Review – The Silencing (2020)

Informatie

Regie: Robin Pront
Cast: Nicolaj Coster-Waldau, Annabelle Wallis, Zahn McClarnon & Hero Fiennes Triffin
Genre: Criminaliteit, actie, thriller
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 21 oktober 2020

© 2019 The Silencing, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

De laatste jaren zijn er heel wat Belgen die de oversteek hebben gemaakt naar het grote Amerika om er daar grootschaligere films te gaan maken. Met het gigantische succes van Rundskop (2011) en The Broken Circle Breakdown (2012) en lijkt het immers dat de Belgische cinema definitief op de kaart gezet is. Sindsdien timmeren  Matthias Schoenaerts en Veerle Baetens verder aan hun internationale succes. En ook onze Vlaamse regisseurs doen het niet slecht. Zo waren Adil El Arbi en Bilall Fallah eerder dit jaar verantwoordelijk voor de schitterende Bad Boys for Life en presenteerde Robin Pront zijn eerste Amerikaanse langspeler middenin de coronacrisis. Is The Silencing zijn doorbraak of mist de film een aantal dingen?

© 2019 The Silencing, LLC. All Rights Reserved.

In het betoverende stadje Echo Falls is er niet al te veel te beleven, op één ding na: het Gwen Swanson natuurreservaat dat wordt uitgebaat door Rayburn Swanson. De Amerikaan besloot immers om zich na de verdwijning van zijn dochter, ruim vijf jaar geleden, volledig in te zetten voor dierenwelzijn. Wanneer op een dag echter in de buurt van zijn reservaat een lijk gevonden wordt en Swanson niet veel later merkt dat er met zijn camera’s is geknoeid, trekt hij al gauw de conclusie dat het iets te maken heeft met zijn verdwenen dochter. Zou het kunnen dat ze nog leeft? Samen met de gloednieuwe Sherrif Alice Gustafson en politiebaas Karl Blackhawk probeert hij te achterhalen wat er aan de hand is, maar dat is niet zonder gevaren…

© 2019 The Silencing, LLC. All Rights Reserved.

Robin Pront is in België een erg verrassende naam. De sterke regisseur wist immers iedereen om zijn vinger te winden met zijn uitstekende misdaaddebuut D’Ardennen (2015), een Vlaamse topprent die ook internationaal heel wat aandacht kreeg. Dat hij al gauw een Amerikaanse prent zou regisseren stond dan ook in de sterren geschreven. Met The Silencing brengt de man opnieuw een misdaadfilm die qua toon erg gelijkaardig is. Het verhaal is immers erg duister en poogt op een gelaagde wijze de kijker te entertainen. Jammer genoeg is het scenario waarmee Pront aan de slag moet van de hand van de eerder onbekende Micah Ranum en is is het over de gehele lijn behoorlijk verwarrend. Er zijn genoeg interessante elementen in de film, maar eigenlijk is The Silencing één grote rommelhoop.

© 2019 The Silencing, LLC. All Rights Reserved.

Toch kan je de film op het vlak van zijn personages veel goedmaken. Rayburn Swanson is immers een erg geloofwaardige persoonlijkheid en is over de gehele lijn mooi uitgewerkt. Ook Sherrif Alice Gustafson, die met een bloederige moordzaak meteen voor de leeuwen gegooid wordt, is absoluut interessant om doorheen het verhaal te volgen. Het is alleen zonde dat scenarist Micah Ranum niet meer moeite doet om hun interessante persoonlijkheden mooi tot hun recht te laten komen. De twee personages worden sterk vertolkt door respectievelijk Nicolaj Coster-Waldau en Annabelle Wallis, maar ook zij stoten op de limieten van het scenario. Tot slot zie je ook Hero Fiennes Tiffin, Zahn McClarnon en Shaun Smyth de revue passeren.

Het verdict

Met The Silencing presenteert D’Ardennen-regisseur Robin Pront zijn allereerste Amerikaanse cinemaprent. Op papier heeft de film alles in zich om een regelrecht schot in de roos te zijn, maar in de praktijk is het geheel anders. De sterke regie van Pront wordt immers volledig overschaduwd door het erg matige scenario van Micah Ranum. Op zich zijn de personages erg interessant, maar ook zij komen totaal niet tot hun recht. Gelukkig zorgen Coster-Waldau en Wallis voor degelijk acteerwerk en wordt de film finaal toch nog de moeite waard. The Silencing is dus lang niet de gehoopte doorbraaktopper voor de Vlaamse regisseur. De film wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 21 oktober 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Kijk jij uit naar de eerste Amerikaanse productie van Robin Pront? Heb je de film met Game of Thrones-acteur Nicolaj Coster-Waldau al gekeken en vond je het allemaal wel goed? Of ben je het eens met onze recensie? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *