Review – Undercover: Seizoen 2 (2020)

Informatie

Regie: Pieter Van Hees en Cecilia Verheyden
Cast: Tom Waes, Anna Drijver, Frank Lammers, Sebastien Dewaele, Ruth Becquart & Wim Willaert
Genre: Criminaliteit, drama, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Originele zender: Één, binnenkort ook te bewonderen op Netflix
Releasedatum DVD: 13 november 2020

© 2020 VRT – Netflix – De Mensen. All Rights Reserved.

Recensie

De laatste jaren is er niet alleen op filmvlak een heuse evolutie aan de gang in België. Ook onze series doen het steeds beter en worden ook vaker internationaal erkend. De erkenning was zelfs zo groot dat The Guardian zich in 2018 afvroeg of België op serievlak het nieuwe Scandinavië was. Alle gekheid op een stokje: ook dit jaar waren er al heel wat interessante titels van Belgische makelij op het kleine scherm te bewonderen. Zo konden de abonnees van de gloednieuwe streamingdienst Streamz eindelijk genieten van de langverwachte topreeks De Bende van Jan de Lichte. De laatste weken waren het echter voornamelijk ze zondagavonden die voor veel seriefans een gigantische spanning brachten. Op Één was immers het nieuwe seizoen te bewonderen van Undercover, de sterke reeks met Tom Waes en de minstens zo straffe Frank Lammers. Is het tweede seizoen van de Belgisch-Nederlandse coproductie onder toeziend oog van Netflix ook zo straf?

© 2020 VRT – Netflix – De Mensen. All Rights Reserved.

Bob is terug bij zijn kinderen en probeert om na de gevaarlijke undercoverzaak rond Ferry Bouman en zijn echtgenote Daniëlle terug een normaal leven op te bouwen. De rust wordt echter verstoord wanneer één van zijn voormalige collega’s op brutale wijze om het leven werd gebracht. Bob doet onderzoek en vindt al gauw een verband met El Dorado, een ranch waar de gebroeders Berger de plak zwaaien. Bob ontdekt dat de twee een verleden hebben als wapenhandelaars en krijgt de opdracht om er als Steve te infiltreren. De opdracht lijkt eenvoudig, maar al gauw ontdekt Bob dat Laurent en zijn broer JP veel gevaarlijker zijn dan ze lijken. Intussen voelt hij de hete adem van Ferry in zijn nek. Hoe loopt dit allemaal af voor de undercoveragent?

© 2020 VRT – Netflix – De Mensen. All Rights Reserved.

Het eerste seizoen van Undercover was op meerdere vlakken een indrukwekkend schot in de roos. Het verhaal van een Nederlandse drugsdealer die zich in een Vlaamse camping vestigde zorgde immers voor razendspannende momenten. En hou je vast: het tweede seizoen is op ieder vlak nog beter. Van meet af aan heb je als kijker immers door dat er nog meer op het spel staat. Na een relatief rustige eerste aflevering trakteren de makers van de reeks je immers op de ene indrukwekkend spannende aflevering na de andere. Het scenario zit uitstekend in elkaar en ook visueel is Undercover opnieuw van een ongekend hoge kwaliteit. Dit is fantastische televisie van het allerhoogste niveau.

© 2020 VRT – Netflix – De Mensen. All Rights Reserved.

De kwaliteit van Undercover situeert zich daarnaast ook op een ander essentieel element voor een ijzersterke reeks: de personages. Bob – die in dit seizoen rondloopt en rondrijd als de Antwerpse Steve – voelt langs alle kanten dat echt alles op het spel staat. Bovendien is alles wat in dit seizoen gebeurt voor hem heel persoonlijk, waardoor je je als kijker erg gemakkelijk met hem kan vereenzelvigen. Dat wordt nog eenvoudiger door de briljante vertolking van Tom Waes, die zich nogmaals als acteur weet te bewijzen. Ook Anna Drijver, Frank Lammers en Manou Kersting zie je opnieuw de pannen van het dak spelen. De sterke en interessante nieuwe rollen, die van de onfortuinlijke Nathalie, de gevaarlijke JP en diens naïeve broer Laurent, worden dan weer indrukwekkend vertolkt door Ruth Becquart, Sebastien Dewaele en Wim Willaert. Het trio tilt het niveau van de reeks eigenhandig naar een ongezien hoog niveau.

Het verdict

Het tweede seizoen van Undercover bezorgt de kijker van over de hele wereld straks tien afleveringen van een enorm hoog niveau. De reeks over undercoveragent Bob die met plezier grote risico’s neemt om twee gevaarlijke broers achter slot en grendel te kunnen steken is indrukwekkend spannend, fantastisch geschreven en erg straf in beeld gebracht. Maar wat je echt helemaal gebiologeerd naar het scherm doet staren? Dat zijn de personages en het acteerwerk van Waes en het nieuwe trio Becquart-Dewaele-Willaert. Dit alles doet je maar tot één conclusie komen: ook het tweede seizoen van Undercover is één van de beste dingen die we ooit al op het Vlaamse kleine scherm zagen. De reeks van Dutch FilmWorks ligt sinds 13 november 2020 op DVD in de winkelrekken en is binnenkort ook te bewonderen op Netflix. Bekijk de intense trailer van het nieuwe seizoen nu.

Heb jij ook zo genoten van het tweede en ijzersterke seizoen van Undercover? Vond jij de tweede jaargang van de Nederlands-Belgische coproductie ook nog beter dan het al was? En wat vond je van het acteerwerk van het trio Becquart-Dewaele-Willaert? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

5 reacties

  1. Van de 2 seizoenen was het eerste seizoen wel het sterkste. Het 2e seizoen start de eerste afleveringen niet sterk op maar blijft uiteindelijk toch wel goed genoeg om verder te kijken.

    Als er een derde seizoen komt zal er beter gekeken moeten worden naar de ervaringen van seizoen 1 ipv 2.

  2. Seizoen 2 kon mij moeilijk blijven boeien en heb ik pas na de film Ferry verder kunnen zien. Nederlandse inbreng is in deze serie nagenoeg nihil. Veel verhaallijnen zijn ver gezocht en sommig acteerwerk van met name kleine bijrollen is ronduit slecht. Hopelijk wee beter S3

  3. Tegenvallend in vergelijking met seizoen 1.
    Acteerwerk zeer matig. De Bergertjes geven geen seconden echt de indruk schurken te zijn. De verhaallijnen zijn onsamenhangend.
    Verhaal van Ferry hangt er maar wat bij!

  4. Ferry en Peter … blijft me imponeren. Sterk. De manier waarop Ferry in het gevang sloeft … zalig om naar te kijken; Bergertjes vind ik iets minder nu en dan. Maar ik ben een fan van de eerste minuut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *