Review – Blood and Money (2020)

Informatie

Regie: John Barr
Cast: Tom Berenger, Paul Ben-Victor, Kristen Hager, Jimmy LeBlanc & Mark Sivertsen
Genre: Thriller
Distributeur: Remain in Light, in samenwerking met The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 25 november 2020

© 2019 Allagash LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Natuurgebieden zijn uitgestrekte stukken land waar schijnbaar helemaal niets lijkt te gebeuren. Afgezien van de mensen die er nu en dan een wandeling besluiten te maken, lijkt het er dan ook erg doods. Dat is natuurlijk klinkklare nonsens. Wie beter kijkt, ziet allerlei prachtige natuurtaferelen de kop opsteken. Jammer genoeg vergeten mensen soms hoe bemangrijk natuurgebieden zijn en spelen er zich in de uitgestrekte gebieden allerlei criminele of vervuilende activiteiten af. Dat is onder meer zeker het geval in het noorden van de Verenigde Staten, tegen de grens met Canada. En net daarover gaat Blood and Money, een kleine en onafhankelijke genrethriller met niemand minder dan de getalenteerde Tom Berenger. Voer voor een uitstekende cinema-avond of compleet tijdverlies?

© 2019 Allagash LLC. All Rights Reserved.

In het noorden van Maine, één van de meest noordelijke staten van de Verenigde Staten, zijn prachtige natuurgebieden te ontdekken. Daarvan is de Allagash, een sneeuwrijk gebied boordevol natuurrijkdommen, een vaste waarde. Één van de vaste bezoekers is Jim Reed, een gepensioneerde veteraan die met zichzelf worstelt en die net zoals ieder jaar probeert om een bok te schieten. Wanneer hij een prachtig exemplaar op één haar na mist en hij nogmaals probeert, beseft hij plots dat hij een onschuldige jonge vrouw geraakt heeft. Totaal van zijn melk keert hij terug naar de bewoonde wereld en ontdekt hij dat de vrouw niet zo onschuldig is. Ze maakt immers deel uit van een bende die recent een overval pleegde. Jim gaat terug en beslist om het gestolen geld voor zich te houden. Maar is dat, in die ongerepte natuur, wel een goed idee?

© 2019 Allagash LLC. All Rights Reserved.

Low budget cinema draagt vaak een erg slechte connotatie met zich mee. Veel critici en filmfans zijn er immers van overtuigd dat indrukwekkende cinema enkel mogelijk is mits een gedegen financiering. Dat klopt deels, maar nu en dan slagen filmmakers erin om met weinig geld een degelijke prent op het scherm te toveren. Dat is met Blood and Money zeker het geval. Debuterend regisseur-scenarist John Barr doet het immers behoorlijk goed. Hoewel het verhaal dat hij brengt aanvankelijk erg eentonig lijkt, moet je na een klein kwartiertje vaststellen dat alles veel beter in elkaar steekt. De prent gaat immers niet alleen over een oude man die geld vindt, maar ook over een getormenteerde ziel die met zichzelf in het reine moet komen. Dat is verrassend en maakt de film plotsklaps erg interessant.

© 2019 Allagash LLC. All Rights Reserved.

Dat het scenario plots zo verrassend aanvoelt, heeft natuurlijk ook te maken met het hoofdpersonage Jim Reed. De veteraan is immers allesbehalve oppervlakkig en maakt naar het einde toe een bijzonder mooie psychologische ontwikkeling door die alles nog aangenamer om volgen maakt. De reeds met een Oscar genomineerde topacteur Tom Berenger, bekend van onder meer Inception (2010) en Platoon (1986), brengt de rol bovendien erg ingetogen en indrukwekkend tot leven. Blood and Money mag dan wel een one man-show zijn, het is er op z’n minst een erg indrukwekkende. Naast Berenger zorgen ook Jimmy LeBlanc, Kristen Hager en Paul Ben-Victor voor goed acteerwerk is ondersteunende rollen die er echt toe doen.

Het verdict

Debuterend regisseur John Barr presenteert met Blood and Money – elders Allagash getiteld – een ruwe, ijskoude en vooral interessante misdaadthriller over een gebroken man die voor één keer in zijn leven echt iets goeds wil doen. Visueel is de film helemaal in orde en ook qua scenario, personage-opbouw en spanning zit het geheel erg goed in elkaar. Acteur Tom Berenger, die de laatste jaren misschien ietwat in de vergetelheid was gesukkeld, toont wat hij kan en voert een sterke one man-show op die tot op de allerlaatste seconde erg beklijvend blijft. Kortom: Blood and Money is zekere geen misse prent en zorgt minstens voor de fans van het genre voor een uitstekende filmavond. De prent wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 25 november 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Wat denk jij van deze kleine thriller met Tom Berenger? Heb je de film al gekeken of ben je dat na het lezen van onze recensie nog of niet meer van plan? Denk je dat er meer van dit soort films moeten zijn? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *