Review – The Call of the Wild (2020)

Informatie

Regie: Chris Sanders
Cast: Harrison Ford, Dan Stevens, Omar Sy, Karen Gillan, Bradley Whitford & Cara Gee
Genre: Avontuur, drama, familie
Distributeur: 20th Century Studios
Releasedatum bioscoop: 19 februari 2020
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 26 juni 2020

© 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

Filmstudio’s zoeken steeds weer naar manieren waarop ze de filmervaring voor de cinefiel kunnen vernieuwen. Dat kan door state of the art CGI of net formidabele praktische effecten. De laatste jaren wordt er echter voornamelijk ingezet op motion capture en levensechte CGI. Denk bijvoorbeeld maar aan topfilms zoals The Lion King (2019) of Andy Serkis’ versie van The Jungle Book (2018). Die twee films werden bijna volledig digitaal in elkaar gebokst en zien er levensecht uit. Eerder dit jaar, toen de bioscopen nog open waren en het coronavirus een verre vijand leek, bracht 20th Century Studios de boekverfilming The Call of the Wild uit in de zalen. De prent over de boeiende vriendschap tussen een hond en de mens is ook grotendeels digitaal gerenderd. Is het net zo goed als de laatste Disneyfilms of toch maar niet?

© 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Ergens midden tijdens de 19e eeuw wordt Buck, een echte deugniethond, van bij zijn rijke baasjes ontvoerd. Wanneer hij na een tijdje weer wakker wordt, beseft hij dat hij niet meer in het zuiden van de VS is. Zijn nieuwe ‘baasjes’ hebben hem immers naar het Yukongebergte in Canada gebracht, waar hij verkocht wordt aan Perrault, een postbode die honden gebruikt om zijn slee te trekken. Buck werkt zich op tot leider van de hondenroedel, maar verliest alweer zijn baasjes wanneer de postroute wordt opgedoekt. Niet veel later ontmoet hij John Thornton, een gebroken man die samen met Buck in de natuur op zoek gaat naar zichzelf. Gaandeweg vindt ook de dappere Buck eindelijk zijn eigen rust…

© 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

The Call of the Wild is een film die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Jack London dat voornamelijk focust op de grauwe kantjes van de goudkoorts in Klondike en de dreiging van lokale inheemse bevolkingsgroepen. Het mag echter duidelijk zijn dat Chris Sanders van Fox – nu overgenomen door Disney – de opdracht kreeg om een film in elkaar te boksen die een zo groot mogelijk publiek moet aanspreken. The Call of the Wild voelt dan ook aan als een brave en flink afgeborstelde cinemaprent die voor het hele gezin uiterst genietbaar is. Enige historische maatschappijkritiek is ver zoek, maar eigenlijk is dat niet zo storend. Wie uitkijkt naar een spannend, visueel verbluffend en gewoon leuk natuuravontuur is met deze film helemaal aan het juiste adres.

© 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Dat heeft de film onder meer te danken aan het uitstekende CGI-werk. Buck én alle sfeerbeelden en sets die je in de film kan bewonderen werden immers volledig gemaakt in een studio. De acteurs hebben dus met andere woorden op geen enkel moment in de Canadese bergen vertoefd. Dat merk je nagenoeg niet. The Call of the Wild kan zich dus met gemak meten aan Disneytoppers zoals The Lion King (2019) of The Jungle Book (2016). Dit neemt niet weg dat ook de menselijke personages van uitermate belang zijn. Regisseur Chris Sanders en scenarist Michael Green verliezen ook deze echter geen seconde uit het oog. Van postbode Perrault tot John Thornton… iedere persoonlijkheid die je ziet passeren voelt helemaal geloofwaardig aan. Als je dan ook nog eens kan genieten van sterk acteerwerk van Harrison Ford, Dan Stevens, Karen Gillan en Omar Sy, weet je eigenlijk meer dan genoeg…

Het verdict

The Call of the Wild is een rasechte Disneyprent die niet door Disney werd geproduceerd. Door de overname van Fox werd de prent uiteindelijk toch door de Grote Muis uitgebracht. Regisseur Chris Sanders trakteert het publiek op een fijne en visueel erg straffe cinemaprent die nooit verveelt. Wie het scenario echter van dichterbij bekijkt, ziet voornamelijk een brave adaptatie van een boek dat oorspronkelijk een veel grauwer verhaal vertelt. De speciale effecten zijn van een gigantisch hoog niveau en ook de personages en het acteerwerk zitten helemaal goed. The Call of the Wild is dus een goede, brave en vooral uiterst genietbare familiefilm die absoluut de moeite waard is. De film wordt verdeeld door 20th Century Studios en ligt sinds 26 juni 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de visueel straffe trailer nu.

Heb jij ook zo genoten van The Call of the Wild? Vond je het acteerwerk, de CGI en het verhaal ook zo leuk? Of ben je heel wat minder positief over deze verdoken Disneyprent? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *