Review – Watchmen: Seizoen 1 (2019)

Informatie

Regie: Nicole Kassell, Stephen Williams e.a.
Cast: Regina King, Jeremy Irons, Jean Smart, Tim Blake Nelson & Yahya Abduk-Mateen II
Genre: Actie, mysterie, drama
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 19 augustus 2020
Originele zender: HBO
Belgische zender: Play en Play More van Telenet

© 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Wie echt goede televisie wil ontdekken, moet weten waar hij of zij moet zoeken. Heel wat goede reeksen zijn vandaag de dag te vinden op Netflix, de streamingdienst die bekend staat om gewaagde reeksen waar niemand anders in wil investeren. De echt grootse en kwalitatief sterke reeksen komen echter van HBO, de televisiezender die eerder verantwoordelijk was voor Game of Thrones en Westworld. In 2019 kwam de zender op de proppen met Watchmen, een gloednieuwe reeks gebaseerd op de DC-comics én geschreven door Lost-maker Damon Lindelof. De reeks werd fantastisch goed onthaald en ligt sinds kort ook op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Is het dé perfecte reeks om te bekijken in deze sombere coronatijden?

© 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

In een alternatieve dimensie verloopt het leven helemaal anders. In 1985 werd de wereld door de bekende Adrian Veid gered van een gigantische catastrofe en is New York helemaal leeggelopen. Verder in het binnenland van de VS, in het kleine stadje Tulsa, is er echter iets anders aan de hand. Nadat tal van politieagenten door criminelen geviseerd en opgejaagd worden, besluit de gouverneur van Oklahoma om alle politieagenten uit te rusten met maskers. Zo kan geen enkele crimineel immers zien wie hem of haar heeft opgepakt. Daardoor stopt het politiegeweld, al is dat slechts tijdelijk. Wanneer in 2019 commissaris Judd Crawford vermoord wordt en blijkt dat een racistische beweging aan een opmars bezig is, moeten Angela Abar en haar collega’s kordaat optreden. Zal het hen lukken om de racistische Seventh Cavalry te ontmaskeren? Of is er meer aan de hand?

© 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

HBO wilde al lang een reeks maken over Watchmen, het verhaal dat eerder al verfilmd werd door Zack Snyder in 2009. Toen de televisiezender Damon Lindelof benaderde, weigerde deze echter tot twee maal toe. Hij wist immers niet op welke manier hij het verhaal maatschappelijk relevant zou maken. Toen de VS echter opgeschrikt werd door het vreselijke geweld in Charlottesville in 2017, besloot Lindelof om eindelijk in zijn pen te kruipen. Dit leidde ertoe dat Watchmen relevanter dan ooit is. De reeks legt immers de pijnlijke en diepgewortelde racistische realiteit in de VS bloot. Lindelof overtreft zichzelf hiermee compleet én vergeet de kijker ook niet te trakteren op fantastische sciencefictionelementen. Ja hoor, Watchmen is zonder twijfel één van de beste en inhoudelijk meest straffe reeksen van de laatste jaren.

© 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Wees echter wel op je hoede: Watchmen is een reeks die voortdurend intellectuele inspanningen van de kijker vraagt. Wie hoopt op een ontspannend avondje televisie, is eraan voor de moeite. En wellicht zal je ook niet alles wat je ziet begrijpen. Maar als je nog maar een beetje door hebt hoe het zit, besef je meteen hoe indrukwekkend alles in elkaar steekt. En niet alleen dat verhaal is fantastisch straf. Ook het acteerwerk zit over de gehele lijn perfect. De rol van de dappere Angela Abar wordt met finesse naar het scherm gebracht door Regina King, die in haar eentje de hele reeks draagt. Ook topacteur Yahya Abdul-Mateen II verbluft als Cal Abar, maar ook Tim Blake Nelson, Jean Smart en Don Johnson leveren uitstekend acteerwerk in al even uitstekende rollen. De leukste rollen zijn evenwel weggelegd voor Jeremy Irons en Hong Chau. Zij vullen de reeds fantastische cast helemaal aan.

Het verdict

HBO is een televisiestudio die jaarlijks heel wat interessante toptitels op de wereld loslaat en daardoor steeds weer weet te verbluffen. Met Damon Lindelofs versie van Watchmen overtreft de zender echter alle verwachtingen. De negen afleveringen zijn stuk voor stuk inhoudelijk intelligente en visueel straffe pareltjes die meer aanvoelen als uitstekende korte cinemaprenten. De reeks is fantastisch geregisseerd en ook het acteerwerk van onder meer Regina King, Jeremy Irons en alle andere leden van de cast is van een enorm hoog niveau, net zoals de uitwerking van de personages. Kortom: Watchmen is een onevenaarbare topreeks die echt iedereen zo snel mogelijk moet bewonderen. De reeks wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 19 augustus 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de straffe trailer van de serie nu.

Ben jij geabonneerd op Play of Play More van Telenet en heb je Watchmen meteen gekeken toen het uitkwam? Of heb je gewacht op de fysieke release? Wat vond jij van de topreeks? Laat het ons weten door hieronder een reactie met jouw bevindingen te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *