Review – Dragged Across Concrete (2019)

Informatie

Regie: S. Craig Zahler
Cast: Mel Gibson, Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Thomas Kretschmann & Tory Kittles
Genre: Criminaliteit, drama, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 12 juni 2019, verdeeld door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 18 oktober 2019

© 2018 Summit Entertianment, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn bijzonder veel genres in het film- en serielandschap. Toch is er maar één genre van films dat echt moeilijk te maken is: de misdaadprent. Om echt crimineel goed te zijn, moeten de makers van een misdaadprent immers zorgen dat alle parameters goed zitten. Het genre mixt immers steeds misdaad met drama en thriller, wat ervoor zorgt dat het totale eindproduct uiteindelijk een weloverwogen afweging zal uitmaken. Dat zorgt er natuurlijk voor dat niet iedere film binnen het misdaadgenre even goed is. Één van de meest recente misdaadfilms die ook bij ons in de bioscoop te zien was, is Dragged Across Concrete. De film van regisseur S. Craig Zahler, de man achter het straffe Brawl in Cell Block 99 (2017), presenteerde opnieuw een donkere misdaadprent met Vince Vaughn, aangevuld met Mel Gibson. Weet Zahler zijn vorige film te overtreffen?

© 2018 Summit Entertianment, LLC. All Rights Reserved.

Brett Ridgeman en Anthony Lurasetti werken al jaren als trouwe rechercheurs in het kleine stadje Bulwark. Ze dragen hun badge met trots en proberen steeds het goede te doen, al loopt dat niet steeds van een leien dakje. Wanneer een arrestatie net iets te gewelddadig verloopt en er videomateriaal opduikt, worden de twee tijdelijk op non-actief gezet. Op dat moment breekt er iets bij Ridgeman: hij voelt dat het tijd is om zijn rechtvaardigheidsgevoel voor even aan de kant te zetten en even aan zichzelf te denken. Nadat hij op de hoogte wordt gesteld van een mogelijke bankoverval door een bekende crimineel, schakelt hij Anthony in om samen met hem een deel van de buit te kapen. De twee politiemannen moeten daarom hun plicht voor één keer verzuimen en echt alleen aan zichzelf denken. Het idee is er, maar zal de uitvoering ook zonder problemen verlopen?

© 2018 Summit Entertianment, LLC. All Rights Reserved.

Een goede misdaadfilm is dus een erg moeilijke evenwichtsoefening. Na een kwartiertje te hebben genoten van Dragged Across Concrete kan je zeggen dat S. Craig Zahler en zijn filmmakers daar volledig in geslaagd zijn. De film vertelt het verhaal van twee doorgewinterde rechercheurs die vinden dat het hoog tijd is om hun leven anders te organiseren. Ze wagen een stap die alles voor goed zal veranderen. Het verhaal dat Zahler op de kijker loslaat is dus allesbehalve oppervlakkig. Integendeel: Dragged Across Concrete is een bijzonder goed uitgevoerde misdaadfilm die op ieder vlak een mooie onderscheiding behaalt. Verhaaltechnisch blijft de prent over de gehele lijn interessant en het geweld spat er met momenten vanaf. De film mag met momenten misschien wel traag zijn, saai wordt het hele gebeuren op geen enkel moment.

© 2018 Summit Entertianment, LLC. All Rights Reserved.

Centraal in deze prent staan dus de twee politiemannen die eindelijk eens kiezen voor zichzelf en hun eigen leven. Gezien ons enthousiasme kan je wellicht nu al wel voorspellen dat die personages tot in de puntjes uitgewerkt zijn. Zowel Ridgeman als Lurasetti hebben echt een verhaal te vertellen en zijn allesbehalve lege persoonlijkheden die wat verdwaald doorheen de film rondlopen. Regisseur-scenarist Zahler heeft absoluut werk en tijd gestoken in iedere element van zijn film en dat maakt dat ook de personages schitterend aanvoelen. Door het fenomenale – en vooral heel erg ingetogen – acteerwerk van Mel Gibson en Vince Vaughn voelt alles uiteindelijk nog beter aan. De twee hoofdrolspelers worden verder geassisteerd door Tory Kittles, Jennifer Carpenter en Thomas Kretschmann, die op hun beurt ook degelijk acteerwerk brengen.

Het verdict

Dragged Across Concrete is de zoveelste goede film met Mel Gibson sinds zijn comeback. De prent scoort op ieder vlak ongelooflijk goed. Het verhaal en de regie van regisseur-scenarist S. Craig Zahler zitten helemaal goed, net zoals de fijn uitgewerkte personages. Dit is misdaadcinema zoals het moet: traag, spannend, diepgaand en vooral niet té actievol. Zahler wist de balans perfect te behouden en dat resulteert vanzelfsprekend in een fijn eindproduct. Mel Gibson en Vince Vaugn zijn een uitstekende tandem en maken Dragged Across Concrete alleen nog maar beter met hun stevig acteerwerk. Conclusie van het hele verhaal? Als je een fan bent van het misdaadgenre en niet bang bent van tragere cinema, dan is Dragged Across Concrete absoluut iets voor jou! De film wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 18 oktober 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Is Dragged Across Concrete een titel die jou wel kan bekoren? Heb je de film intussen thuis al ontdekt of ben je ervoor naar de bioscoop gegaan? Wat vond je van Gibson en Vaughn? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *