Review – X-Men: Dark Phoenix (2019)

Informatie

Regie: Simon Kinberg
Cast: James McAvoy, Jessica Chastain, Sophie Turner, Nicholas Hoult & Jennifer Lawrence
Genre: Actie, sciencefiction, avontuur
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 5 juni 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 2 oktober 2019

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Wie de laatste twee decennia het sciencefictiongenre nauw opgevolgd heeft, kan maar moeilijk zeggen dat de X-Men daar geen deel van uitmaken. De bombastische franchise van Marvelpersonages, naar het scherm gebracht door Fox, startte in 2000 en is tot op vandaag immens populair. In 2019 kregen we X-Men: Dark Phoenix – na heel wat reshoots en uitstel – eindelijk in de bioscoopzalen te zien. De film moest na X-Men: Apocalypse (2016) het einde worden van een lange reeks en verwacht werd dat de absolute finale een schitterend sluitstuk zou zijn. Maar… dat draaide volledig anders uit. Fans en critici waren niet te spreken over de kwaliteit van de film en dat resulteerde in een regelrechte flop. Bijzonder, want de film had absoluut alles in zich om een fantastisch succes te worden. Wat is er misgegaan? Is de film echt zo slecht of is er veel meer aan de hand?

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

De rust tussen mutanten en mensen is teruggekeerd. Na een lange strijd om gelijke rechten, leven de mutanten nu echt naast de mensen en worden de X-Men geregeld ingeschakeld om mensen uit penibele situaties te redden. Dat gebeurt ook in 1992, wanneer de NASA een raket de ruimte instuurt en dat faliekant misgaat. De X-Men schieten ter hulp, maar dat verloopt helemaal anders dan verwacht. Terwijl Jean de laatste inzittende probeert te redden, wordt ze geraakt door een allesvernietigende zonnestorm. Als bij wonder overleeft ze de vreemde klap, al voelt ze zich wel helemaal anders. Haar krachten zijn plots sterker dan ooit tevoren. Jean is zich echter helemaal niet bewust van wat ze kan en dat loopt totaal verkeerd af. De X-Men moeten proberen hun dierbare vriendin te redden, terwijl een aantal vreemde wezens daar een stokje voor proberen te steken…

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Het is bijzonder te noemen dat X-Men: Dark Phoenix geen succes is geworden. Na een dik kwartiertje kan je immers niet meer dan concluderen dat de film best te pruimen is. Het verhaal is interessant, de speciale effecten zijn zoals altijd absoluut te pruimen en ook de dialogen zijn fijn. De kritieken die de film kreeg, lijken dan ook volkomen onterecht. Toch wordt je enthousiasme halverwege flink getemperd. Dark Phoenix bereikt immers veel te snel een climax, waardoor er niet echt een straffe finale te zien is. Het einde voelt aan als een lang uitgestrekt sluitstuk dat niet overal even leuk aanvoelt. Maar vergis je niet: X-Men: Dark Phoenix is absoluut niet het misbaksel dat de Amerikaanse pers je doet geloven dat het is. Het is een best te pruimen sciencefictionfilm die op tal van vlakken stukken beter is dan een aantal recente misbaksels van DC Comics zoals Justice League (2017).

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Je voelt dus eigenlijk voortdurend dat er een soort rem op de film staat. Wellicht is dat zo doordat de film juist uitgebracht werd op het moment dat de deal tussen Fox en Disney plaatsvond. Disney zou volgens heel wat bronnen hebben gesleuteld aan de film, omdat er te veel gelijkenissen zouden geweest zijn met Captain Marvel (2019). Dat is op z’n minst een interessante en geloofwaardige hypothese. Disney wilt immers zo snel mogelijk af van de bestaande X-Men om ze vervolgens te herintroduceren in hun Marvel Cinematic Universe. Jammer is dat zeker, want Jean, de professor, Raven, Hank en alle andere mutanten die je de revue ziet passeren, blijven leuke personages die je graag op het grote scherm ziet. Ook de cast, die zoals altijd degelijk acteerwerk brengt, is echt fijn. Van Sohpie Turner tot James McAvoy, van Michael Fassbender tot Jennifer Lawrence en Jessica Chastain… Het zijn allemaal goede acteurs die hun uiterste best doen om hun personages te laten schitteren.

Het verdict

Is Dark Phoenix echt zo slecht als bepaalde critici durven beweren? Op die vraag antwoorden wij volmondig ‘nee’. De prent is misschien niet te bestempelen als topcinema, maar toch is het een niet te missen aflevering – en uiteindelijk ook de laatste – in de geweldige X-Men-franchise. Regisseur Simon Kinberg brengt zijn verhaal absoluut te snel naar een climax, maar stelt zeker niet heel erg teleur. De personages zijn zoals altijd leuk, de speciale effecten zijn om van te smullen en ook de muziek van Hans Zimmer is om van te genieten. Geloof dus helemaal niks van wat critici zeggen en geniet gewoon van deze entertainende superheldenfilm. X-Men: Dark Phoenix wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt sinds 2 oktober 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spectaculaire trailer nu.

Vind jij het jammer dat de X-Men franchise zoals ze begon in 2000 nu echt tot een einde is gekomen? Of vind je het leuk dat ze worden geïntroduceerd in het MCU? Wat vond jij van Dark Phoenix? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *