Review – The Racer (2020)

Informatie

Regie: Kieron J. Walsh
Cast: Louis Talpe, Iain Glenn, Tara Lee, Matteo Simoni, Ward Kerremans & Karel Roden
Genre: Sportief drama
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 9 september 2020, verdeeld door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 26 februari 2021

© 2020 Blinder Films – Calach Films – Caviar. All Rights Reserved.

Recensie

België is het land van het wielrennen en het veldrijden. Heel wat van onze landgenoten nemen dagelijks of minstens wekelijks de tijd om een fietstochtje te maken, de ene al wat fanatieker dan de andere. In ons land is om die reden de wielersport ook ongelooflijk groot. Jaarlijks is het immers uitkijken naar de prestaties van Belgische renners tijdens de bekende klassiekers zoals de Giro, Vuelta en de Tour de France. Die laatste en wereldbekende wielerwedstrijd is echter al vaak het toneel geweest van niet zo verrassende sportdrama’s. Zo werd de Tour van 1998 volledig overschaduwd door het dopingschandaal rondom het Festina-team. Daarom staat die editie vandaag bekend als ‘Le Tour Dopage’. Maar hoe ging het er toen eigenlijk echt aan toe? Daarover gaat de fictieve dramaprent The Racer, een Iers-Belgische coproductie met Louis Talpe in de hoofdrol.

© 2020 Blinder Films – Calach Films – Caviar. All Rights Reserved.

Het is 1998 en de zomer breekt aan. Voor menig sport- en fietsfanaat wil dat wil zeggen dat ook de jaarlijkse Tour de France wederom in het verschiet ligt. Alleen is het dit jaar net iets anders: de Tour start immers rond de Ierse hoofdstad Dublin. Net als vele andere renners stoomt de bekende maar weinig succesvolle Belgische Dominique Chabol zich klaar voor de eerste etappe. De druk is deze keer echter enorm groot: Chabol is 39 en rijdt wellicht zijn allerlaatste Tour. Er is immers nog geen zicht op enige contractverleningen. Bovendien eist het jarenlange dopinggebruik stilaan zijn tol en is de man zijn rol als ‘domestique’, een renner die ten dienste van anderen rijdt en zelf nooit mag winnen, stilaan beu. Hoe zal Chabol zijn rol in deze Tour vervullen? Zal hij überhaupt het einde van de ronde halen?

© 2020 Blinder Films – Calach Films – Caviar. All Rights Reserved.

Wielrennen gaat niet alleen over wie op het einde van de rit als eerste over de eindmeet komt. Topsport draait immers ook over de hele machine die zich ontplooit achter de uiteindelijke topprestaties. Onder meer daarover gaat deze Belgische coproductie The Racer. De prent legt immers goed bloot hoe de oudere Chabol als een intussen  ‘oude rot’ na al die jaren het hele Tourgebeuren ervaart. Daarbij zijn onder meer hysterische ploegmaats, erg spannende dopingcontroles en levensbedreigende situaties quasi dagelijkse kost. De focus ligt voornamelijk op die twee laatste elementen, die uiteraard ook grotendeels plaatsvonden tijdens de Tour van 1998. Regisseur-scenarist Kieron J. Walsh en zijn coscenaristen slagen er tot op een bepaald niveau in om dat alles behoorlijk geloofwaardig te brengen. Alleen legt de man nu en dan de accenten verkeerd en voel je je op het einde van de rit ietwat verloren. Bovendien voelt het geheel net iets te slordig aan.

© 2020 Blinder Films – Calach Films – Caviar. All Rights Reserved.

Tot op een zekere hoogte worden die slordigheden en verwarrende elementen weggenomen door het uitstekende acteerwerk. Zo tilt de sportieve Louis Talpe, die echt de perfecte looks heeft voor de rol van Chabol, de prent eigenhandig naar een hoger niveau. De West-Vlaamse topper brengt de rol van de 39-jarige wielrenner die het hele wereldje stilaan beu is – en het tegelijk toch niet wil loslaten – erg geloofwaardig naar het witte scherm. Hij wordt daarbij bijgestaan door de briljante Iain Glenn, die bij het grote publiek vooral bekend is van zijn rol als Sir Jorah Mormont uit Game of Thrones. Ook hij levert uitstekend acteerwerk met een fantastisch Schots accent. Verder zie je in de prent ook nog Matteo Simoni, de bevallige Tara Lee en Ward Kerremans in fijne ondersteunende rollen de revue passeren.

Het verdict

Door menig filmfan en fan van de wielersport werd naar The Racer erg reikhalzend uitgekeken. Terecht, want de prent bevatte ogenschijnlijk heel wat interessante elementen en een erg fijne cast. Jammer genoeg weet regisseur Kieron J. Walsh deze torenhoge verwachtingen niet helemaal in te lossen. Het scenario bevat inderdaad een aantal interessante pistes, maar verkent deze onvoldoende. Daardoor voelt het geheel onaf aan, iets wat des te sterker naar voren komt nadat de film afgelopen is. Met hun goede acteerwerk zorgen Talpe, Lee en Glenn immers voor een frisse wind waardoor de prent uiteindelijk toch meer dan de moeite waard wordt. Mis deze film dus toch maar niet. The Racer wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 26 februari 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de veelbelovende trailer nu.

Heb jij Louis Talpe altijd al de rol willen zien vertolken van een getalenteerde sporter? Vind jij zijn performance in The Racer ook zo goed? En is jouw mening over deze prent ook zo genuanceerd? Of zie jij het anders? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *