Review – Chernobyl: Seizoen 1 (2019)

Informatie

Regie: Johan Renck
Cast: Jared Harris, Jessie Buckley, Stellan Skarsgård, Emily Watson & Paul Ritter
Genre: Historisch drama, thriller
Originele zender: HBO
Belgische zender: Plan & Play More van Telenet
Distributeur: Warner Bros.
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 2 oktober 2019

© 2019 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Van sommige rampen weten we tot op heden eigenlijk nog altijd niet hoe de vork aan de steel zit en wellicht zal dat ook voor de rest van ons leven zo blijven. Zo bestaan er tot op vandaag heuse complottheorieën over de aanslagen op de WTC-torens in de VS en zijn er mensen van overtuigd dat de Amerikaanse overheid veel meer weet dan officieel gezegd wordt. Hetzelfde geldt omtrent de kernramp in Tsjernobyl. Ook toen hield de Sovjet-overheid gevoelige informatie verborgen en werd pas veel te laat gecommuniceerd over wat er nu echt aan de hand was. Zelfs vandaag zijn bepaalde elementen van de ramp nog steeds een mysterie. Eerder dit jaar bracht HBO de overal bejubelde miniserie Chernobyl – die inmiddels een tiental Emmy Awards won – uit en sinds kort ligt de reeks ook op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Leert de serie je meer over de allesvernietigende ramp?

© 2019 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

26 april 1986. Het is vroeg in de ochtend en in een kerncentralecomplex nabij Kiev wordt een test uitgevoerd. Alles lijkt normaal te gaan, tot de wetenschappers opgeschrikt worden door een enorme knal. Aanvankelijk gaat iedereen uit van een gewone brand, maar al gauw blijkt iets veel erger te zijn gebeurd: de reactor is ontploft en dat brengt – zonder dat velen het weten – desastreuze gevolgen met zich mee. De overheid ontkent echter dat er iets ergs aan de hand is en zet iedereen die kan in om de brand te blussen. Niet veel later groeit het besef dat deze ramp een stuk erger is en worden de briljante wetenschapper Valery Legasov en regeringsafgevaardigde Sjtsjerbina aangesteld om de gevaren zo veel mogelijk in te dijken. Terwijl tienduizenden mensen hun uiterste best doen, probeert Oelana Khomjoek te achterhalen waar het nu net mis is gelopen. Een vreselijke ontdekking doet beseffen dat alles anders had kunnen lopen…

© 2019 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Toen Chernobyl verscheen op de Amerikaanse schermen, bleek al gauw dat het om een enorme hit ging. De reeks kreeg immers meteen een score van 9.7/10 op iMDb en werd daarmee meteen de hoogst scorende reeks ooit. Dat is ook meer dan terecht. Scenarist Craig Mazin – tot voor kort een man die niet meteen bekend stond voor kwaliteit – heeft immers een fantastisch straffe en bijzonder waarheidsgetrouwe reeks geschreven. Het verhaal probeert zo veel mogelijk alle facetten van de ramp bloot te leggen en slaagt daar ondanks de weinige afleveringen helemaal in. Chernobyl is een leerrijke reeks die je toont hoe de ramp ontstond, hoe het was voor de omwonenden van de centrale en wie zijn of haar leven gaf voor het grotere doel. De focus is helder en serieus, terwijl alles toch nog entertainend aanvoelt. Dit is absoluut televisie van het allerhoogste niveau.

© 2019 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Mazin heeft niet alleen een schitterend verhaal neergepend, ook zijn personages zijn over de gehele lijn enorm interessant. Het overgrote deel focust op het verhaal van wetenschapper Legasov en regeringsafgevaardigde Sjtsjerbina, de twee Russen die naar het rampengebied worden gestuurd om alles op te lossen. Aanvankelijk kunnen ze elkaar niet rieken of zien, maar gaandeweg groeit wederzijds respect. Het zijn twee personages die indrukwekkende psychologische ontwikkelingen doormaken en alleen al daarom is deze reeks echt een must-see. Ook Ljoedmilla, een jonge vrouw wiens echtgenoot tijdens de nacht van de ramp mee ging blussen en vervolgens de gevolgen van radioactiviteit aan den lijve ondervindt, is een sterk personage dat je nooit verveelt. De rollen worden trouwens ook sterk vertolkt door Jared Harris, Stellan Skarsgård en Jessie Buckley.

Het verdict

Dat Chernobyl het afgelopen jaar zo bejubeld werd door quasi iedereen die de reeks bekeken heeft, is eigenlijk niet meer dan normaal. Het verhaal over de vreselijke kernramp én vooral de mensen die zich inspanden om de schade zo veel mogelijk te beperken, is bijzonder interessant, rakend en gewoonweg verbluffend knap geschreven. Craig Mazin zet zich hiermee definitief op de kaart. Ook de regie van Johan Renck is gewoonweg schitterend. De personages die je voorbij ziet komen zijn fantastisch interessant en worden bovendien sterk vertolkt door Harris, Skarsgård en Buckley. Chernobyl is een belangrijke reeks die meer dan terecht tien Emmy Awards in de wacht sleepte. Dit is toptelevisie die echt iedereen gezien moet hebben. De reeks wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 2 oktober 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Was jij ook zo onder de indruk van Chernobyl? Heb je de reeks over de vreselijke kernramp al bekeken of ben je dat nog van plan? Wat vond jij het meest indrukwekkende nieuwtje dat je hebt geleerd uit de reeks? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *