Review – Bombshell (2020)

Informatie

Regie: Jay Roach
Cast: Nicole Kidman, Charlize Theron, Margot Robbie, Kate McKinnon, John Lithgow & Allison Janney
Genre: Biografisch drama
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 29 januari 2020
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 27 mei 2020

© 2019 Lucite Desk LLC and Lions Gate Films Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Een paar jaar geleden werd de intussen erg bekende en belangrijke beweging rond #MeToo opgestart. Alles begon met Hollywoodmagnaat Harvey Weinstein. De topproducer heeft immers heel wat actrices in hun jonge jaren op ronduit degoutante wijze benaderd. Het spreekt voor zich dat vrouwen niet alleen in de filmwereld soms vreselijk behandeld worden. Ook in het televisiegebeuren is het geen geheim dat vrouwen ‘net dat ietsje meer moeten doen’ om aan een goede job te komen. Dat was zo bijvoorbeeld het geval bij Fox News, de Amerikaanse en Trumpiaanse nieuwszender die tot een paar jaar terug geleid werd door Roger Ailes. Na klachten van 23 vrouwen moest de man uiteindelijk ontslag nemen. Eerder dit jaar bracht Belga Films Bombshell, een film over dat vreselijke schandaal, uit in de Belgische zalen. Nu de film ook op DVD in de winkelrekken ligt, is het hoog tijd om na te gaan of de prent de moeite waard is.

© 2019 Lucite Desk LLC and Lions Gate Films Inc. All Rights Reserved.

Fox News is één van de grootste nieuwsnetwerken ter wereld en wordt anno 2016 geleid door Roger Ailes, de man die de zender destijds ook uit de grond stampte. Terwijl het merendeel van de schermgezichten mannen zijn, schitteren er toch ook een aantal vrouwen in primetime. Één daarvan is Gretchen Carlson, een presentatrice die gedegradeerd werd naar een ronduit miserabele middaguitzending. Carlson is niet tevreden en is bovendien niet te spreken over de manier waarop Roger vrouwen bij Fox behandelt. Hij zou hen immers vragen om hun lichaam te tonen en dat in ruil voor een hogere functie. Carlson besluit om een klacht in te dienen, waardoor ook de grote Megyn Kelly en nieuwkomer Kayla Pospisil zich aangesproken voelen. Heeft Carlson de val van een gigant ingeleid of zullen de klachten passeren als faits divers?

© 2019 Lucite Desk LLC and Lions Gate Films Inc. All Rights Reserved.

De #MeToo-beweging heeft intussen al heel wat schijnbaar ‘onschuldige’ mannen van hun pedestal geduwd. Naast Harvey Weinstein en acteur Kevin Spacey werd dus ook Roger Ailes ontmaskerd. Bombshell is gebaseerd op de moeilijke strijd die vrouwen hebben moeten leveren om de man eindelijk aan te kunnen klagen. Regisseur Jay Roach, eerder al verantwoordelijk het biografische Trumbo (2015), vertelt het verhaal op een behoorlijk fijne manier. Het tempo ligt voortdurend hoog, maar toch heb je als kijker genoeg tijd om te beseffen hoe degoutant het er bij Fox News aan toe ging. Dit is brandend actuele cinema die goed verteld is, maar allesbehalve foutloos. Zo voelt de stijl, die eerder speels oogt, soms wel vermoeiend aan. Na een kwartiertje ben je het echter volledig gewoon.

© 2019 Lucite Desk LLC and Lions Gate Films Inc. All Rights Reserved.

Bombshell is een film die volledig cirkelt rond vier belangrijke spelers in het schandaal rondom Fox News: de drie belangrijke vrouwen, Gretchen Carlson, Megyn Kelly en Kayla Pospisil, en Fox-CEO Roger Ailes. Het moet gezegd: het zijn stuk voor stuk interessante en sterk uitgewerkte personages. De vrouwenrollen worden bovendien fenomenaal vertolkt door Charlize Theron, Nicole Kidman en Margot Robbie. Hun performances zijn sterk, maar ook de make-up is geweldig. Het is knap om te zien dat de actrices zo sterk gelijken op de personages die ze vertolken. Verrassend is het dan ook niet dat Bombshell aan de haal ging met de Oscar voor beste make-up. Die zit bovendien ook goed voor John Lithgow, die met glans de rol van Ailes voor zijn rekening neemt. Verder zie je ook nog Kate McKinnon en Malcolm McDowell de revue passeren.

Het verdict

Bombshell vertelt het verhaal van drie vrouwen – en twintig andere – die het dapper opnemen tegen Roger Ailes, de voormalige CEO van Fox News die er een sport van maakte om vrouwen op een vreselijke en geobjectiveerde wijze te benaderen. Het verhaal is sterk geschreven en de regie zit over de gehele lijn goed, maar foutloos kan je de film geenszins noemen. Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie en John Lithgow leveren knappe prestaties en  de make up-artiesten doen ook uitstekend hun werk. Bombshell is actuele en leerrijke cinema die je absoluut niet mag missen. De film wordt verdeeld door Belga Films en ligt sinds 27 mei 2020 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de interessante trailer van de film nu.

Was jij op de hoogte van de machtswissel bij Fox News naar aanleiding van het schandaal rond Roger Ailes? Heb je Bombshell in de bioscoop gekeken of heb je de film inmiddels al bij je thuis ontdekt? Wat denk jij ervan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *