Review – Ghosts of War (2020)

Informatie

Regie: Eric Bress
Cast: Brenton Thwaites, Theo Rossi, Kyle Gallner, Alan Ritchson, Skylar Astin & Billy Zane
Genre: Horror, oorlog, thriller
Distributeur: Source 1 Media
Releasedatum DVD: 10 december 2020

© 2018 Ghosts of War Limited. Première TV Distribution. All Rights Reserved.

Recensie

Creatieve filmmakers proberen steeds weer om nieuwe verhalen naar het grote scherm te brengen en om daarbij nieuwe technieken of nieuwe invalshoeken te hanteren. Één van de manieren om een unieke film naar het scherm te brengen is om een aantal genres met elkaar te combineren en zo een geheel nieuw subgenre te creëren. Zo zie je bijvoorbeeld niet vaak dat filmstudio’s op de proppen komen met een mix tussen oorlogscinema en enge horrortaferelen. Alleen Overlord (2018) wist die gewaagde mengelmoes tot een erg smakelijk einde te brengen. Een tijdje geleden bracht Source 1 Media de kleine oorlogsfilm Ghosts of War uit op DVD. Ook die film poogt het heldhaftige vechtgenre te combineren met horror. Maar leidt dat ook deze keer tot leuke en spannende cinema?

© 2018 Ghosts of War Limited. Première TV Distribution. All Rights Reserved.

Het is 1944 en Frankrijk is nagenoeg volledig ingenomen door de Duitse bezetter. Terwijl de oorlog aan het front maar niet aan een einde komt, krijgen Chris en zijn team van dappere soldaten een geheel andere opdracht. Ze moeten naar een gigantisch huis in het midden van het land afreizen om het te gaan beschermen tegen de Nazi’s. Eens ze aangekomen zijn en ze de aanwezige ploeg soldaten hebben afgelost, wanen ze zich in de hemel. Het huis is immers uitgerust met alle nodige luxe waardoor ze even kunnen ontsnappen aan het idee dat het oorlog is. Niet veel later beginnen er echter vreemde dingen te gebeuren en wordt stilaan duidelijk waarom niemand hun opdracht wilde. Maar wat is er echt aan de hand? Is er ooit iets vreselijks gebeurt in het huis of beelden de vijf soldaten zich gewoon iets in?

© 2018 Ghosts of War Limited. Première TV Distribution. All Rights Reserved.

De meeste horrorprenten gaan doorgaans allemaal over hetzelfde: een bezeten persoon, een vreemde entiteit of een huis waar niemand echt wil wonen omdat het allerlei geheimen met zich meedraagt. Ghosts of War hoort thuis in die laatste categorie, maar poogt eigenlijk alles een beetje te vermengen. Die combinatie met de erg sfeervolle oorlogssetting doet je van meet af aan met groot enthousiasme naar de prent kijken. Regisseur-scenarist Eric Bress weet je immers meteen helemaal op zijn trein mee te nemen. Alles ziet er immers echt goed uit. Het verhaal gaat bovendien aan een degelijk tempo vooruit en blijft over de gehele lijn behoorlijk onderhoudend. Alleen neemt Bress weinig risico’s en gaat hij gretig aan de slag met allerlei horrorclichés.

© 2018 Ghosts of War Limited. Première TV Distribution. All Rights Reserved.

Die clichés gaan ook verder op het vlak van de personages. Van een doorsnee horrorprent is immers geweten dat er bitterweinig aandacht is voor de personages. Dat lijkt op het eerste gezicht ook helemaal waar voor Ghosts of War. Wie de film echter helemaal uitkijkt, trekt verrassend een andere conclusie. Zo is Chris een erg geloofwaardige aanvoerder die liever niet buiten de lijntjes kleurt, zelfs als de dood om de hoek lonkt. De rol wordt erg degelijk neergezet door Brenton Thwaites, de acteur die in Pirates of the Carribean: Salazar’s Revenge (2017) de show steelde. Ook Kirk, Tappert, Eugene en Butchie zijn leuke persoonlijkheden, al voelen ze wel aan als de typische soldaten. De rollen worden evenwel neergezet door sterke acteurs, zoals de bekendere Theo Rossi en Kyle Gallner. Regisseur Bress wist dus een behoorlijk goede cast bij elkaar te brengen.

Het verdict

Één van de manieren om een ietwat inventievere film aan het publiek te presenteren is het goed mixen van verschillende genres die op het eerste gezicht niet meteen met elkaar te linken zijn. Regisseur-scenarist Eric Bress gaat die uitdaging aan met zijn nieuwste prent Ghosts of War en slaagt daar behoorlijk goed in. Het verhaal van vijf soldaten die het slachtoffer worden van een bezeten huis is immers echt onderhoudend. Maar jammer genoeg zijn de horrortaferelen in deze film nogal cliché, waardoor je nooit echt verrast bent. Het goede acteerwerk van Thwaites, Russo en de andere leden van de cast doet dat echter al gauw vergeten, net zoals de indrukwekkende sfeersetting. Ghosts of War is dus een leuke genreprent die vast en  zeker geen tijdverlies is. De film wordt verdeeld door Source 1 Media en ligt sinds 10 december 2020 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Heb jij al gehoord van deze eerder kleine oorlogsprent met een horrorsausje? Heb Ghosts of War al gekeken en vond je het acteerwerk in de prent ook zo degelijk? Of ben je niet zo’n fan van Brenton Thwaites en zijn collega’s? Laat ons weten wat jij van de prent denkt door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *