzonder hoog niveau. Regisseur John Curran zorgt ervoor dat alles er goed uitziet en levert zo een onderhoudende en leerrijke film af aan de kijker. Hou je dus van films die je echt iets interessants bijbrengen, dan is The Last Son ongetwijfeld een must see voor jou. De prent van The Searchers ligt sinds 29 december 2018 op DVD in de winkelrekken. Check snel de trailer van de prent.

Kijk je graag films over de Amerikaanse politiek en fascineren de Kennedy’s jou ook zo? Heb je ooit al gehoord van het Chappaquiddick-incident met Teddy Kennedy? Heb je The Last Son al gekeken? Laat ons weten wat jij van de film denkt door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *