Review – The Lodge (2020)

Informatie

Regie: Severin Fiala & Veronika Franz
Cast: Riley Keough, Lia McHugh, Jaeden Martell, Richard Armitage & Alicia Silverstone
Genre: Drama, horror, thriller
Distributeur: The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 26 augustus 2020, verdeeld door Remain in Light

© 2019 Lodge Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Eek halve eeuw geleden was het leven in onze contreien stukken minder divers dan we vandaag gewoon zijn. Zo is het vandaag ondenkbaar – en dat is maar goed ook – om enkel autochtone Belgen tijdens een busrit tegen het lijf te lopen. De diversiteit situeert zich echter niet enkel op dat vlak. Zo is ook het gezinsleven op tal van vlakken aan een grondige verandering onderworpen. Traditionele gezinnen met één vader en één moeder worden immers steeds schaarser. Kinderen van gescheiden ouders worden daardoor keer op keer geconfronteerd met een nieuwe partner van hun ouders. Die vorm van diversiteit zorgt ervoor dat sommige kinderen binnen de vier muren van hun eigen huis niet meer kunnen rekenen op een veilige en standvastige opvoeding en dat kan een vreselijke weerslag met zich meebrengen. Daarover gaat The Lodge, een kleine en interessante horrorfilm die door heel wat critici als één van de beste van de laatste jaren genoemd wordt.

© 2019 Lodge Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Aiden en Mia zijn op het eerste gezicht doodgewone kinderen. Het enige wat hen ‘anders’ maakt is dat hun ouders niet langer bij elkaar zijn. De ene week wonen immers ze bij hun moeder en de andere week gaan ze naar hun vader. Wanneer die eerste het echter niet meer ziet zitten en zelfmoord pleegt, moeten de kinderen voltijds bij hun vader Richard gaan wonen. Die blijft niet bij de pakken zitten vindt al gauw een nieuwe geliefde in Grace. Om de band tussen Grace en zijn kinderen te versterken, besluit hij met iedereen naar de bergen te gaan om er Kerstmis te gaan vieren. Aiden en Mia voelen echter niets voor Grace en doen er alles aan om haar het leven zuur te maken. Wanneer Richard voor werk terug naar de grote stad moet en er vreemde dingen gebeuren in het huis, dreigt het leuke uitje helemaal anders af te lopen. Wat is er aan de hand?

© 2019 Lodge Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Dat gezinnen steeds vaker bestaan uit allerlei nieuwe samenstellingsvormen en dat het klassieke gezien steeds verder in de minderheid is, is eigenlijk geen echt geheim. Toch onderschatten we vaak de weerslag van scheidingen en andere levensveranderende gebeurtenissen op kinderen. In The Lodge leggen regisseurs-scenaristen Severin Fiala en Veronika Franz dat gegeven heel mooi bloot, zij het op een heel onheilspellend aanvoelende wijze. Met hun verhaal, over een nieuw samengesteld gezin dat het plots met elkaar moet vinden, tonen ze immers aan wat een problematische opvoeding door een vervelende scheiding met zich mee kan brengen. Alles is erg indrukwekkend verteld, al ligt het tempo gedurende het eerste uur net iets te laag. De formidabele plottwist doet je dat echter met gemak verteren en laat je met open mond naar het scherm staren.

© 2019 Lodge Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Fiala en Franz brengen met The Lodge dus een film met een uitstekend en spannend verhaal. Één van de grote troeven van deze film situeert zich op het vlak van de personages. De regisseurs-scenaristen brengen immers ijzersterke persoonlijkheden die stuk voor stuk over de gehele lijn interessant blijven. Zo zijn Aiden en Mia Hall, twee op het eerste gezicht doodgewone kinderen, fantastisch uitgewerkt. Hun charachter arcs zijn indrukwekkend, mede dankzij het fantastische acteerwerk van Jaeden Maetell – je kent hem van de It-films – en Lia McHugh. Hetzelfde kan je zeggen van Grace, de nieuwe love interest van Richard. Ook zij is een boeiende persoonlijkheid die bovendien worstelt met haar eigen demonen. Riley Keough weet de rol met finesse te brengen. Tot slot doen ook Richard Armitage en Alicia Silverstone het uitstekend als Richard en Laura Hall.

Het verdict

Wanneer ouders besluiten om het leven niet langer aan elkaars zijde door te brengen, heeft dat vanzelfsprekend een gigantische weerslag op de kinderen. Dat wordt nog erger naarmate ze jonger zijn. Regisseurs-scenaristen Severin Fiala en Veronika Franz brengen met The Lodge een film die aantoont dat die weerslag soms ook akelige proporties aan kan nemen, al is het verhaal natuurlijk niet helemaal geloofwaardig. Het scenario is uitstekend neergepend en ook de personages zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Jaeden Maetell, Lia McHugh en Riley Keough verbluffen met hun acteerwerk en maken de film alleen maar nog beter. The Lodge heeft dus alles in zich om jou een uitstekende huiveravond mét inhoud te bezorgen. De film wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 26 augustus 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu en laat je helemaal overtuigen.

Heb jij The Lodge al gekeken en vond je de film ook zo sterk? Vond je het verhaal en het gevoel van de kinderen geloofwaardig? Of spreekt de film je niet zo aan? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening en bevindingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *