Review – Niet Schieten (2018)

Informatie

Regie: Stijn Coninx
Cast: Jan Decleir, Viviane de Muynck, Kes Bakker, Mo Bakker, Jonas Van Geel & Elke Van Mello
Genre: Drama
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 10 oktober 2018, verdeeld door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 8 februari 2019

© 2018 Eyeworks Film & TV Drama. All Rights Reserved.

Recensie

2018 en 2019 waren tot nu toe al een bewogen voor alle betrokkenen rond de beruchte Bende van Nijvel. Plots waren er veel tips, beweerde een oude man op zijn sterfbed dat hij de reus kende en werden er twee oud-speurders opgepakt? Betekent dit eindelijk een doorbraak in het stroeve onderzoek? Zal iemand ooit weten wie de echte daders zijn achter de lugubere overvallen? Het ziet er naar uit dat het antwoord op die vraag steevast negatief zal blijven. Omdat het vreselijke verhaal rond één van de meest gevaarlijke aanslagen ooit in ons Belgenlandje een grote zwarte pagina is in de geschiedenis die geenszins vergeten mag worden, besliste Stijn Coninx om eind 2018 een indrukwekkende dramaprent over de bende uit te brengen. Het resultaat was het pakkende Niet Schieten, een film die in België en Nederland heel wat cinefielen naar de zalen lokte.

© 2018 Eyeworks Film & TV Drama. All Rights Reserved.

Het is november 1985 en het is feest in de familie van Albert en zijn vrouw. De oude man is eindelijk klaar voor zijn pensioen en besluit om zijn mooie garage over te laten aan zijn dochter Therese en schoonzoon Gilbert. Het afscheidsfeest van Albert is fantastisch en achteraf besluit de kleine familie om nog gezellig samen te eten. Gilbert en Therese gaan eerst nog even naar de Delhaize van Aalst. Niet wetende dat dit het allerlaatste moment samen zou zijn, maakt Albert zich klaar voor een avond vol plezier. Niet veel later slaat het noodlot toe: honderden schoten weerklinken uit het grootwarenhuis. De beruchte Bende van Nijvel slaat alweer toe en bijna niemand overleeft het. Alleen Alberts kleinzoon David heeft geluk, maar hij zal voor altijd gehandicapt zijn. Het leven van Albert en zijn vrouw verandert plots in één grote nachtmerrie. Terwijl de politie en rijkswacht meteen een onderzoek starten, weerklinken er stemmen die zeggen dat dit nooit opgehelderd zal worden. Zou dat kunnen kloppen?

© 2018 Eyeworks Film & TV Drama. All Rights Reserved.

De Bende van Nijvel… iedereen in ons land heeft al wel gehoord van de grote schade die de duistere individuen achter de gewelddadige misdaadbende hebben aangericht. Het is een bijzonder gevoelig onderwerp, net omdat er over de daders en de feiten tot nu toe nog maar heel weinig geweten is. Stijn Coninx wist dus van meet af aan dat hij zich op enorm glad ijs bevond en dat hij dit heel fijngevoelig moest aanpakken. Daar is hij gelukkig volledig in geslaagd. De uitstekende regisseur presenteert een film zoals we het van hem gewoon zijn: gedetailleerd, uitstekend in beeld gebracht, prachtig verteld en met de nodige aandacht voor de dramatische kant en gevoelige aspecten van het verhaal. Niet Schieten is echt een rakend drama en misschien wel de beste film van 2018. Wat een film, wat een vreselijk maar goed geschreven verhaal, wat een finesse…

© 2018 Eyeworks Film & TV Drama. All Rights Reserved.

Niet Schieten is in de eerste plaats een film die volledig focust op Albert, zijn vrouw Metje en de neergeschoten David die de verschrikkelijke aanslag alsnog wist te overleven. Stijn Coninx en zijn medescenarist hebben er alles aan gedaan om die personages – nauw samenvallend met echte slachtoffers van de aanslag in Aalst – tot in de puntjes uitgewerkt. Het resultaat is ongelooflijk straf. De drie hoofdpersonages komen zo echt over, dat je haast niet kan geloven dat het ‘maar’ een film is. De menselijkheid spat er vanaf. Dat het allemaal zo goed overkomt, heeft de film natuurlijk ook te danken aan het uitstekende acteerwerk van Jan Decleir en Viviane de Muynck. De twee Vlaamse cinemamonumenten verbluffen en dwingen zoals steeds de grootste bewondering af. Maar ook de verschillende acteurs die in de rol kruipen van de arme David doen het uitstekend. Naast Jonas van Geel, zijn het Kes en Mo Bakker die absoluut alle lof verdienen.

Het verdict

Niet Schieten is met grote voorsprong één van de beste Vlaamse films die we het laatste decennium hebben kunnen ontdekken. Stijn Coninx – je kent hem ongetwijfeld onder andere van Daens (1992) – presenteert de kijker een uitstekend, leerrijk, boeiend en vooral rakend drama dat bij de kijker meermaals frustraties oproept. Je vraagt je tientallen keren af: “Hoe kan het dat er zo weinig respect is geweest voor de slachtoffers?” Het verhaal is fantastisch geschreven en komt ook helemaal tot zijn recht dankzij de fijne personages en het weergaloze acteerwerk van Jan Decleir, Viviane De Muynck, Mo en Kes Bakker. Niet Schieten is op elk vlak een film die het mooiste plekje in jouw verzameling verdient. Zorg dat je deze topfilm dus niet mist. De film van Dutch FilmWorks ligt sinds 8 februari 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de beklijvende trailer nu.

Was jij ook zo overweldigd na het bekijken van Niet Schieten? Heb je de film al in de bioscoop gezien of wilde je hem liever thuis ontdekken? Wat is jouw mening? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *