Review – Fair Trade: Seizoen 1 (2020)

Informatie

Regie: Marc Punt
Cast: Ella-June Henrard, Kevin Janssens, Peter van den Begin, Daphne Wellens, Manou Kersting & Axel Daeseleire
Genre: Criminaliteit, drama, thriller
Originele zender: Streamz
Releasedatum: 14 september 2020, sinds 15 februari 2021 ook wekelijks op VTM

© 2020 Independent Productions – VTM – Telenet. All Rights Reserved.

Recensie

Antwerpen heeft een gigantische haven die een enorm aandeel heeft in de wereldwijde handel, zowel over zee als over land. Heel wat grote bedrijven, zoals onder meer ExxonMobil en AB Inbev, hebben in de haven dan ook grote afdelingen die daarvoor van essentieel belang zijn. Het zou natuurlijk erg naïef zijn om te denken dat er in de Koekenstad enkel op legale manier handel wordt gedreven. Zo worden ook wapens, drugs en andere verboden producten via die toegangspoort ons land en de EU binnen gesluisd. Om de haverklap verschijnen er in de kranten dan ook berichten over een grote nieuwe drugsvangst van de politie. Maar hoe erg is de situatie er echt? En zit de politie er zelf voor iets tussen? Daarover maakte regisseur, scenarist en producer Marc Punt een gloednieuwe fictiereeks voor het streamingplatform Streamz.

© 2020 Independent Productions – VTM – Telenet. All Rights Reserved.

De mooie provinciehoofdstad Antwerpen is niet alleen het decor voor plezierige toeristenreisjes, leuke familie-uitjes of andere ontspanningsmogelijkheden. Het is ook een stad waar criminaliteit een niet te onderschatten factor is. Dat weten commissaris Walter ‘Wally’ Wilson en zijn hoofdinspecteur Robin de Rover maar al te goed. De twee uitstekende politiemensen zijn immers actief binnen de drugsafdeling van de Antwerpse politie. Door de jaren heen werden hun banden met het milieu net iets te hecht en geraakten ze in contact met de gevreesde drugsbaron Patrick Paternoster, een Antwerpenaar in hart en nieren die van nagenoeg iedere transactie op de hoogte is. In ruil voor riante sommen geld spelen Wally en Robin informatie door zodat de drugscrimineel de politie altijd een stapje voor is. Als echter bekend geraakt dat de beruchte Bob ‘Martino’ Martens terug van weggeweest is, dreigt de hele operatie in duigen te vallen. Hoe zullen Wally en Robin omgaan met deze nieuwe bron van onzekerheid? Zullen ze door de mand vallen?

© 2020 Independent Productions – VTM – Telenet. All Rights Reserved.

Toen Streamz medio september op het Belgische publiek werd losgelaten, waren er een aantal titels die meteen voor een – zij het wellicht eerder kleine – toestroom moesten zorgen. Daarvan was Fair Trade, het nieuwe geesteskind van Marc Punt, er ook één. En het moet gezegd: de nieuwe reeks van de maker van Matroesjka’s is een fantastisch schot in de roos. Hoewel de eerste aflevering ietwat flauw van start lijkt te gaan, kan je niet anders dan na een tijdje doorhebben hoe straf de reeks is. Het verhaal over corrupte politieagenten, verscheurde levens en risiconemende drugscriminelen is gewoonweg erg entertainend. Het scenario zit goed in elkaar – afgezien van enkele schoonheidsfoutjes – en ook het tempo zit over de gehele lijn helemaal goed. Iedere aflevering zit boordevol spannende verrassingen. Dit is Vlaamse televisie met een grote T die iedereen best zo snel mogelijk bekijkt.

© 2020 Independent Productions – VTM – Telenet. All Rights Reserved.

Een reeks is natuurlijk alleen maar écht de moeite waard als er voldoende aandacht geschonken wordt aan de personages die erin rondlopen. Ook aan die belangrijke factor heeft Marc Punt helemaal gedacht. Wally en Robin zijn immers echt interessante personages die doorheen de reeks een sterke character arc doormaken, waardoor het geheel echt aangenaam om volgen is. Het helpt natuurlijk ook dat de rollen sterk worden neergezet door Kevin Janssens en Ella-June Henrard. De twee zijn een uitstekend team en tillen de reeks eigenhandig naar een hoog niveau. Dé ster van de reeks is evenwel Peter Van den Begin, de gezellige Antwerpenaar die op geniale wijze de rol van drugscrimineel Patrick Paternoster naar het scherm brengt. Zijn performance is gewoonweg uitstekend. Verder zorgen ook Tine Reymer, Axel Daeseleire, Peter Van De Velde, Manou Kersting en Daphne Wellens voor indrukwekkend acteerwerk in al even indrukwekkende rollen. Leuk detail: het overgrote deel van de reeks is in het Algemeen Antwerps.

Het verdict

Wie dacht dat Streamz enkel en alleen interessant zou zijn voor de internationale producties of de steengoede HBO-titels, heeft het helemaal mis. Na de visueel indrukwekkende topreeks De Bende van Jan de Lichte is nu immers ook duidelijk dat Fair Trade een regelrecht schot in de roos is. De Antwerpse reeks van Marc Punt vertelt een boeiend verhaal én staat iedere aflevering opnieuw garant voor een enorm grote portie entertainment. De regie zit helemaal goed en ook het acteerwerk stelt geenszins teleur. Met namen als Ella-June Henrard, Kevin Janssens en Peter Van den Begin is dat natuurlijk geen verrassing. Dat het geheel gesproken is in het sappige Antwerpse dialect maakt alles natuurlijk nog beter. Kortom: mis deze Vlaamse topreeks niet. Fair Trade is sinds 14 september 2020 exclusief te bewonderen op Streamz en speelt momenteel ook op VTM. Bekijk de trailer van de reeks nu.

Wat denk jij van deze ietwat late opvolger van Matroesjka’s? Heb je de nieuwe reeks van Marc Punt al bekeken op Streamz of volg je de reeks nu op VTM? Laat ons weten wat jouw mening is door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *