Review – Queen & Slim (2020)

Informatie

Regie: Melina Matsoukas
Cast: Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith, Flea, Bokeem Woodbine & Chloë Sevigny
Genre: Criminaliteit, drama, romantiek
Distributeur: WW Entertainment
Releasedatum bioscoop: 11 maart 2020
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 22 juli 2020

© 2020 Entertainment One Films Canada Inc. All Rights Reserved.

Recensie

2020 is tot nu toe al een heel bijzonder jaar geweest. Te denken valt natuurlijk aan het coronavirus dat de hele wereld nagenoeg lam heeft gelegd. Een ander opvallend iets dat momenteel ook nog steeds in ons geheugen gegrift zit, is het volkomen agressieve optreden van de Amerikaanse politie tegen Afro-Amerikaanse burgers. Één van de meest bekende slachtoffers daarvan is George Floyd, de man die na minutenlange wurging op straat het leven liet en waardoor er wereldwijd heuse ‘Black Lives Matter’-protesten ontstonden. Het moge duidelijk zijn: het racistische politiegeweld in de VS blijft een gigantisch probleem. Daarover gaat Queen & Slim, een interessante dramaprent die sinds kort op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken ligt.

© 2020 Entertainment One Films Canada Inc. All Rights Reserved.

Slim heeft eindelijk succes bij de vrouwen en slaagt erin om via Tinder een date te strikken met de bevallige Queen, een slimme advocate die niet al te blij in het leven staat. Wanneer de date afgelopen is en Slim besluit om Queen thuis af te zetten, worden ze onderweg tegengehouden door een politieagent. Die gaat behoorlijk agressief te werk ondanks de onschuld van de twee nietsvermoedende Afro-Amerikanen. De gemoederen geraken verhit en uiteindelijk schiet Slim de politieagent dood. De twee jonge twintigers weten niet wat ze moeten doen en besluiten dan maar op de vlucht te slaan. Hoe ver zullen ze geraken? Gaan ze het land uit of zullen ze zich voor de rest van hun leven moeten verstoppen? Wat er ook gebeurd: Queen en Slim zullen in een mum van tijd naar elkaar toegroeien…

© 2020 Entertainment One Films Canada Inc. All Rights Reserved.

De laatste jaren is er heel wat bewustwording gecreëerd door Hollywood over de racismeproblematiek in de VS jegens Afro-Amerikanen. Denk bijvoorbeeld maar aan een titel zoals Just Mercy (2020). Met haar nieuwe prent poogt Melina Matsoukas, die eerder voor HBO de reeks Insecure inblikte, dezelfde boodschap te brengen, al doet zij het met een minder klassieke insteek. De film gaat immers over veel meer dan enkel het racisme door ordediensten. Queen & Slim is daarnaast ook een boeiende roadmovie over twee onbekende zielen die genoodzaakt zijn om samen weg te vluchten en zo steeds meer naar elkaar toegroeien. Dat maakt de racismeproblematiek enigszins ondergeschikt aan de rest van het verhaal, zonder ooit helemaal te verdwijnen. Matsoukas brengt een interessant en goed verhaal dat de kijker nooit saai kan vinden.

© 2020 Entertainment One Films Canada Inc. All Rights Reserved.

Een goede film is natuurlijk meer dan een goed scenario of sterke regie. Ook de muziek, sfeer en het acteerwerk zijn essentiële bouwstenen die kunnen maken dat een film er staat of compleet instort. Op het acteerwerk valt in Queen & Slim echter niet veel aan te merken. De hoofdrollen van Queen en Slim worden immers straf vertolkt door de sterke Daniel Kaluuya, bekend van Get Out (2017) en Jodie Turner-Smith. De twee acteren de pannen van het dak en geven heel mooi de frustratie weer waarmee Afro-Amerikaanse twintigers en tieners opgroeien. Naast hen zie je ook nog Bokeem Woodbine als oom Earl, Chloë Sevigny en Flea de revue passeren. Dit is uitstekende cinema, aangevoerd door een al even uitstekende cast.

Het verdict

Net zoals Just Mercy (2020) is Queen & Slim een brandend actuele en fijngevoelige dramaprent die handelt over de racismeproblematiek die ingebakken zit in de VS. Regisseur Melina Matsoukas en haar team van scenaristen gaan echter een pak intelligenter te werk en presenteren een gelaagde prent die ook romantisch, spannend en gewoon leuk om te volgen is. Het acteerwerk van Daniel Kaluuya en Jodie Turner-Smith zit helemaal goed en zorgt ervoor dat je je geen seconde verveelt. Queen & Slim is sterke cinema die je best zo snel mogelijk ontdekt. De film wordt verdeeld door WW Entertainment en ligt sinds 22 juli 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Is Queen & Slim een film die jou wel kan bekoren omwille van het thema en de mix met romantiek en een roadmovie? Heb je de film in de bioscoop ontdekt of bij je thuis bekeken? Wat vind jij ervan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *