Review – The Plot Against America: Seizoen 1 (2020)

Informatie

Regie: Minkie Spiro & Thomas Schlamme
Cast: Winona Ryder, John Turturro, Anthony Boyle, Zoe Kazan, Morgan Spector & Caleb Malis
Genre: Drama, thriller
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Originele zender: HBO
Belgische zender: Streamz en Streamz+
Releasedatum DVD: 28 oktober 2020

© 2020 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Over een kleine week vinden de langverwachte presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten plaats. Zoals het er nu naar uitziet, zou het kunnen dat Amerika op 4 november 2020 wakker wordt met een nieuwe president. Quasi alle polls geven immers aan dat Joe Biden het van Trump zal halen. De vraag is alleen hoe juist dat allemaal is. Een paar jaar terug voorspelde iedereen ook een verpletterende overwinning voor Hillary Clinton. Dat gezegd zijnde: het presidentschap van Trump was voor iedereen een enorme verrassing. Naast zijn onconventionele stijl was de man ook verantwoordelijk voor een groeiend racisme in de States. Het is dan ook geen toeval dat HBO net tijdens Trumps presidentschap op de proppen kwam met The Plot Against America, een boeiend gedachte-experiment dat veel gelijkenissen vertoont met de Trumpiaanse wereld.

© 2020 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Het is 1940 en Europa lijdt onder de kracht van een bloederige oorlog. Terwijl Adolf Hitler en zijn legers er alles aan doen om het Europese continent te veroveren, vindt er in de VS een spannende verkiezingsstrijd plaats. De Levins, een Joodse familie die dichtbij New Jersey woont, leven mee met hun Europese lotgenoten en hopen samen met miljoenen andere Amerikanen dat Franklin D. Roosevelt de volgende man in het Witte Huis wordt. Dat draait echter anders uit: de verkiezingen worden gewonnen door Charles A. Lindberg, een voormalige piloot die bijzondere sympathieën koestert voor het Naziregime en jodenhaat niet schuwt. Terwijl hun wereld stilaan geregeerd wordt door fascisme, groeien de Levins volledig uit elkaar. Maar wat als de jodenhaat in de VS akelige proporties aanneemt?

© 2020 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

Het is geen geheim dat Donald Trump er door zijn krasse uitspraken en vreemde gedragingen eigenhandig voor gezorgd heeft dat racisme in de VS erg fel is toegenomen. The Wire-scenaristen David Simon en Ed Burns zagen dan ook het uitgelezen moment om hier een serie over neer te pennen. Dat deden ze aan de hand van het bekende boek van de joodse schrijver Philip Roth. The Plot Against America is dan ook op ieder vlak een regelrecht schot in de roos. De minireeks van HBO vertelt immers uitstekend over een alternatieve geschiedenis waarin een fascistische man aan het roer van de VS komt te zitten, met alle gevolgen van dien. Naast andere bevolkingsgroepen worden voornamelijk de joden het slachtoffer. Zo worden vreemde herlokaliseringsprojecten opgezet en worden hun vrijheden beetje bij beetje ingeperkt.

© 2020 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved.

The Plot Against America mag dan wel fictief zijn, de reeks voelt over de gehele lijn erg actueel aan. En dat is niet het enige wat het verhaal zo sterk maakt. Simon en Burns nemen immers alle tijd van de wereld om de subtiele veranderingen in de leefwereld van de joden uiteen te zetten, hetgeen alles nog indrukwekkender maakt. Naast het sterke verhaal, zijn ook de acteerprestaties van de volledige cast fenomenaal. Zo zie je Winona Ryder en John Turturro als de naïeve joodse Evelyn Finkel en rabbijn Lionel Bengelsdorf, die niet beter weten dan te geloven in de goede bedoelingen van president Lindenberg. Recht tegenover hen zie je Zoe Kazan en Morgan Spector als Bess en Herman Levin, die geleidelijk aan voelen hoe de wereld rondom hen verandert. Tot slot zie je ook nog Anthony Boyle schitteren als Alvin Levin. Ook op het vlak van de personages zit de reeks volledig goed.

Het verdict

Ben je op zoek naar een leerrijke, spannende en vooral erg actuele historische reeks die subtiel en minder subtiel kritiek geeft op het beleid van Donald Trump? Zoek dan niet langer, want The Plot Against America is een niet te missen miniserie. Het verhaal is uitstekend neergepend door David Simon en Ed Burns en zoomt in op een joodse familie die aan den lijve ondervindt hoe Amerika verandert na de fictieve verkiezing van een pro-Nazi president. Alle afleveringen zijn feilloos verteld en maken duidelijk hoe gevaarlijk extreemrechtse ideeën kunnen zijn. Dankzij het uitstekende acteerwerk van Winona Ryder, John Turturro en alle andere leden van de cast komt dat alles nog beter tot zijn recht. The Plot Against America wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 28 oktober 2020 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de reeks nu.

Wat denk jij van The Plot Against America? Heb je de reeks, gebaseerd op het pakkende en uitstekende boek van Phillip Roth, al gekeken en maakte je ook zo snel de link met de wereld sinds Trump? Vond je de reeks goed of niet? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *