Review – Sonic the Hedgehog (2020)

Informatie

Regie: Jeff Fowler
Cast: Ben Schwartz, James Marsden, Tika Sumpter, Jim Carrey, Adam Pally & Neal McDonough
Genre: Actie, avontuur, komedie
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 19 februari 2020
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 1 juli 2020

© 2020 Paramount Pictures and Sega of America, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

De jaren 80 staan bekend om heel wat dingen. Ook de gigantische speelhallen, voornamelijk in de Verenigde Staten, staan voor altijd in het collectieve geheugen gegrift. Heel wat mensen kunnen zich immers herinneren dat ze in hun jonge jaren geld spaarden om met vrienden de lokale topscores van Space Invaders of Donkey Kong te verslaan. Ook in de jaren ’90 werden gelijkaardige spelletjes op de wereld losgelaten. Een razendpopulaire gamereeks – vroeger en zelf tot op vandaag – is die van Sonic the Hedgehog. De egel die op avontuur gaat en tijdens zijn spannende sprongen ringetjes verzamelt, is immers ook bij iedereen bekend. Eerder dit jaar bracht Paramount Pictures een film rond het personage uit. De eerste trailer werd slecht ontvangen omwille van het belachelijke uiterlijk van het personage, maar dat werd inmiddels goedgemaakt. Is Sonic the Hedgehog de volgende goede gameverfilming of toch maar niet?

© 2020 Paramount Pictures and Sega of America, Inc. All Rights Reserved.

Sonic is een blauwe egel en moest als jonge knaap zijn thuisplaneet verlaten. Via één van zijn ringportalen kwam hij terecht op de aarde, een plaats waar hij de laatste tien jaren met veel plezier vertoefde. Elke dag neemt hij de gewoontes van mensen onder de loep, maar de grootste bewondering heeft hij voor Tom Wachowski, de lokale politiecommissaris. Er is echter één groot probleem: niemand weet of mag weten dat Sonic op aarde rondloopt. Wanneer de eenzaamheid echter tot één van Sonics energie-uitbarstingen leidt, wordt zijn aanwezigheid opgemerkt. Al gauw staat hij oog in oog met Doctor Robotnik, een intelligente, door en door slechte en vastberaden techneut die het op de onschuldige Sonic gemunt heeft. Samen met Tom moet Sonic zien te ontsnappen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan…

© 2020 Paramount Pictures and Sega of America, Inc. All Rights Reserved.

Het is altijd een gewaagd iets wanneer een filmstudio besluit om een geliefd gamepersonage een film te geven. Toen bekend raakte dat Sonic het volgende slachtoffer zou worden, waren de reacties dan ook niet bepaald enthousiast. Dat enthousiasme wordt na enkele minuten kijken echter wel volledig aangewakkerd. Sonic the Hedgehog is van meet af aan immers een plezierige familieprent, die visueel behoorlijk sterk is, en neemt zichzelf op geen enkel moment te serieus. Bovendien is het verhaal dat Josh Miller en Pat Casey voorschotelen echt leuk en geloofwaardig. Op geen enkel moment wordt de film echt heel verrassend, maar dat stoort niet. Sonic the Hedgehog is een behoorlijk geslaagde gameverfilming, maar benadert nooit de perfectie.

© 2020 Paramount Pictures and Sega of America, Inc. All Rights Reserved.

Regisseur Jeff Fowler kreeg van Paramount Pictures een gigantische verantwoordelijkheid: Sonic tot leven brengen. Hoewel het eerste design van het personage er ronduit belachelijk uitzag, moet gezegd dat dit in de finale versie helemaal in orde is. Sonic heeft de juiste uitdrukkingen en ziet er gewoon uit zoals je je hem uit de games herinnert. Ben Schwartz is trouwens ook de geknipte persoon om het personage van een stem te voorzien. Natuurlijk zijn ook de ‘echte’ mensen in de film belangrijk. Zo zijn Tom en de gevreesde Doctor Robotnik uitstekende personages die je echt weten te entertainen. Vanzelfsprekend zit het acteerwerk van de getalenteerde James Marsden en de knettergekke Jim Carrey daar voor een groot deel tussen. Carrey is heerlijk in de rol, maar ook Marsden verdient voor zijn performance alle lof.

Het verdict

Aanvankelijk was er maar weinig vertrouwen in Jeff Fowlers filmversie van Sonic. Gelukkig is dat gebrek aan vertrouwen volkomen onterecht. Samen met zijn team van scenaristen presenteert Fowler immers een uitstekende familiefilm die over de gehele lijn weet te entertainen en zichzelf op geen enkel moment te serieus neemt. Sonic the Hedgehog is een goede gameverfilming, maar is over de nu en dan wel behoorlijk voorspelbaar. Voor een familiefilm is dat gelukkig niet meteen een majeur probleem. Het stemmenwerk van Ben Schwartz is goed, net zoals de acteerprestaties van James Marsden en Jim Carrey. Deze film mis je dus best niet! Sonic the Hedgehog wordt verdeeld door Paramount Pictures en ligt sinds 1 juli 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Heb jij enkele van de Sonic-spelletjes met plezier gespeeld en vond je het ook zo bijzonder wanneer aangekondigd werd dat er een film rond het personage zou komen? Heb je Sonic the Hedgehog al gekeken of ben je dat nog van plan? Deel je mening snel even met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *