Review – Slaughterhouse Rulez (2019)

Informatie

Regie: Crispian Mills
Cast: Finn Cole, Simon Pegg, Margot Robbie, Asa Butterfield, Michael Sheen & Hermione Corfield
Genre: Actie, komedie, horror
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum DVD: 3 juli 2019

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Wie het nooit heeft meegemaakt, kan zich eigenlijk maar nauwelijks iets voorstellen bij een internaat. Van echt grote elitaire scholen met een gigantische reputatie zoals je die in het Verenigd Koninkrijk vindt, mag er bij ons misschien nog wel geen sprake zijn. Maar dan nog: wat gebeurt er allemaal op zo’n internaat? Hoe gaat het er ’s avonds en ’s nachts aan toe? Welke grote geheimen spelen er zich af? Nu en dan probeert Hollywood ons daar op verschillende creatieve manieren een antwoord op te geven. Denk zo bijvoorbeeld maar aan de grote avonturen van Harry Potter, zijn vrienden en vijanden op Zwijnstein. Maar wat als het echt allemaal misgaat op zo’n internaat? Daarover gaat het knotsgekke Slaughterhouse Rulez, een komedie die in België geen bioscooprelease kreeg. De moeite waard of toch niet helemaal?

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

Don Wallace is een doodgewone tiener die houdt van gamen met zijn vrienden en verder helemaal niets doet. Sinds de dood van zijn vader belandde de jongen in een depressie en verloopt het leven helemaal niet meer zo vlot. Zijn moeder denkt de oplossing gevonden te hebben: ze wil Don naar Slaughterhouse sturen, een elitaire school waar discipline de belangrijkste waarde is. Don besluit erheen te gaan, maar ontdekt al gauw dat er iets vreemds aan de hand is met de school. Naast de harde hiërarchie die er heerst, baren de indringende geur en gasvorming afkomstig van de nabijgelegen frackingtoren hem onrust. Wanneer hij niet veel later een gigantisch zinkgat ontdekt in het bos en er plots vreemde wezens op de school verschijnen, weet Don genoeg: dit is allemaal niet normaal. Zal hij dit schooljaar wel overleven?

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

Er zijn vreemde films, gekke films, van de pot gerukte films en totaal geschifte films. Slaughterhouse Rulez is een prent die zonder twijfel past in elk van bovenstaande categorieën. Op zich begint de film nog redelijk normaal, maar na een klein kwartiertje heb je door dat deze Britse komedie echt bizar is. Het internaat waar het zich allemaal afspeelt, de militaire knipoogjes, de frackingtoren en de nog vreemdere directeur van de school… het zijn stuk voor stuk elementen die je niet allemaal bij elkaar zou bedenken. Dat alles maakt van Slaughterhouse Rulez vast en zeker een uniek stukje cinema, maar het betekent geenszins grote kwaliteit. De film van regisseur Crispian Mills, een relatief nieuw gezicht, is zeker origineel, maar ontpopt zich gaandeweg eerder tot een groot rommeltje dan tot een volwaardige film. Je amuseert je zeker, maar vraagt je achteraf wel af waarom Mills deze film überhaupt heeft gemaakt.

© 2018 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

De grote rommel die je in de film ziet wordt ergens wel goedgemaakt door het degelijke acteerwerk. De rol van Don Wallace, een typische student die eigenlijk helemaal niet thuishoort op dit soort elitaire scholen, wordt goed naar het scherm gebracht door Finn Cole. De jonge acteur doet zijn best om het magere personage goed te brengen en dat lukt hem ook. Naast Cole schittert ook Simon Pegg in een rol die hem op het lijf is geschreven: die van de totaal mislukte, verloren gelopen leraar Meredith Houseman. Verder zie je ook nog Margot Robbie, Asa Butterfield, Michael Sheen en Hermione Corfield in vreemde rollen de revue passeren. Je kan veel zeggen van Slaughterhouse Rulez, maar slecht gecast is de prent helemaal niet. Dat kan je alleen maar bejubelen.

Het verdict

Vreemd, vreemder, vreemdst. Slaughterhouse Rulez is vanaf de allereerste seconde tot aan het allerlaatste beeld een vreemde film over een internaat, een groep studenten, vreemde wezens en ontginning van gas. Je zou deze elementen nooit bij elkaar durven bedenken, maar Crispian Mills deed het toch. Het resultaat is een rommelige film die je zeker meermaals plezier bezorgt, maar dat zonder ooit echt een hoog niveau te bereiken. De spanning zit goed en het acteerwerk maakt de film zeker de moeite waard, maar als je niet van dit soort films houdt, blijf je ook beter effectief weg. Slaughterhouse Rulez is de moeite waard voor zij die houden van knotsgekke films en meer ook niet. De film wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 3 juli 2019 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de speciale trailer nu.

Heb jij zelf ooit op internaat gezeten of wilde je dat wel? Ben je benieuwd hoe het eraan toe gaat in zo’n school? Heb je Slaughterhouse Rulez al gekeken? Spreekt de film je wel of niet aan? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *