Review – La Belle Epoque (2019)

Informatie

Regie: Nicolas Bedos
Cast: Daniel Auteuil, Fanny Ardant, Doria Tiller, Guillaume Canet & Michaël Cohen
Genre: Komedie, drama, romantiek
Distributeur: Paradiso Filmed Entertainment
Releasedatum bioscoop: 6 november 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 8 juli 2020, verdeeld door Remain in Light

© 2019 Les Films du Kiosque – Pathé Films – Orange Studio – France 2 Cinéma – Hugar Prod – Fils – Umédia. All Rights Reserved.

Recensie

Het is bijzonder pijnlijk om te moeten vaststellen dat we eigenlijk maar bitterweinig films uit onze buurlanden te zien krijgen. Hoewel we dezelfde taal spreken als onze noorderburen, komen er maar amper films overwaaien vanuit Nederland. Ook films uit het zuiden worden in Vlaanderen nauwelijks aangeboden in de bioscoopzalen. Wie goed nadenkt kan zich immers enkel nog de succesvolle Franse topfilm Bienvenue chez les Ch’tis uit 2008 herinneren. Toch verscheen er ook eind vorig jaar een Franse film in de bioscoopzalen die het in Frankrijk behoorlijk goed deed: La Belle Epoque met de straffe Daniel Auteuil. Is dit dé nieuwe Franse cinema die iedereen gezien moet hebben?

© 2019 Les Films du Kiosque – Pathé Films – Orange Studio – France 2 Cinéma – Hugar Prod – Fils – Umédia. All Rights Reserved.

Victor is een zestiger die eigenlijk nog maar weinig plezier uit zijn leven haalt. Als tekenaar van beroep heeft hij een bloedhekel aan alles wat modern is. Het is immers daardoor dat hij al een aantal jaren zonder job zit. Marianne, zijn echtgenote, heeft stilaan genoeg van het depressieve gedoe van Victor en besluit hem aan de deur te zetten. Net op dat moment krijgt Victor van zijn zoon een bijzonder cadeau. Hij mag deelnemen aan een unieke ervaring die hem doet terugkeren naar eender welke periode in de geschiedenis die hij graag van dichtbij wilt meemaken. Victor moet niet lang nadenken en kiest voor een bijzondere week in 1974 waarin hij zijn levensvreugde nog ten volle had en zijn vrouw leerde kennen. Kan dit ervoor zorgen dat Marianne en Victor terug naar elkaar toe groeien?

© 2019 Les Films du Kiosque – Pathé Films – Orange Studio – France 2 Cinéma – Hugar Prod – Fils – Umédia. All Rights Reserved.

Voor veel Vlamingen is de taalbarrière tussen Walen en Vlamingen een gigantisch probleem. Het is dan ook niet verrassend dat de meeste Franse films in Vlaanderen nagenoeg onbekend zijn. Wie echter voorbij de taalbarrière kijkt, kan nu en dan bijzondere pareltjes ontdekken. Dat is volledig het geval met La Belle Epoque. De boeiende, eigenzinnige en speelse dramaprent van regisseur Nicolas Bedos is immers fijn om te volgen en bijzonder gelaagd opgebouwd. Zo gaat de film niet alleen over de gebroken liefde tussen twee mensen die al lang getrouwd zijn, maar ook over het aanvaarden van elkaars mankementen en ons aanpassingsvermogen aan de moderne tijden. Bedos’ prent weet dat alles met gemak te combineren en schotelt de kijker een fantastische en uiterst genietbare prent voor die gemakkelijk wegkijkt.

© 2019 Les Films du Kiosque – Pathé Films – Orange Studio – France 2 Cinéma – Hugar Prod – Fils – Umédia. All Rights Reserved.

La Belle Epoque is dus een uitstekend staaltje cinema dat aantoont waarom Fransen ook op dit vlak veel fijngevoeliger zijn. De lof komt echter niet alleen aan regisseur-scenarist Nicolas Bedos toe, maar ook aan zijn perfecte cast die het uitstekend doet. Zo is Daniel Auteuil heerlijk als de sarcastische en depressieve Victor die niets liever doet dan terugkeren naar zijn eigen verleden. Auteuil is één van de grootste namen bij onze zuiderburen en toont in deze prent nogmaals waarom dat zo is. Ook Fanny Ardant, die schittert als Victors onuitstaanbare echtgenote Marianne, doet het uitstekend. Verder zie je ook nog Guillaume Canet en Doria Tiller fijn de revue passeren als de Antoine en Margot, een tandem die meermaals voor vuurwerk zorgt.

Het verdict

Dat er momenteel nog maar weinig Franse films in de Vlaamse bioscoopzalen te bewonderen zijn, is eigenlijk echt een spijtige zaak. Dat brengt echter wel met zich mee dat de films die wel verschijnen, meestal ook echte aanraders zijn. Met La Belle Epoque is dat absoluut helemaal het geval. De prent van cinéast-schrijver Nicolas Bedos schiet over de hele lijn behoorlijk raak. Het verhaal is rakend, vlot geschreven en enorm speels. De prent is uitstekend geregisseerd en gaat aan een aangenaam tempo vooruit. Daniel Auteuil, Fanny Ardant en alle andere Franse sterren die je ziet passeren maken de film er alleen nog beter op. Conclusie: zorg dat je deze Franse toptitel zo snel mogelijk bekijkt. De film van Paradiso Filmed Entertainment ligt sinds 8 juli 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bewonder de trailer van de film nu.

Heb jij ook een zwak voor Franse cinema en was je ook volledig verkocht door La Belle Epoque? Wat vond je van de film met Daniel Auteuil en Fanny Ardant? Was je niet zo enthousiast? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *