Review – Relic (2020)

Informatie

Regie: Natalie Erika James
Cast: Robyn Nevin, Emily Mortimer, Bella Heathcote, Steve Jodgers & Chris Bunton
Genre: Drama, horror, mysterie
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 7 oktober 2020, verdeeld door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 21 januari 2021

© 2019 Carver Films PTY LTD and Screen Australia. All Rights Reserved.

Recensie

Ouder worden gaat gepaard met heel wat aangename en minder aangename neveneffecten. Een positief gegeven aan de gezegende leeftijd is dat we kunnen genieten van ons pensioen en ons kunnen focussen op dingen die we zelf echt heel graag doen. Keerzijde van de medaille is evenwel dat ouder worden ook heel wat vervelende ziektes met zich meebrengt. Zo zijn Parkinson en kanker wellicht ook bij de ouderen in jouw familie geen onbekenden. Een andere aandoening die doorgaans voorkomt bij iets oudere mensen is dementie. Sommigen onder ons beginnen immers plots allerlei dingen te vergeten en voelen zich uiteindelijk in hun eigen vertrouwde omgeving als complete vreemdelingen. Onder meer daarover gaat Relic, een kleine Amerikaans-Australische horrorfilm die wereldwijd heel wat critici wist te overtuigen. Wat maakt die prent dan zo uitstekend?

© 2019 Carver Films PTY LTD and Screen Australia. All Rights Reserved.

Niet veel na het wegvallen van haar echtgenoot verdwijnt de kersverse weduwe Edna plots van de aardbol. Na een ongerust alarm van buren besluiten dochterlief Kay en kleindochter Sam om polshoogte te gaan nemen. Eens aangekomen aan het ouderlijk huis moeten de twee inderdaad vaststellen dat Edna verdwenen is. En dat is eigenaardig: er zijn immers geen sporen van inbraak of andere vormen van geweld. Na wat rommelen in het huis heeft Kay echter snel door dat haar moeder lijdt aan een ernstige vorm van dementie, waardoor ze op heel wat plaatsen post-its heeft gekleefd zodat ze bepaalde dingen niet vergeet. Wanneer Edna na een paar dagen echter terug opduikt, hebben Kay en Sam helemaal geen idee van wat ze nu moeten doen. Waar is Edna de laatste drie dagen geweest? Was ze gewoon verdwaald of is er iets anders aan de hand?

© 2019 Carver Films PTY LTD and Screen Australia. All Rights Reserved.

Heel wat grote filmstudio’s houden zich al jaren bezig met het produceren van horrorprenten. De reden daarvoor is logisch: de enge films vragen vaak voor een erg klein budget en weten heel wat cinefielen naar de bioscoopzalen te lokken. Omwille van dat enorme grote aanbod, is het soms zoeken naar kleinere en daarom ook interessantere suspensvolle horrorprenten. Relic hoort helemaal thuis in die categorie. De onafhankelijke Amerikaans-Australische prent begint immers erg onheilspellend en heeft daardoor van meet af aan je interesse beet. Debuterend regisseur-scenariste Natalie Erika James, die reeds enkele horrorkortfilms op haar palmares heeft staan, vertelt immers een erg rakend verhaal over een dementerende vrouw die zichzelf helemaal verliest. De spanning wordt uitstekend opgebouwd en bovendien werkt James voortreffelijk toe naar een erg indrukwekkende finale.

© 2019 Carver Films PTY LTD and Screen Australia. All Rights Reserved.

Een goed verhaal – en dat geldt voor iedere cinemaprent – is natuurlijk afhankelijk van sterke personages. Ook daarvoor heeft de jonge James bijzonder veel aandacht. Zowel Edna als Kay en de jongere Sam hebben immers een diepgaand eigen verhaal te vertellen. Ook de relaties tussen de verschillende personages worden uitstekend blootgelegd, hetgeen de film vanzelfsprekend naar een nog hoger niveau tilt. James wist bovendien ook een uitstekende cast samen te brengen. De rollen van Edna, Kay en Sam worden immers vertolkt door respectievelijk Robyn Nevin, bekend van onder meer de Matrix-filmreeks, Emily Mortimer en Bella Heathcote. De drie maken echt indruk en weten met finesse de personages naar hun hand te zetten. Wat een powervrouwen!

Het verdict

Horrorfilms beginnen – door het belachelijk grote aanbod – steeds meer op elkaar te gelijken. Als filmfan is het dan ook moeilijk om de echt kwalitatieve genrefilms eruit te kunnen vissen. Wie zich echter waagt aan Relic, zal al gauw doorhebben dat de film een echt pareltje is. Nieuwkomer Natalie Erika James brengt immers een uitstekende en sfeervolle horrorprent die een straf verhaal, uitstekende visuals en diepgaande personages met elkaar weet te combineren. De prent is fantastisch opgebouwd en ook de metafoor tijdens de finale is prachtig. Het trio Nevin-Mortimer-Heathcote zorgt voor sterk acteerwerk en maakt je van meet af aan dolenthousiast. Relic is dus een niet te missen topprent die je best zo snel mogelijk (her)bekijkt. De prent wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 21 januari 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer nu.

Ben jij ook zo’n geweldige fan van horrorprenten en heb je een zwak voor films waarbij echt ieder element op z’n plaats valt? Heb je ook zo genoten van Relic en vond je het verhaal ook zo indrukwekkend? Of deel je ons enthousiasme niet helemaal? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *