Review – Perry Mason: Seizoen 1 (2020)

Informatie

Regie: Timothy Van Patten & Deniz Gamze Ergüven
Cast: Matthew Rhys, Chris Chalk, Juliet Rylance, Tatiana Maslany, John Lithgow & Gayle Rankin
Genre: Criminaliteit, drama
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Originele zender: HBO
Belgische zender: Streamz en Streamz+
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 11 december 2020

© 2020 Home Box Office. Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

De kerst- en eindejaarsperiode is traditioneel gezien één van de topperiodes voor bioscoopzalen over de gehele wereld. Heel wat families en gezinnen besluiten dan immers om te gaan genieten van een heerlijke kerstfilm of een fantastische blockbuster waar ze al een ruime tijd naar uitkijken. Vanzelfsprekend steekt de hele coronasituatie daar momenteel een serieus stokje tussen. Gelukkig zijn er tal van andere manieren om van langverwacht entertainment te genieten. Zo kan je van tal van schitterende films en series genieten via Steamz, de relatief jonge streamingdienst van Telenet en DPG Media. Één van de topreeksen die je er momenteel kan bewonderen is Perry Mason, een remake/reboot van de verhalen van ’s werelds bekende strafrechtadvocaat die momenteel ook op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken ligt.

© 2020 Home Box Office. Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Los Angeles, 1932. Terwijl de hele wereld nog steeds aan het afzien is van de gevolgen van de Grote Depressie, gaat het in de stad steeds beter. Voor Perry Mason zijn het echter slechte tijden. Zijn huwelijk is mislukt en ook zijn woonplaats is niet perfect. Bovendien is hij ondanks zijn rechtendiploma ‘maar’ aan de slag als privédetective. Wanneer hij via zijn goede vriend en gevreesde advocaat E.B. Jonathan in aanraking komt met de boeiende Charlie Dodson-zaak, verandert er echter veel in zijn leven. Mason bijt zich vast in de moordzaak en komt al gauw in aanraking met een vreemde kerkgemeenschap. Terwijl iedereen al denkt te weten die de dader is, doet Mason er alles aan om de echte schuldigen te vinden. Uiteindelijk zal hij de enige zijn die gerechtigheid zal kunnen afdwingen…

© 2020 Home Box Office. Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: aanvankelijk is Perry Mason een heel flauwe televisiereboot. De makers en producers, waaronder de bekende Robert Downey Jr., focussen immers veel te veel op de sfeerzetting. Dat is aanvankelijk niet slecht, maar het zorgt ervoor dat het verhaal veel te traag op gang komt. Wie er echter lang genoeg in slaagt om geduldig te zijn, wordt rijkelijk beloond. Na drie afleveringen wordt deze korte reeks immers een fantastisch rechtbankdrama met tal van spannende momenten die je steeds weer met grote bewondering naar het scherm doen staren. Het verhaal, de regie en de personages… allen worden ze naar het einde toe erg scherp en dat maakt deze dramareeks finaal bijzonder indrukwekkend.

© 2020 Home Box Office. Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Naast het – uiteindelijk – boeiende verhaal over een moord op een piepjonge baby is Perry Mason ook voornamelijk een boeiende karakterschets van het hoofdpersonage, hetgeen je eigenlijk al wel had kunnen afleiden uit de titel. Perry Mason is immers een regelrechte nietsnut die door tal van gebeurtenissen echt zin vindt in zijn leven. Het personage is bijzonder gelaagd en wordt met glans vertolkt door Matthew Rhys, die eerder al indruk maakte met zijn rol als Philip Jennings in The Americans. Rhys is een rasacteur, zoveel is duidelijk. Maar ook Della Street, Emily Dodson, Paul Drake, Sister Alice en E.B. Jonathan zijn sterk uitgewerkte personages die alles – zeker naar het einde toe – echt fantastisch maken. Door het formidabele acteerwerk van Juliet Rylance, Gayle Rankin, John Lithgow en Tatiana Maslany komt alles nog beter tot zijn recht.

Het verdict

Wie op zoek is naar een televisiereeks die er van meet af aan helemaal ‘boenk’ op zit, is er met Perry Mason totaal aan voor de moeite. De reeks van Robert Downey Jr. wordt immers pas echt spannend en uitstekend na drie afleveringen van trage sfeerzetting die absoluut te lang aanvoelen. Dat alles wordt echter volledig goedgemaakt door het fantastische verhaal en de gelaagde personages die zich gedurende de reeks steeds mooier ontplooien. Matthew Rhys draagt de reeks uitstekend als Perry Mason en ook de andere leden van de cast presenteren de kijker fijngevoelig acteerwerk. Ook qua regie en sfeer zit de reeks verder helemaal goed. Ter conclusie: wie geduldig kan en wil zijn, zal aan Perry Mason heel wat plezier beleven. De reeks wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 11 december 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de reeks nu.

Wat denk jij van deze sfeervolle jaren ’30-reeks over een advocaat in wording die eindelijk zijn roeping vindt? Heb je de reeks gekeken en vond je Matthew Rhys ook zo straf? Of spreekt de titel je niet aan? Laat het weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *