Review – Primal (2020)

Informatie

Regie: Nick Powell
Cast: Nicolas Cage, Famke Janssen, Kevin Durand, LaMonica Garnett & Michael Imperioli
Genre: Actie, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 12 juni 2020

© 2019 Primal Film Production, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Het koninkrijk van de B-film is wereldwijd enorm groot, zelfs groter dan dat van de A-films. Jaarlijks komen er immers heel wat titels overgewaaid vanuit de VS en andere territoria die voor een gigantisch klein budget werden gemaakt, maar toch proberen om ergens een publiek te vinden. Nu en dan gaat het om echte pareltjes. Denk bijvoorbeeld maar aan Green Room (2016) met de geweldige Patrick Stewart. Een tweetal weken terug bracht Dutch FilmWorks Primal, een recente film met Nicolas Cage in de hoofdrol, uit op DVD en Blu-Ray. Ook dit titel is een rasechte B-film die in België niet in de bioscoopzalen verscheen, maar dat betekent niet meteen een magere kwaliteit. Hoog tijd dus om de prent snel even te reviewen.

© 2019 Primal Film Production, LLC. All Rights Reserved.

Diep in het Amazonewoud, dichtbij een mooi lokaal dorpje, is Frank Walsh aan het werk. De Amerikaanse opportunist houdt zich bezig met het opjagen van beschermde en zeldzame diersoorten, neemt ze gevangen en hoopt ze vervolgens te verkopen aan de hoogste bieder. Wanneer zijn vrachtwagen vol zit en hij met een boot terug naar huis probeert te keren, wordt de rust verstoort. Samen met zijn dieren en de bemanning reizen immers ook een aantal US Marshalls mee. Zij escorteren Richard Loffler, een lang gezochte en vooral heel erg gevaarlijke gevangene die plots tijdens de reis ontsnapt en een regelrecht bloedbad aanricht op het schip. Walsh moet er alles aan doen om zijn waardevolle dieren te beschermen en probeert er alles aan te doen om Walsh tegen te houden. Zal het hem ook echt lukken?

© 2019 Primal Film Production, LLC. All Rights Reserved.

Hoewel je aanvankelijk allesbehalve enthousiast aan de film begint, gaat Primal met een spannende scene middenin het Amazonewoud behoorlijk goed van start. Meteen is het duidelijk dat Frank Walsh een onbevreesde jager is die er alles aan doet om met beschermde diersoorten grof geld te verdienen. Het is dan ook spannend om te zien dat een gevangene Franks weg naar succes volledig doorkruist en zelfs verstoort. Jammer genoeg verliest Nick Powell, die eerder al verantwoordelijk was voor Outcast (2014), de kijker na een half uurtje volledig. Los van de constante dreiging van ontsnapte dieren, levert de regisseur immers niet meer dan een klassieke actievolle B-film die geen nieuws onder de zon brengt. Het geheel ziet er zeker niet slecht uit, maar ook visueel is de film allesbehalve speciaal. Dit is middelmatige cinema, niet meer, niet minder.

© 2019 Primal Film Production, LLC. All Rights Reserved.

Menig criticus durft wel eens te beweren dat geen enkele film met Nicolas Cage echt slecht is, ook al laten zijn acteerprestaties nu en dan wel echt te wensen over. In deze film brengt hij de rol van Frank Walsh echter wel goed tot leven. Cage is heerlijk als de dierenjager die zich plots moet omscholen tot mensenjager. Zijn personage is misschien niet ongelooflijk goed uitgewerkt, maar voor Primal volstaat dat wel. De rol van de gevaarlijke Richard Loffler wordt dan weer gespeeld door Kevin Durand, die je vast en zeker kent als Vasily Fet uit The Strain. Durand is heerlijk als de knotsgekke crimineel. Tot slot wordt de cast aangevuld door de Nederlandse Famke Janssen, die weinig overtuigend de rol van Ellen Taylor vertolkt.

Het verdict

Primal is één van de meest recente inwoners van het koninkrijk der B-films en hoort daar ook echt volledig in thuis. Hoewel de film je interesse aanvankelijk beet heeft, valt na een klein half uurtje helemaal op dat regisseur Nick Powell weinig vernieuwende cinema brengt. De nieuwe prent van Nicolas Cage is leuk om kort geëntertaind te worden, maar verwacht je op geen enkel moment aan echt spetterend leuke cinema. Cages acteerwerk is zeker niet slecht en ook Kevin Durand doet het behoorlijk goed. De personages zijn echter aan de magere kant, waardoor je niet anders kan concluderen dan dat deze titel erg middelmatig is. Primal wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 12 juni 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de actiethriller nu.

Hou jij van B-films en al zeker die titels waarin Nicolas Cage komt opdraven? Heb je al gehoord van Primal of heb je de film al gekeken? Wat vond jij ervan? Laat het ons nu weten door hier onder een reactie te plaatsen. We horen graag van jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *