Review – The Mandalorian: Seizoen 1 (2019)

Informatie

Regie: Rick Famuyiwa, Bryce Dallas Howard, Taika Waititi e.a.
Cast: Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Nick Nolte, Werner Herzog & Giancarlo Esposito
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Originele zender: Disney+
Releasedatum: 12 november 2019, alle afleveringen beschikbaar sinds 27 december 2019

© 2018 Lucasfilm Ltd. & ™. All Rights Reserved.

Recensie

Zo’n ruime twee jaar geleden kwam er voor veel cinemafans een einde aan een gigantisch en bombastisch ruimtetijdperk. Met The Rise of Skywalker (2019), de negende film in de Skywalker-reeks, presenteerde Lucasfilm immers de allerlaatste film die een rechtstreekse link had met de vertrouwde Star Wars-personages. Intussen werden echter al heel wat nieuwe projecten aangekondigd en kwam de bekende franchise ook voor het eerst in een televisieformat tot bij haar fans met The Mandalorian, de reeks die eigenhandig zorgde voor een enorm goede start voor Disney+. Intussen is er ook al een tweede seizoen gereleaset en ziet het er naar uit dat de reeks nog heel wat jaren zal lopen. Is die eerste jaargang van de reeks dan echt zo bijzonder?

© 2018 Lucasfilm Ltd. & ™. All Rights Reserved.

Na de gebeurtenissen uit The Return of the Jedi (1983) en de val van het Galactisch Keizerrijk lijkt het heelal beland te zijn in een relatief rustige periode. Dat is ook zo voor Mando, een bekende en succesvolle premiejager die deel uitmaakt van het alombekende geloof van de Mandalorianen. De man houdt zich bezig met het traceren van waardevolle doelwitten en ze heelhuids af te leveren aan de opdrachtgever. Wanneer hij echter besluit om één van zijn doelwitten, een vijftigjarige baby, niet af te leveren volgens de regels van de kunst, wordt Mando zelf het doelwit. Samen met enkele nieuwe vrienden moet hij de baby veilig proberen te houden. Maar wat is er zo bijzonder aan het kleine kind?

© 2018 Lucasfilm Ltd. & ™. All Rights Reserved.

Televisiereeksen die zich binnen de wereld van Star Wars afspeelden hebben we tot nu toe alleen gezien in animatieformaat. Toen Disney en Lucasfilm The Mandalorian presenteerden, was er dan ook bij veel mensen een enorm enthousiasme. Jammer genoeg worden de torenhoge verwachtingen van de reeks niet meteen ingelost: de eerste aflevering van de reeks voelt immers eerder flauw en saai aan. Vergis je echter niet: regisseur-scenarist Jon Favreau en zijn team van mede-schrijvers zorgen ervoor dat de reeks echt toewerkt naar een uitstekende climax. Iedere aflevering wordt net dat ietsje meer spannend en daardoor wordt The Mandalorian, net zoals vele films in de Star Wars-wereld, finaal een uitstekend schot in de roos. Net zoals een goede wijn moet ook deze reeks even wat rijpen.

© 2018 Lucasfilm Ltd. & ™. All Rights Reserved.

Een eerste aflevering is immers altijd een moeilijke zaak. Het grootste probleem dat je aanvankelijk met de reeks lijkt te hebben, ligt dan ook bij de personages. Je hebt in het begin immers geen idee naar wie je zit te kijken. Ook dat probleem wordt doorheen de acht afleveringen uitstekend weggewerkt: Mando, Cara Dune, Greef Karga en Kuill… het zijn maar enkele personages die zich doorheen de reeks ontpoppen tot erg geloofwaardige persoonlijkheden die je maar al te graag blijft volgen. Uiteraard zit daar ook het acteerwerk voor een groot deel tussen. De rol van Mando wordt met verve vertolkt door Pedro Pascal, die je eerder al zag schitteren in Game of Thrones. Verder zie je ook Gina Carano, Nick Nolte, Carl Weathers en zelfs de grote Werner Herzog in uitstekende rollen schitteren. Ja hoor, The Mandalorian is schitterend gecast.

Het verdict

Het moet gezegd: The Mandalorian weet met haar eerste aflevering helemaal niet veel indruk te maken. Na een kwartiertje denk je immers: “Is dit het?” Gelukkig weten Favreau, zijn uitstekende regisseurs, de fantastische cast én de visueel verbluffende speciale effecten je na een aantal afleveringen helemaal om hun vinger te draaien en verandert je mening zo al gauw. The Mandalorian – de eerste live action reeks in het Star Wars-universum – ontpopt zich op die manier tot één van de beste reeksen van de laatste jaren die volkomen terecht reeds een aantal Emmy’s in de wacht wist te slepen. Wees er dus maar zeker van dat deze reeks één van de redenen is waarom ook jij zou moeten investeren in Disney+. De reeks is sinds 12 november 2019 immers enkel via dat kanaal te bewonderen. Bekijk de knappe trailer nu.

Was jij ook zo benieuwd toen Disney en Lucasfilm hadden aangekondigd dat ze voor het eerst met een live action-reeks kwamen van Star Wars? Heb je ook genoten van de reeks, maar was je aanvankelijk ook zo teleurgesteld als ons? Of is de teleurstelling gebleven? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw bevindingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *