Review – Outlander: Seizoen 5 (2020)

Informatie

Regie: Jamie Payne, Stephen Woolfenden e.a.
Cast: Catriona Balfe, Sam Heughan, Sophie Skelton, Duncan Lacroix, Richard Rankin & Maria Doyle Kennedy
Genre: Fantasy, drama, avontuur
Distributeur: Sony Pictures
Originele zender: Starz
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 16 september 2020

© 2020 Sony Pictures Television, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

De coronacrisis betekent op heel wat vlakken slecht weer. Zo zijn intussen misschien al enkele van jouw kennissen ziek geworden door het virus of is er in jouw omgeving misschien wel iemand bezweken aan de gevolgen van COVID-19. Het is dan ook van groot belang dat we gedurende deze pandemische situatie met z’n allen onze uiterste moeite doen om de maatregelen te respecteren. We kunnen er echter niet omheen dat de maatregelen die de overheid uitvaardigt de grootste beperking op onze vrijheden betekent sinds de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig zijn er in de onzeker coronaduisternis op film- en serievlak nog toch nog enkele lichtpuntjes te bespeuren. Zo bracht Sony Pictures midden september het langverwachte vijfde seizoen van de topreeks Outlander uit op DVD en Blu-Ray. Is dit dé reeks die je tijdens deze eerder saaie periode moet ontdekken?

© 2020 Sony Pictures Television, Inc. All Rights Reserved.

Na de spannende en gevaarlijke belevenissen in het Amerika van de achttiende eeuw doen Claire en Jamie er alles aan om Fraser’s Ridge een warme thuis te maken voor iedereen, ook voor Brianna en Roger die nog niet zo lang geleden het leven van Claire en Jamie wisten te redden. Na de langverwachte trouw van Brianna en Roger slaat de sfeer echter compleet om. Tryon, de gouverneur van North Carolina die Jamie een tijd terug een gunst verleende, eist nu immers zijn tegenprestatie op. Jamie krijgt de opdracht om een militie op te richten en het samen met het Britse leger op te nemen tegen de Regulators, een bende losgeslagen Schotten onder leiding van diens eigen peetvader Murtagh. Jamie doet er alles aan om een bloederige confrontatie te vermijden. Maar zal hem dat ook echt lukken?

© 2020 Sony Pictures Television, Inc. All Rights Reserved.

Er zijn maar weinig reeksen die indrukwekkend interessant blijven doorheen alle seizoenen heen. Zo kan je niet anders dan vaststellen dat Game of Thrones naar het einde toe een regelrechte ramp werd. Outlander is gelukkig op alle vlakken een volledige tegenpool van de HBO-reeks. Het verhaal van Claire en Jamie, twee dolverliefde niet-zo-tijdsgenoten, blijft immers bijzonder interessant, al merk je al gauw op dat het vijfde seizoen iets anders is dan de vorige jaargangen. De scenaristen kiezen in de nieuwe afleveringen immers voor een nog grotere focus op de personages. Naast de vele spannende gebeurtenissen gaan de makers immers dieper in op het interpersoonlijke aspect, een evolutie die je natuurlijk alleen maar kan toejuichen. Het zorgt er immers voor dat je in het vijfde seizoen van Outlander dichter dan ooit bij de personages komt.

© 2020 Sony Pictures Television, Inc. All Rights Reserved.

En die personages zijn en blijven fantastisch. Claire en Jamie zorgen zoals steeds voor fantastisch vuurwerk op je scherm. Het is fijn om te zien dat de chemie tussen acteur Sam Heughan en actrice Cationa Balfe echt blijft werken. Hetzelfde geldt voor Sophie Skelton en Richard Rankon. Zij brengen het prachtige liefdesverhaal van Brianna en Roger met een grote finesse naar het scherm. Die laatste maakt doorheen dit vijfde seizoen bovendien een fijne psychologische ontwikkeling door. En ook de andere personages zijn fijn om te bewonderen. Denk maar aan Jocasta MacKenzie, Fergus, de immer sympathieke John Grey en de lieve Marsali. Ook hun personages worden ijzersterk neergezet door goede acteurs, al is het Maria Doyle Kennedy die echt verbluft als de blinde Jocasta.

Het verdict

Sommige series wordt je nooit beu. Die vlieger gaat helemaal op voor wat betreft Outlander. Het vijfde seizoen van de uitstekende Starz-reeks trakteert de kijker immers opnieuw op spannende taferelen vol momenten die je op het puntje van je stoel laten zitten. Door deze keer echter nog meer te focussen op de personages, voel je je van meet af aan echt deel van het verhaal. Claire en Jamie blijven geweldige personages en worden zoals steeds prachtig neergezet door de sterke tandem Heughan-Balfe. Als je dan ook nog eens kan genieten van de prachtige sets en indrukwekkende shot, weet je eigenlijk al meer dan genoeg. Mis de nieuwe afleveringen dus niet. Het vijfde seizoen van Outlander wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 16 september 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij ook al jaren zo’n echte Outlander-fan en vind je het verhaal van Claire en Jamie ook zo fantastisch? Heb je alle afleveringen van het laatste seizoen ook al gekeken? Wat vond jij ervan? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *