Review – Proxima (2019)

Informatie

Regie: Alice Winocour
Cast: Eva Green, Zélie Boulant-Lemesle, Alekseey Fateev, Matt Dillon & Lars Eidinger
Genre: Drama, actie, sciencefiction
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 27 november 2019, verdeeld door Cherry Pickers
Releasedatum DVD: 14 oktober 2020

© 2019 Dharamsala – Darius Films – Pathé – France 3 Cinéma. All Rights Reserved.

Recensie

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is doorheen de geschiedenis met grote zekerheid sterk verminderd. Wie de huidige maatschappij analyseert, merkt echter dat er nog steeds veel verschillen zijn in de behandeling tussen mannen en vrouwen. Zo worden die laatsten soms geweerd uit sollicitatieprocedures omwille van een zwangerschap of wordt nu en dan nog algemeen aanvaardt dat de vrouw ‘het zwakkere geslacht’ is. Uiteraard is daarvan helemaal niets waar en zijn er heel wat sterkere vrouwen dan mannen op de aardbol te bespeuren. Nu en dan worden er in filmland heel wat interessante films over sterke vrouwen gemaakt. Één daarvan is Proxima, een pakkende film over een dappere vrouw die op het punt staat richting Mars te reizen.

© 2019 Dharamsala – Darius Films – Pathé – France 3 Cinéma. All Rights Reserved.

Sarah is een alleenstaande moeder die al een aantal jaren steeds alleen voor haar dochtertje Stella moet opdraaien. Ze werkt bij het ESA, de Europese Ruimteorganisatie die zich klaarmaakt om samen met Rusland en de VS een heuse missie naar Mars in te richten. Wanneer één van de geselecteerde astronauten afhaakt, stelt de dappere Sarah zich kandidaat. Samen met de Amerikaanse Mike en de Rus Anton bereidt ze zich zo goed mogelijk voor op de lange reis richting de rode planeet. Alleen is dat voor haar, als een vrouw én alleenstaande moeder, geen evidentie. Sarah doet immers ook haar uiterste best om zo lang mogelijk aanwezig te zijn voor Stella. Zal ze de zware training overleven én vrede kunnen nemen met het feit dat ze Stella moet achterlaten?

© 2019 Dharamsala – Darius Films – Pathé – France 3 Cinéma. All Rights Reserved.

De meeste sciencefictionprenten die we op ons afgevuurd krijgen gaan eigenlijk allemaal over hetzelfde: er gebeurt namelijk steeds iets vreemds in de ruimte en daarom moet een team van astronauten op onderzoek. Regisseur-scenariste Alice Winocour, die eerder al Maryland (2015) met Matthias Schoenaerts inblikte, presenteert de kijker niets van dat. De film focust immers op de lange voorbereidingsweg van een alleenstaande moeder die gebeten is door het astronautenvak en tegelijk ook echt een goede moeder wil zijn. Vanzelfsprekend zorgt dat voor een inwendige tweestrijd en die wordt door Winocour indrukwekkend gebracht. Proxima ontpopt zich na een dikke tien minuten tot een uitstekend sciencefictiondrama dat emotioneel spannend is tot op de laatste seconde.

© 2019 Dharamsala – Darius Films – Pathé – France 3 Cinéma. All Rights Reserved.

De grootste troef van deze Franse topfilm is dat er zo veel tijd en ruimte is om het hoofdpersonage te verkennen. Daardoor kom je als kijker heel erg dicht bij de ambitieuze Sarah en begrijp je ook helemaal wat haar drijft. Want zo is het: de jonge Stella is voor Sarah zowel een handrem als een drijfveer. Dat alles komt nog beter tot zijn recht dankzij het straffe acteerwerk van topactrice Eva Green, die zich met deze rol ontpopt tot een echte polyglot die over de gehele lijn indruk maakt. Green toont dat ze bijzonder veel in haar mars heeft. Ook de andere leden van de cast hoeven niet onder te doen. Zo zie je Matt Dillon als Mike en Aleksey Fateev als Anton. Tot slot zorgen ook Zélie Boulant-Lemesle en Lars Eidinger voor ijzersterk acteerwerk als respectievelijk Stella en Thomas.

Het verdict

Wie aan sciencefiction denkt, denkt vaak meteen aan verbluffende ruimte-avonturen die je met open mond naar het scherm doen staren. Proxima is niets van dat, maar is daarom niet minder indrukwekkend. Alice Winocour presenteert de kijker immers een erg interessante dramaprent over een vrouw die zich voorbereidt op een lange reis richting Mars en daarvoor haar dochtertje moet achterlaten. Winocour zoomt in op het persoonlijke aspect en dat maakt de film bijzonder goed. Eva Green is perfect als de ambitieuze astronaute en draagt de film compleet. Kortom: Proxima is niet te missen cinema. De film wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 14 oktober 2020 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Eva Green al zien schitteren in Proxima? Wat denk jij van de nieuwe film van Alice Winocour? Vond je de prent ook zo indrukwekkend of ben je heel wat minder enthousiast? Moet je de film nog ontdekken? Laat het ons weten door hier onder te reageren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *