Review – Little Women (2020)

Informatie

Regie: Greta Gerwig
Cast: Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen & Meryl Streep
Genre: Romantisch drama
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 12 februari 2020
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 1 juli 2020

© 2019 Columbia Pictures Industries, Inc., Monarchy Enterprises S.a.r.l. and Regency Entertainment (USA), Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Het is jammer om te zeggen dat wanneer we denken aan steengoede regisseurs, de meeste mensen voornamelijk namen van mannen zullen noemen. Spontaan zullen we immers denken aan Steven Spielberg, James Cameron of J.J. Abrams. Dat is vanzelfsprekend volledig onterecht. De laatste jaren zijn er immers heel wat indrukwekkend straffe vrouwelijke regisseurs ten tonele verschenen. Denk bijvoorbeeld maar aan Patty Jenkins, die voor het eerst sinds lang een goede DC Comics-film maakte met Wonder Woman (2017). Een nog grotere naam is ongetwijfeld Greta Gerwig, de vrouw die in 2017 iedereen imponeerde met haar prijzenwinnende prent Lady Bird. Ook in 2019 en 2020 wist ze iedereen te betoveren met haar verfilming van Little Women, het bekende boek van Louisa May Alcott. Maar wat exact maakt de film nu zo geweldig straf?

© 2019 Columbia Pictures Industries, Inc., Monarchy Enterprises S.a.r.l. and Regency Entertainment (USA), Inc. All Rights Reserved.

Ergens middenin de negentiende eeuw is er één huishouden in de Verenigde Staten gevuld met ongelooflijk veel warmte: dat van de zusjes March. Jo, Amy, Beth en Meg zijn de beste vriendinnen en zijn zoals alle meisjes van hun leeftijd op zoek naar wat ze in hun leven willen. Terwijl de ene voornamelijk verlangt naar een echtgenoot en een gezin en de andere droomt van een carrière als schilder, focust Jo zich voornamelijk op haar verhalen. Ze hoopt immers ooit als schrijfster haar kost te kunnen verdienen. Terwijl hun levens geleidelijk aan meer vorm krijgen en ze stilaan kind af zijn, beginnen de zussen ook elkaar als concurrenten te zien. Hoe loopt dit allemaal af? Zullen de zusjes March uiteindelijk allemaal het geluk vinden waarvan ze droomden?

© 2019 Columbia Pictures Industries, Inc., Monarchy Enterprises S.a.r.l. and Regency Entertainment (USA), Inc. All Rights Reserved.

Little Women was dé film van 2019 waar nagenoeg iedere filmcriticus naar uitkeek. Greta Gerwig is immers een kei in het maken van steengoede films en dat al helemaal wanneer het gaat om een coming-of-agedrama. Het verhaal van de vier zussen die hun eigen weg moeten zoeken in de grote volwassen wereld is dan ook fantastisch neergeschreven. Gerwig had natuurlijk het geluk om te kunnen vertrekken van perfect bronnenmateriaal, maar het is toch voornamelijk haar scenario dat tot in de puntjes uitgewerkt is. Geen enkele scene, geen enkele dialoog of geen enkel zijsprongetje voelt als overbodig aan. Het verhaal barst van de liefde en daarmee ontpopt Gerwig zich tot een nog grotere scenariste en cineaste dan ze al was.

© 2019 Columbia Pictures Industries, Inc., Monarchy Enterprises S.a.r.l. and Regency Entertainment (USA), Inc. All Rights Reserved.

Met zo’n fantastisch schitterend verhaal is het ook weinig verrassend dat de film op het vlak van de personages ook de perfectie meermaals benadert. Jo, Meg, Amy en Beth zijn stuk voor stuk interessante, frivole en eigenzinnige personage die je met veel plezier blijft volgen. Natuurlijk zit daar ook voor een groot deel het acteerwerk van de ijzersterke cast tussen. De zussen worden immers met grote finesse vertolkt door Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh en Eliza Scanlen, die je misschien wel herkent van Sharp Objects. De jonge actrices werden uitstekend gecast en timmeren met deze film nog verder aan hun opmars in Hollywood. En natuurlijk is er ook mannelijk talent aanwezig. De rol van de betoverende Theodore ‘Laurie’ Laurence wordt bijvoorbeeld vertolkt door de interessante Timothée Chalamet. Ook Bob Odenkirk en Chris Cooper schitteren in sterke rollen. Tot slot zie je ook nog Meryl Streep en Laura Dern in uitstekende aanvullende rollen verschijnen.

Het verdict

Little Women is absoluut één van de meest interessante en beste films van vorig én dit jaar. Greta Gerwig schrijft en regisseert een fantastisch verhaal dat van de eerste seconde tot het allerlaatste beeld ongelooflijk interessant blijft. De personages zijn stuk voor stuk gelaagd en worden bovendien neergezet door een fantastische cast. Om een lang verhaal kort te maken: zorg er gewoon voor dat je deze filmversie van Little Women zo snel als mogelijk opneemt in je filmverzameling. Je zal er immers geen seconde spijt van hebben. Het kostuum- en coming-of-agedrama wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 1 juli 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de betoverende trailer van de film nu.

Wat dacht jij toen bekend werd dat Greta Gerwig een filmversie zou maken van Little Women met een schitterende topcast? Heb je de film in de bioscoop gezien of intussen al bij je thuis aanschouwd? Laat ons nu weten wat jij van deze titel denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *