Review – Doctor Sleep (2019)

Informatie

Regie: Mike Flanagan
Cast: Ewan McGregor, Kyleigh Curran, Cliff Curtis, Rebecca Ferguson & Emily Alyn Lind
Genre: Horror, fantasy, thriller
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 30 oktober 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 7 februari 2020

© 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Zoals er in elk genre echte klassiekers bestaan, is dat voor het horrorgenre ook het geval. Wie horror zegt, denkt wellicht meteen aan topfilms zoals Alfred Hitchcocks Psycho (1960) of het totaal gestoorde The Thing (1982). Een andere film die wellicht ook in je geheugen gegrift staat is The Shining. De film van de grote Stanley Kubrick met onder andere Jack Nicholson werd al gauw na de release een echte hit en staat tot op heden nog steeds bekend als één van grootste horrorprenten ooit gemaakt. Verrassend is het dan ook niet dat er in 2019 – bijna veertig jaar na de originele film – een vervolg werd gemaakt. Met een talent als Mike Flanagan, de regisseur van de schitterende horrorreeks The Haunting of Hill House, op de regisseursstoel zou de film niet echt mogen tegenvallen. Is dat ook echt zo? Lees snel verder als je dat wil ontdekken.

© 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Danny ‘Dan’ Torrance heeft het helemaal niet gemakkelijk. Door vreselijke gebeurtenissen uit zijn kindertijd is de man net zoals zijn vader de alcohol ingedoken en probeert hij al zijn ellende te vergeten. Alles verandert echter wanneer hij besluit te verhuizen naar een klein stadje in New Hampshire en er de lokale AA-vergaderingen vervoegt. Hij begint te werken in een lokaal ziekenhuis als verpleger waar hij zijn gave gebruikt om stervende mensen een mooi einde te geven. Niet veel later merkt Dan echter dat hij in contact staat met Abra, een jong meisje bij wie de gave nog sterker is. Het duurt dan ook niet lang tot Abra wordt opgemerkt door een Amerikaanse bende die met haar gave andere dingen van plan is. Dan, zijn beste vriend Billy en de jonge Abra moeten het opnemen tegen een gewelddadige bende onder leiding van de meedogenloze Rose The Hat. Hoe zal dit allemaal aflopen?

© 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

De laatste jaren worden eigenlijk vooral gekenmerkt door late sequels, reboots en remakes. Het was dan ook maar een kwestie van tijd vooraleer er uiteindelijk ook een vervolg zou komen op The Shining (1980), zeker na het boek van Stephen King uit 2013. Het script en de regie zijn in handen van Mike Flanagan, die zichzelf al helemaal heeft bewezen met het ijzersterke The Haunting of Hill House op Netflix. De parallellen met die reeks zie je in Doctor Sleep dan ook helemaal. De film is immers op een gelijkaardige wijze opgebouwd, maakt vaak gebruik van ondersteunende flashbacks en puilt uit van de bovennatuurlijke horrorelementen. Opvallend is wel dat de film twee uur en dertig minuten duurt. Dat is lang voor een horrorprent. Flanagan laat verveling echter niet toe en zorgt ervoor dat je iedere seconde volledig geboeid naar het scherm kijkt.

© 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Dat is niet alleen het geval door het goede verhaal en de spannende momenten die je voorgeschoteld krijgt. Flanagan – zoals je het van hem gewoon bent – zorgt er immers ook voor dat je ijzersterke personages op het scherm ziet. Dan Torrance is een boeiende persoonlijkheid die kampt met een alcoholprobleem en er alles aan doet om zijn leven te beteren. Het is mooi om te zien hoe de man een sterke psychologische ontwikkeling doormaakt, die eigenlijk alleen maar beter overkomt door het ingetogen acteerwerk van topper Ewan McGregor. De Star Wars-acteur is met grote zekerheid de geknipte man voor dit soort rollen. Dé verrassing van Doctor Sleep is ongetwijfeld de jonge Kyleigh Curran. Zij zet de rol van de boeiende Abra Stone met glans neer. Wees er dan ook maar zeker van dat haar naam de komende jaren nog veel zal opduiken. Naast McGregor en Curran zie je ook nog Rebecca Ferguson en Cliff Curtis in fijne ondersteunende rollen passeren.

Het verdict

Late sequels zijn hip de laatste jaren, maar vergeten soms te zorgen voor uitstekende cinema. Dat geldt gelukkig helemaal niet voor Doctor Sleep. De film van horrortopper Mike Flanagan is op alle vlakken echt een schot in de roos. Onder zijn toeziend oog is de film uitstekend in beeld gebracht en wordt het verhaal op goede wijze verteld. De personages krijgen een mooie achtergrond mee en worden bovendien sterk naar het scherm gebracht door Ewan McGregor, Kyleig Curran en Rebecca Ferguson. Kortom: hou je van horrorfilms, ben je een grote fan van The Shining (1980) en heb je zin om nog eens goed te griezelen? Dan is deze titel absoluut een must voor jou. Doctor Sleep wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 11 maart 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu. P.S.: De Blu-Ray van de film bevat ook een Director’s Cut met spannende extra scènes. Als dat niet goed klinkt?!

Lees jij graag de verhalen van horrorschrijver Stephen King en was je ook zo benieuwd naar de verfilming van Doctor Sleep? Wat vond jij ervan? Heb je van de film genoten of toch niet helemaal? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

2 reacties

  1. Een ronduit waardeloze film, waarvan je na de eerste minuten al aanvoelt dát het een waardeloze film zal gaan worden. Bovendien wordt er bijzonder slecht geacteerd.
    Fans van The Shining zullen alleen plezier aan het terugzien van het Overlook Hotel , daarna zullen ze diep zuchtend dit wanproduct verlaten.

  2. Op de basispersonages en het algehele idee van de ‘Ware Knoop’ en ‘stoom’ na, wijkt dit zo erg van het boek af. Heel flauw en slecht gescript. Voor iemand die het boek niet gelezen heeft moet dit heel onsamenhangend overkomen.
    Het Overlook Hotel lijkt er ook maar bijgesleurd om de link met The Shining te maken en volk te trekken. Er kon zoveel meer gedaan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *