Review – White Boy Rick (2019)

Informatie

Regie: Yann Demange
Cast: Matthew McConaughey, Richie Merritt, Bel Powley, Bruce Dern & Jennifer Jason Leigh
Genre: Biografisch drama, criminaliteit
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 15 mei 2019

© 2019 Studio 8, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Doorheen de Amerikaanse geschiedenis zijn er heel wat boeiende maffiosi of gangsterfiguren de revue gepasseerd. Dat is je wellicht al opgevallen door de vele gangsterfilms die vanuit Hollywood richting onze cinemazalen komen overgewaaid. Denk zo maar aan klassiekers als The Godfather (1972) of Goodfellas (1990), maar ook aan recentere topfilms. Reken daarbij ook zeker Black Mass (2015) met de grote Johnny Depp. In 2019 kwam er in de VS ook een nieuwe misdaadfilm uit die ongetwijfeld in dat rijtje past wat betreft de sfeer en thematiek. White Boy Rick – met in de hoofdrol Matthew McConaughey – verscheen echter niet in de Belgische bioscopen en dat is opmerkelijk. Is er iets mis met de film of was het van meet af aan een grote fout van Sony Pictures?

© 2019 Studio 8, LLC. All Rights Reserved.

1984, Detroit. De jonge Rick Wershe Jr. woont samen met zijn vader en oudere zus in een rustige buurt in de Amerikaanse stad. Vader Rick houdt zich bezig met het verkopen van wapens, maar loopt na een tijdje tegen de lamp. De FBI besluit de jonge Ricky te benaderen en zetten hem onder druk: ofwel belandt zijn vader in de gevangenis, ofwel moet hij als drugsdealer aan de slag. Ricky besluit de opdracht van informant aan te gaan, niet beseffende dat dit allemaal vreselijk kan aflopen. Wanneer de 15-jarige kerel neergeschoten wordt en er net doorheen komt, verandert zijn leven helemaal. Ricky Jr. en Sr. besluiten hun leven helemaal anders aan te pakken. Alles dreigt echter in elkaar te vallen wanneer de FBI-agenten van weleer de jonge Ricky laten vallen en hem een lange gevangenisstraf te wachten staat…

© 2019 Studio 8, LLC. All Rights Reserved.

Het is bijzonder dat White Boy Rick niet in de Belgische zalen is verschenen. De film werd immers geregisseerd door Yann Demange, de getalenteerde Britse regisseur van ’71 (2014) die lange tijd getipt werd als regisseur van de nieuwe James Bond-prent. Toch kan je na een dik kwartiertje goed begrijpen waarom Sony de film hier geen grote release gaf: het is allemaal een veel te groot rommeltje. Demange wil met zijn nieuwe prent een veel te groot verhaal vertellen en dat betekent dat hij meermaals steekjes laat vallen. Het gaat allemaal veel te snel en daardoor verlies je als kijker het overzicht en kan je niet meer goed volgen. Zonde, want White Boy Rick vertelt vast en zeker een interessant waargebeurd verhaal. Demanges script is gewoonweg veel te gevuld.

© 2019 Studio 8, LLC. All Rights Reserved.

Met het acteerwerk is gelukkig helemaal niets mis. Integendeel: dat zit behoorlijk goed. Zelfs Matthew McConaughey, die sinds een aantal films op een zijspoor lijkt te zitten, zet een behoorlijk straffe prestatie neer als Richard Wershe. Ook Bel Powley, Jennifer Jason Leigh en Rory Cochrane weten je helemaal te boeien met hun acteerwerk. Maar wie echt alle lof verdient is nieuwkomer Richie Merritt. De jonge acteur speelt voor het eerst mee in een film en dat kan je maar nauwelijks geloven. Merritt draagt de film compleet en overklast nagenoeg iedereen die je in de film ziet verschijnen. Wees er maar zeker van: Merritt is een acteur die je in de toekomst nog in veel interessante stukjes cinema zal zien. Tot slot passeert ook Bruce Dern heerlijk de revue als bompa Wershe.

Het verdict

White Boy Rick verscheen niet in de Belgische zalen en dat is ergens heel opvallend. De prent heeft immers alles in zich om een grote hit te zijn: het verhaal is groots, de cast is indrukwekkend en de regie van Yann Demange is allesbehalve slecht. Er is echter één groot probleem: het scenario zit overvol en daardoor gaat de film veel te snel. Bepaalde elementen krijgen te weinig aandacht en dat maakt het allemaal soms veel te vaag. Gelukkig zorgen McConaughey, Powley en nieuwkomer Merritt voor uitstekend acteerwerk en wordt White Boy Rick uiteindelijk een misdaaddrama dat absoluut de moeite waard is. Zorg alleen dat je je aandacht er voor de volle honderd procent bijhoudt wanneer je deze prent bewondert. White Boy Rick wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 15 mei 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij ooit al van Rick Wershe Jr. gehoord? Heb je White Boy Rick al gekeken of ben je dat zeker van plan? Waarom spreekt de film je wel of niet aan? Wat denk jij van het verbluffende acteerwerk van Richie Merritt? Laat het ons weten door snel te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *